Λασκαράκης: Η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει, αρμοδιότητα του υπουργείου πότε θα εφαρμοστεί

Πήρε θέση ο...πρασινομάτης πρόεδρος μετά το silver alert του magnesiasports

Η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει και δεν είναι αιφνιδιαστική, δήλωσε μιλώντας σήμερα το πρωί στον Sport FM Μαγνησίας 89,5 ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ και ταμίας της ΕΠΟ Περικλής Λασκαράκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το πλάνο της Ομοσπονδίας είναι αυτή να εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο.

Σχολιάζοντας με χιούμορ την, αντίστοιχα χιουμοριστική, ανάρτηση του magnesiasports.gr περί «εξαφάνισής» του από τη δημοσιότητα, αποφεύγοντας να πάρει θέση αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με την αναδιάρθρωση, ο κ. Λασκαράκης «διαμαρτυρήθηκε» για το λάθος χρώμα ματιών στο «silver alert». «Τα μάτια μου πώς τα βλέπετε; Είναι καστανά ή πράσινα; Αυτό με πείραξε, είναι πράσινα τα μάτια μου. Με πήρε τηλέφωνο η μαμά μου και μου λέει «βρε παιδάκι μου, καστανά μάτια; Παινεύομαι τόσα χρόνια ότι έχεις όμορφα μάτια”, της λέω “ρε μάνα, δεν πειράζει, τι να κάνουμε; Αστοχία δημοσιογραφική» είπε ο κ. Λασκαράκης, περνώντας στη συνέχεια στην ουσία του θέματος, λέγοντας πως κατανοεί την αγωνία των διαφωνούντων με την αναδιάρθρωση, ωστόσο αυτή είναι όψιμη, γιατί όλοι το ήξεραν από τον Αύγουστο. «Όποιος ήθελε να αντιλέξει σε αυτό το πλάνο, είχε τουλάχιστον δέκα μήνες να το κάνει και να απευθυνθεί στο Υπουργείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε σήμερα το στον Sport FM Μαγνησίας ο κ. Λασκαράκης:

Για την… “εξαφάνισή” του τις τελευταίες μέρες:

“Τα μάτια μου πώς τα βλέπετε; Είναι καστανά ή πράσινα; Αυτό με πείραξε, είναι πράσινα τα μάτια μου. Με πήρε τηλέφωνο η μαμά μου και μου λέει “βρε παιδάκι μου, καστανά μάτια; Παινεύομαι τόσα χρόνια ότι έχεις όμορφα μάτια”, της λέω “ρε μάνα, δεν πειράζει, τι να κάνουμε; Αστοχία δημοσιογραφική”. Το δεύτερο που με πείραξε, είναι ότι παρουσιάζομαι σαν λαθροκυνηγός. Από 28 Φεβρουαρίου έχει σταματήσει η κυνηγετική περίοδος”.

Για το πώς προέκυψε το κομμάτι της αναδιάρθρωσης:

“Δεν έχει προκύψει τώρα, έχει παλιώσει. Υπάρχει μία λογική σε αυτό, από την άποψη ότι δεν ήξεραν οι ομάδες ποια θα είναι πρώτη, ποια θα είναι δεύτερη. Όταν έχεις τις οποιεσδήποτε παρατηρήσεις, επισημάνσεις, ενστάσεις, ίσως, οι οποίες είναι απολύτως αποδεκτές, δεν τις κάνεις ευκαιριακά ή τελευταία στιγμή. Όταν έχεις μία άποψη, έχεις μία άποψη”.
Για το πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση και ποια είναι η άποψή του, σχετικά με αυτήν:
“Η αναδιάρθρωση προέκυψε πέρσι το καλοκαίρι, μέσα στα πλαίσια της λογικής της αναβάθμισης του ποδοσφαιρικού προϊόντος, το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει ευτελιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Όταν προέκυψε αυτό το καλοκαίρι είχαμε και σοβαρά προβλήματα, με την έναρξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ. Υπήρχαν επτά ομάδες, μεγάλα σωματεία, με χιλιάδες φιλάθλους, που δεν είχαν τηλεοπτικό συμβόλαιο και δεν μπορούσε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ύστερα, λοιπόν, από συζητήσεις που έκαναν οι διοργανώτριες, η Σούπερ Λιγκ κι η Φούτμπολ Λιγκ, με τον Υπουργό, τις οποίες εμείς παρακολουθούσαμε, αποφάσισα να προτείνω αυτό το πλάνο της αναδιάρθρωσης, η οποία θα ίσχυε, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας και του αθλητικού νόμου, τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο. Για να ισχύσει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ήταν ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να νομοθετήσει το Υπουργείο Αθλητισμού, να τροποποιήσει, δηλαδή, τον αθλητικό νόμο. Αυτό, λοιπόν, το γνώριζαν όλοι, επικοινωνήθηκε πάρα πολύ και σε πανελλήνιο επίπεδο, από τις 24 Αυγούστου του 2018.

Νομίζω ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που δε θέλουν μία αναδιάρθρωση στο ποδόσφαιρο. Χαίρομαι ιδιαιτέρως, ακούγοντας τον κ. Ιμεράι και τον κ. Μεϊκόπουλο τις προάλλες να λένε καλά λόγια γι’ αυτήν. Είναι καλή η αναδιάρθρωση, κακά τα ψέματα. Και, μάλιστα, θα δρομολογήσουμε ένα πλάνο, αυτό συμφωνήσαμε κι αυτό είναι σωστό, σε χρονικό πλαίσιο πενταετίας, γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα από τη μία μέρα στην άλλη. Όταν ξεκινά ένα τέτοιο ρηξικέλευθο σχέδιο, χρειάζονται κι άμεσες τομές, ειδικά στο θέμα της ΕΡΤ. Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Όλοι θέλουμε ένα ποδόσφαιρο με ομάδες υγιείς και η υγεία, καλώς ή κακώς, στις επαγγελματικές κατηγορίες είναι τα χρήματα. Οι ομάδες, λοιπόν, θα έχουν ένα εξασφαλισμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο, όποιο κι αν είναι αυτό, άρα όχι πρόβλημα στην αδειοδότηση. Χρήματα, τα οποία οι παράγοντες μπορούν υγιώς να τα ξοδέψουν για τις ομάδες τους, καλύτεροι παίκτες, οπότε καλύτερο ποδοσφαιρικό προϊόν. Άρα όχι στοίχημα παράνομο, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Δεν μπορούμε, με την αναδιάρθρωση, να διορθώσουμε την ιδιοτέλεια ή την κακή προαίρεση ή την πρόθεση παρανομίας του κάθε παράγοντα”.

Για τη Νίκη και τον Ολυμπιακό και πώς τους επηρεάζει η αναδιάρθρωση:

“Ο κ. Ιμεράι είναι ένας υγιής παράγοντας, όπως κι οι παράγοντες του Ολυμπιακού Βόλου είναι υγιείς. Το ξεκαθαρίζω. Αλλά το γενικότερο πλάνο, όπως αντιλαμβάνεστε, στο οποίο η Ομοσπονδία θα πρέπει να λάβει θέση κι έλαβε, οφείλει να λάβει υπόψιν όλα τα μέρη του ποδοσφαίρου. Δεν μπορεί η αναδιάρθρωση να είναι ούτε ετήσια, ούτε συγκυριακή, ούτε ιδιοτελής. Οφείλει να λάβει υπόψιν συλλογικά δεδομένα.

Τον τελευταίο καιρό, ίσως έχετε παρατηρήσει, έναν “αχταρμά” δηλώσεων, υποχρεώσεων κτλ. Είμαι πρόεδρος της ΕΠΣΘ, είμαι ταμίας της ΕΠΟ, ασχολούμαι αποκλειστικά με το θέμα ποδόσφαιρο. Η δική μας απόφαση της αναδιαρθρώσεως έχει ένα πλάνο, το οποίο ψηφίσαμε. Το δε πλάνο της Ομοσπονδίας, δυνάμει και των κανονισμών της, είναι για τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο. Η ανάγκη της εφαρμογής της αναδιάρθρωσης από την επόμενη αγωνιστική περίοδο προέκυψε εξαιτίας της ΕΡΤ και των τηλεοπτικών συμβολαίων και της πολιτικής θέλησης του Υπουργείου.

Η θέση των ομάδων του Βόλου βλάπτεται, αν θέλετε, κατά ένα μέρος, αλλά από την άλλη ευνοείται, από ένα άλλο μέρος. Αν υποθέσουμε ότι δε θα ίσχυε η αναδιάρθρωση, η μία από τις δύο ομάδες μας, βάσει των αποτελεσμάτων τώρα ο Ολυμπιακός Βόλου, θα έβγαινε, παίζοντας μπαράζ μεταξύ των οκτώ πρώτων, θα γινόταν ΠΑΕ και θα έπρεπε να καταβάλλει το ποσό των 300.000 ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει, και στη συνέχεια οι απολαβές του, ας το πούμε έτσι, θα ήταν η επιδότηση που παίρνει η Φούτμπολ Λιγκ, δηλαδή 1.800.000 διά των 16 ομάδων που θα υπήρχαν.

Τώρα κάνουμε μία Φούτμπολ Λιγκ, η οποία θα έχει πολύ περισσότερα χρήματα στη διάθεσή της. Απ’ όσο δύναμαι να γνωρίζω, ο Υπουργός έχει πει για ένα ποσό 200.000 ευρώ για κάθε ομάδα που θα ανέβει. Παράλληλα, δε θα απαιτηθεί 300.000 ευρώ κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο, για να γίνει μία ομάδα ΠΑΕ, αλλά 30.000. Αυτό είναι και μία διευκόλυνση των παραγόντων, οι οποίοι θα έπρεπε να δεσμεύσουν τα χρήματά τους, για να κάνουν την ΠΑΕ. Αυτά τα χρήματα τώρα, οι παράγοντες Νίκης και Ολυμπιακού μπορούν να τα δώσουν στο σύλλογο, κάνοντας μεταγραφές, φέρνοντας καλύτερους παίκτες και πρωταγωνιστώντας στο πρωτάθλημα. Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα αυτό, από του χρόνου, ευνοούνται κατ’ αυτήν την έννοια.

Υπάρχει η άποψη των παραγόντων ότι απέχουν μία κατηγορία παραπάνω από τη Σούπερ Λιγκ 1. Καταλαβαίνω την αγωνία τους, η οποία όμως είναι όψιμη, να το τονίσουμε αυτό, γιατί όλοι το ήξεραν από τον Αύγουστο. Όποιος ήθελε να αντιλέξει σε αυτό το πλάνο, είχε τουλάχιστον δέκα μήνες να το κάνει και να απευθυνθεί στο Υπουργείο. Το να ισχύσει από φέτος η αναδιάρθρωση, είναι καθαρά ζήτημα Υπουργείου, τροποποίησης της νομοθεσίας. Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν αυτό παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο. Από την άλλη, όμως, οι ανοικτόμυαλοι οφείλουν να αναλογιστούν και την ετέρα πιθανότητα ότι η χορηγική παρέμβαση αυτή κρατικά βοηθά το ποδόσφαιρο”.

Για τους βουλευτές και το γεγονός πως πιέζουν τον Υπουργό για την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης, από τη μεθεπόμενη σεζόν:

“Είναι ξεκάθαρα πολιτικό το ζήτημα και, για μένα, καλά κάνουν και πιέζουν τον Υπουργό. Εγώ δεν θα υποδείξω σε κανέναν τί θα κάνει. Εγώ απλώς ξεκαθαρίζω τα γεγονότα, τα οποία είναι αναντίρρητα κι εκφράζω την προσωπική μου άποψη. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει και δεν είναι αιφινιδιαστική”.

Τέλος, συμπλήρωσε σε αυτά που έλεγε για Νίκη κι Ολυμπιακό, τα εξής:

“Είμαι βέβαιος πως οι διοικήσεις των δύο μεγάλων ομάδων της πόλης μας, της Νίκης και του Ολυμπιακού, έκαναν ενέργειες που δε σχετίζονταν με το πλάνο της αναδιάρθρωσης. Οι διοικήσεις αυτών των ομάδων, είμαι βέβαιος ότι κάθε χρόνο κάνουν υπέρβαση, για να πρωταγωνιστήσουν, να φέρουν τους καλύτερους δυνατούς παίκτες, να εξυγιάνουν και να ωραιοποιήσουν τον σύλλογό τους. Πάντα στόχος τους είναι να πρωταγωνιστούν, είναι καταδικασμένα αυτά τα σωματεία, εξάλλου, να πρωταγωνιστούν, λόγω της ιστορίας τους”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.