Πανόπουλος: Η Νίκη έχει τη μεγαλύτερη δυναμική απ’ όλες τις ομάδες της Μαγνησίας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για ευρωπαϊκή δυναμική της Νίκης Βόλου έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Βασίλης Πανόπουλος, γενικός αρχηγός της ομάδας. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των κυανόλευκων τόνισε, μιλώντας στον Blue Heart 105.1, ότι αυτή η δυναμική είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες τις ομάδες της Μαγνησίας.

Αναλυτικά ο κ. Πανόπουλος μίλησε:

Για την επιδημία του κορωνοϊού:

«Θεωρώ ότι κάποια στιγμή η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, όπως έγινε και στην Κίνα, αλλά μετά θα έρθουν τα πιο δύσκολα για όλους μας».

Για το πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα στην ομάδα:                 

«Η δυναμική της Νίκης έχει να κάνει πέρα από τον κόσμο και με την ίδια την ομάδα, γιατί έχει ένα από τα ποιοτικότερα έμψυχα υλικά και με τον Στάικο αυτή η δυναμική έχει μετουσιωθεί σε μία πορεία προς την κορυφή, όπως δείχνει, ασχέτως, αν είχαμε και κάποιες κακές στιγμές, οι οποίες πιστεύω ότι ξεπεράστηκαν. Η ομάδα είναι συγκεντρωμένη στο πώς θα τελειώσει στο υψηλότερο σκαλοπάτι το πρωτάθλημα, κάνοντας τρεις νίκες και άσχετα με το τι θα κάνουν οι άλλοι. Η Νίκη έχει τη μεγαλύτερη δυναμική αυτή τη στιγμή στον Νομό Μαγνησίας κι αυτό μπορείτε να το δείτε και από τα εισιτήρια που κόβονται και από την παρουσία του κόσμου, αλλά και την πορεία».

Για το αν υπάρχει κάτι που δεν του άρεσε:

«Έγιναν πολλά λάθη σ’ αυτήν την ομάδα στο παρελθόν. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που βγήκαν στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας το όνομα της Νίκης, ενώ κάποιοι άλλοι έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτήν την ομάδα. Η ομάδα έχει αυτή τη στιγμή μία ευρωπαϊκή δυναμική, όπως εκπροσωπείται από τον Άλεξ Παπακωνσταντίνου και από τον Βασίλη Βενέτη. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος λειτουργίας αλλάζει καθημερινά και βελτιώνεται με τη στελέχωση παράλληλα με ποιοτικούς ανθρώπους. Οι στιγμές που βιώνει η Νίκη είναι η αρχή για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Άλεξ Παπακωνσταντίνου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τη Νίκη. Έχει πολύ καλές ιδέες για το ποδόσφαιρο και όραμα και το κυρίαρχο είναι ότι αυτή η ομάδα έχει μέλλον, γιατί υπάρχει ένα project, που θεωρώ ότι θα ευδοκιμήσει μελλοντικά και είναι πρωτόγνωρο για ομάδες στην Ελλάδα πέραν των μεγάλων, γιατί θα υπάρχει ένα κέντρο προπονητικό, που μπορεί να στεγάσει τις ακαδημίες, αλλά και παιδιά από άλλες πόλεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη Νίκη κι αυτό είναι το μέλλον της».

Για τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε, όταν αποφάσισε να πάει στη Νίκη ως γενικός αρχηγός, με δεδομένο ότι έχει υπάρξει και παίκτης του Ολυμπιακού Βόλου:

«Η πρώτη αντίδραση είναι, όταν έφυγα από τον Ολυμπιακό και πήγα στη Νίκη. Η δεύτερη, όταν έφυγα από τη Νίκη και επέστρεψα στον Ολυμπιακό και η Τρίτη, όταν ξαναέφυγα από τον Ολυμπιακό, για να πάω στη Νίκη. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν τελειώνει ποτέ…».

Για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί:

«Όπου βρίσκομαι αγαπώ αυτό που κάνω και αγαπώ τους ανθρώπους, με τους οποίους είμαι μαζί τους. Για μένα αυτό είναι νόμος και πιστέψτε με, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να “ρίξω” άνθρωπο, ο οποίος με εμπιστεύεται κάτι. Αυτό είναι στην κουλτούρα μου. Όποιος μου εμπιστευτεί κάτι, εγώ θα είμαι δέκα φορές περισσότερο δίπλα του».

Για το πώς συνεργάστηκε με τη Νίκη από το πόστο του γενικού αρχηγού:

«Ήρθε ο Βασίλης Βενέτης και μου είπε “Βασίλη θα ήθελα, αν μπορείς να έρθεις, για να βοηθήσεις την ομάδα”. Του απάντησα ότι μπορώ και είμαι εκεί με όλη μου την αγάπη, για την ομάδα, για τα παιδιά, για τον κόσμο, για όλους γενικά».

Για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για τα νέα παιδιά:

«Σίγουρα αυτό βρίσκεται στο μυαλό μου και πρώτα απ’ όλα στο μυαλό του Αλέξη Παπακωνσταντίνου. Βέβαια και ο Στάικος Βεργέτης έχει μεγάλη αγάπη για τα νέα παιδιά. Έχει να δώσει πάρα πολλά, για να καταφέρει κάτι τέτοιο, δηλαδή να μπορέσει να δημιουργήσει παίκτες από την Ακαδημία του συλλόγου ή από τις τοπικές ομάδες, ώστε αυτά τα νέα παιδιά να μπορέσουν να στελεχώσουν τη Νίκη Βόλου.

Εάν πάμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι και στις δύο ομάδες του νομού, στη Νίκη και στον Ολυμπιακό, αγωνίστηκαν πολλά νέα παιδιά που προέρχονται από την περιοχή της Μαγνησίας. Τώρα βλέπουμε ότι σπανίζει αυτό το φαινόμενο.

Θεωρώ ότι η Νίκη έχει μια μεγάλη δυναμική, η οποία έχει να κάνει και με τα παιδιά που είχε στην Ακαδημία. Μιλάω για έξι με οκτώ χρόνια πριν. Ακόμη και τα παιδιά που δεν προωθούνταν στην πρώτη ομάδα της Νίκης, στελέχωναν τις υπόλοιπες του νομού που βρίσκονταν στην τότε Δ’ Εθνική ή σε καλές ομάδες της Α’ τοπικής κατηγορίας.

Αυτό πλέον δεν υπάρχει. Ίσως γιατί φαίνεται πως δεν υπάρχουν τα παιδιά που θα κάνουν αυτό το βήμα. Για να το εξηγήσω, εννοώ ότι δεν υπάρχει η στήριξη σε αυτά τα παιδιά από τις ομάδες, οι οποίες θα τους δώσουν την ευκαιρία να κάνουν το παραπάνω βήμα.

Επίσης η ζωή αλλάζει και πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά. Βλέπετε ότι τα περισσότερα παιδιά σήμερα έχουν άλλα ενδιαφέρονται πρώτα, είτε αυτό λέγεται ίντερνετ είτε κάποιες άλλες δράσεις.

Εμείς οφείλουμε να έχουμε από κοντά αυτά τα παιδιά και να τους δίνουμε τη δυνατότητα, μέσα από τη δουλειά τη δική μας, να κάνουν το επόμενο βήμα. Εάν αυτό το καταλάβουν όλοι, τότε θα δείτε ότι θα ξαναδημιουργηθεί αυτή η εικόνα που υπήρχε και παλιότερα, δηλαδή παιδιά του νομού να ξαναβρίσκονται στην πρώτη γραμμή, να είναι μπροστάρηδες στις ομάδες τους και κάποια εξ αυτών -εγώ δε λέω όλα- να κάνουν κι ένα μεγαλύτερο βήμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δημήτρης Λημνιός, ο οποίος βγήκε μέσα από την Ακαδημία της Νίκης, αλλά δεν έπαιξε ποτέ στην πρώτη ομάδα. Αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι μέσα από αυτό το γεγονός, μέσα από την οικογένεια και από αυτούς που δουλεύουν, ξεπηδούν κάποια ταλέντα.

Αυτά οφείλει η ομάδα να τα βελτιώσει, προκειμένου αύριο να στηριχθεί σ’ αυτά, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, ένα παιδί που ζει και μεγαλώνει στον νομό Μαγνησίας έχει μαζί την οικογένεια και τους φίλους του, που το ακολουθούν. Έτσι γεννιούνται και οι αυριανοί οπαδοί της ομάδας. Δεν είναι κακό να έρθει ένας ξένος να παίξει στην ομάδα μας, αλλά θα πρέπει να κάνει τη διαφορά και να μην είναι ισάξιος των Ελλήνων. Άρα η λογική είναι ότι θα πρέπει να πάρεις έναν πρωτοκλασάτο ξένο, διαφορετικά δεν πρόκειται να τον πάρω. Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία».

Για τον Στάικο Βεργέτη:

«Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και το ποδόσφαιρο πηγαίνει μπροστά. Ο Στάικος Βεργέτης ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία και έχει δώσει τις εξετάσεις του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σε υψηλότερο επίπεδο. Θεωρώ ότι ο Στάικος είναι από τους μορφωμένους προπονητές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, και έχει περάσει από όλα τα διπλώματα της ΟΥΕΦΑ που αλλάζουν τα δεδομένα σ’ έναν προπονητή.

Επίσης είναι πολύ σημαντική η φιλοσοφία που έχει ένας προπονητής. Ο Στάικος είναι πολύ ήρεμος στον πάγκο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με θυμό ή κάτι άλλο, αλλά με τη συγκέντρωση. Ο Στάικος, όταν βρίσκεται στον πάγκο, είναι συγκεντρωμένος μόνο στο παιχνίδι, δεν τον ενδιαφέρει τι γίνεται γύρω του. Ούτε μπορεί να ακούσει τι γίνεται γύρω του, πιστέψτε με.

Αυτό που οφείλουμε εμείς που βρισκόμαστε γύρω του, είναι να του δίνουμε τη δυνατότητα να είναι σε μεγαλύτερο σημείο συγκέντρωσης, για να μπορεί να λειτουργεί. Αυτό συμβαίνει και στους περισσότερους προπονητές, αλλά όχι σε όλους.

Οι καλοί προπονητές δεν κραυγάζουν, δε φωνάζουν, σχεδόν δε λένε τίποτα, γιατί αυτό που έχουν δουλέψει όλη την εβδομάδα θέλουν να μετουσιωθεί και μέσα στο γήπεδο. Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να παρατηρήσουν και να δουν κινήσεις ή τυχόν αυτοματισμούς του αντιπάλου, τους οποίους δεν τους είχε δει και τους βλέπει τώρα, ώστε να μπορεί να τους αντιμετωπίσει ή να βγάλει κάτι στη δημιουργικότητα.

Θεωρώ ότι οι νέοι προπονητές έχουν μέλλον στην Ελλάδα, θα πρέπει να ανανεώνουν κάθε μέρα τις γνώσεις τους και να βρίσκουν τα κίνητρα, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για μένα. Άνθρωπος χωρίς κίνητρο δεν έχει τη θέληση να πετύχει κάτι. Όσο υπάρχει κίνητρο για κάποιον, αυτός θα βελτιώνεται».