Ενώ υποψήφιοι και υποψήφιες για την εισαγωγή τους στις σχολές της τριτοβάθμιες εκπαίδευσης ρίχτηκαν στη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων, αρκετοί έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και τις αθλητικές δοκιμασίες στις οποίες θα κληθούν να υποβληθούν προκειμένου να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στις Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και στα ΤΕΦΑΑ. Ωστόσο, όπως παρατηρούν εξεταζόμενοι και γονείς της Μαγνησίας προκύπτει θέμα ειδικά για την εξέταση στο άθλημα της κολύμβησης.
Πρόκειται γενικότερα για ένα θέμα που απασχολεί αρκετές οικογένειες εδώ και πολλά χρόνια. Από τη μία όσοι επιδιώκουν την εισαγωγή τους σε σχολές Σωμάτων Ασφαλείας καλούνται να δώσουν εξετάσεις σε αθλητικές δοκιμασίες σε συγκεκριμένα κέντρα και πόλεις της Ελλάδας. Όσον αφορά την εισαγωγή ωστόσο στα ΤΕΦΑΑ για ένα και μόνο άθλημα δημιουργείται θέμα, και συγκεκριμένα γι’ αυτό των 50 μέτρων κολύμβησης. Ενώ λοιπόν στον Βόλο υπάρχουν δύο κολυμβητήρια με πισίνες των προβλεπόμενων διαστάσεων, όπως καταγγέλλουν γονείς και εξεταζόμενοι, θα κληθούν να μεταβούν από όλον τον Νομό Μαγνησίας στον γειτονικό Νομό Λάρισας και στο κολυμβητήριο του Αλκαζάρ, ενώ θα μπορούσαν να εξεταστούν στον τόπο διαμονής τους.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, στη Θεσσαλία υπάρχουν δύο εξεταστικά κέντρα. Συγκεκριμένα ένα αφορά τη Δυτική Θεσσαλία στα Τρίκαλα και ένα την Ανατολική στη Λάρισα. Το οξύμωρο είναι ότι οι εξεταζόμενοι στο άθλημα της κολύμβησης που καλούνται στο εξεταστικό κέντρο των Τρικάλων, θα πρέπει κι αυτοί να μεταβούν στη Λάρισα, καθώς τα Τρίκαλα δεν έχουν πισίνα με τις προβλεπόμενες διαστάσεις.
«Σκεφτείτε μάλιστα και την ταλαιπωρία για όσους εξεταζόμενους προέρχονται από τις Σποράδες» σημείωνε γονέας στο «Magnesiasports», απορώντας γιατί η εξέταση των αθλημάτων δεν πραγματοποιείται στον Βόλο, αφού υπάρχουν οι σχετικές αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και οι πισίνες των προβλεπόμενων διαστάσεων.
«Τα εξεταστικά κέντρα προκύπτουν με βάση των αριθμό των υποψηφίων» ήταν το σχόλιο στο «Μagnesiasports» από την πλευρά του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι πάγιο αίτημα από πλευράς Μαγνησίας για την αύξηση των εξεταστικών κέντρων για όλες τις διαδικασίες.
Τα εξεταζόμενα αθλήματα
Οι υποψήφιοι πάντως για την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ θα κληθούν να εξεταστούν με βάση τις επιδόσεις τους σε τρία από τα τέσσερα προβλεπόμενα αθλήματα, και συγκεκριμένα στα 400 μέτρα, στο άλμα εις μήκος, στη ρίψη σφαίρας (6 kg για αγόρια και 4 kg για κορίτσια) και στα 50 μέτρα κολύμβησης. Μάλιστα στο πλαίσιο της εξέτασης βαθμολογείται και η κάθε επίδοση, με άριστα το 20, τη στιγμή που για την εισαγωγή στα Σώματα Ασφαλείας αρκεί οι υποψήφιοι να περάσουν τα προβλεπόμενα όρια.
Πάντως, στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι δεν επιτρέπεται η εξέταση του υποψηφίου σε περισσότερες από μία επιτροπές. Επισημαίνεται ότι λόγω των συνθηκών που ισχύουν φέτος εξαιτίας του Covid-19, παρακαλεί το υπ. Παιδείας, όπως τηρηθεί αυστηρά το πρόγραμμα, πλην των περιπτώσεων υποψηφίων των ΕΠΑΛ που εξετάζονται στις 29 και 30 Ιουνίου, των υποψηφίων που συμμετέχουν στις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου καθώς και άλλων εξαιρετικών και έκτακτων περιπτώσεων. Για τους συγκεκριμένους υποψηφίους η οικεία επιτροπή οφείλει να ορίζει, διαφορετική ημέρα εξέτασης εφόσον η ημέρα πρακτικής δοκιμασίας συμπίπτει με την ημέρα εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (μιας και υπάρχουν και τα ειδικά μαθήματα, όπως είναι οι ξένες γλώσσες, το σχέδιο και η μουσική).






























