Πρόεδρος ΕΣΠΕΚΕΛ στο «Magnesiasports»: «Ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός νοσεί»

Ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΚΕΛ Αστέριος Πατσιαούρας

Οι φωνές για τις συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων στον ερασιτεχνικό Αθλητισμό αυξάνονται και συνδυάζονται με τις απόψεις για την ανάγκη ενίσχυσής του από την Πολιτεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συνέπειες που βιώνει το βόλεϊ, ένα άθλημα δημοφιλές μεν αλλά όχι τόσο όσο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αγγίζοντας ακόμη περισσότερο υπό αυτό το πρίσμα τα όρια του ερασιτεχνικού… Με αυτά τα δεδομένα, ο  πρόεδρος της ΕΣΠΕΚΕΛ, Αστέριος Πατσιαούρας υποστηρίζει ότι ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός αυτή τη στιγμή νοσεί και η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει.

Ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΚΕΛ δεν ξέρει αν η αγωνιστική πραγματικότητα επανέλθει τουλάχιστον μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, ή ακόμη και τον ερχόμενο Μάρτιο(!), αφού και οι ομάδες του βόλεϊ θα χρειαστούν διάστημα προπονήσεων  και προσαρμογής, σαν μία μίνι προετοιμασία μπροστά τους… «Οι ομάδες είναι στα κάγκελα. Οικονομικά είναι πολύ δύσκολα σε όλους τους τομείς» σημειώνει παράλληλα και δίνει όλες τις συνισταμένες που δημιουργούν το πρόβλημα.

Τα έξοδα τρέχουν… Οι ομάδες, αν και είδαν σε πολλούς δήμους να γίνονται μειώσεις, καλούνται να καταβάλλουν τα χρήματα για τη χρήση των αγωνιστικών και προπονητικών χώρων. Έχουν ήδη μπει σε έξοδα για τον ρουχισμό των αγωνιστικών τμημάτων και των ακαδημιών, και έχουν φυσικά και τα έξοδα για προπονητές και λοιπό προσωπικό, που συνδυάζονται σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.  Σ’ αυτούς θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τους εξωτερικούς συνεργάτες, όπως για παράδειγμα γιατροί και λογιστές. «Δεν υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή το κόστος της διαιτησίας για κάθε αγώνα αλλά και αυτό των μετακινήσεων. Όμως σε όσους αγώνες έγιναν αυτά τα έξοδα ήταν δεδομένα και θα ακολουθήσουν με την επανέναρξη των προπονήσεων» σημειώνει ο κ. Πατσιαούρας.

Έσοδα όμως; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΚΕΛ και στο βόλεϊ ο αριθμός των παιδιών που εντάχθηκαν φέτος σε ακαδημίες συλλόγων είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οπότε οι συνδρομές μειώνονται αναλόγως. Από την άλλη «βλέπει» ότι και οι χορηγίες είναι δραματικά μειωμένες, με τους συλλόγους να λαμβάνουν κατά μ.ό. μόλις το 10% σε σχέση με πέρυσι! «Ειδικά το λουκέτο στην Εστίαση φέρνει πολλά προβλήματα και στους συλλόγους, αφού από εκεί προέρχονται οι περισσότερες χορηγίες των τοπικών συλλόγων» σχολιάζει σχετικά ο κ. Πατσιαούρας…

Ειδικότερα για τις συνδρομές, όπως προαναφέραμε το βόλεϊ δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, οπότε και ο αριθμός των παιδιών που ασχολούνται είναι μικρότερος αλλά και τα χρηματικά ποσά διαφορετικά. «Σύλλογοι ζητούν 20 ευρώ για κάθε μήνα στις ακαδημίες, τη στιγμή που άλλα αθλήματα, ακόμη λιγότερο δημοφιλή χρεώνουν ακόμη και 50 ευρώ» αναφέρει.

Το τελικό συμπέρασμα; «Ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός νοσεί» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, και χρειάζεται… φαρμακευτική αγωγή.

«Απαραίτητη η στήριξη της Πολιτείας»

Τι μπορεί να γίνει πλέον; Μπροστά σε όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΚΕΛ αναφέρει ότι είναι επιτακτική η στήριξη των σωματείων από την Πολιτεία.

«Έστω αυτά που υποσχέθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού για τα σωματεία που έχουν κάνειο προεγγραφής το Μητρώο, να δοθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται» σημειώνει μεταξύ άλλων…

Άλλωστε και η εγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων δεν έγινε χωρίς κόστος. «Ακόμη και μία απλή αλλαγή καταστατικού κοστίζει 600 ευρώ, χωρίς να υπολογίζει κανείς όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες» είναι το σχετικό σχόλιο του κου Πατσιαούρα.

Τέλος, αν δεν στηριχθεί ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός και ο… ασθενής καταλήξει θα συμπαρασύρει και την επαγγελματική διάσταση. «Από που παίρνουν οι επαγγελματικές ομάδες αθλητές και αθλήτριες; Μέσω ακαδημιών και ερασιτεχνικών σωματείων δεν βρίσκουν παίκτες; Αρκεί να μιλάμε για πραγματικά σωματεία και όχι απλά για ακαδημίες που εισπράττουν συνδρομές και δεν έχουν καμία αγωνιστική παρουσία» ολοκληρώνει.

Ίσως και το Μητρώο να δίνει κάποιες λύσεις ως μέτρο…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.