Πρωταθλήτρια η ομάδα μπάσκετ της Κιβωτού του Κόσμου στη Γ’ ΕΣΚΑ

«Από το παράθυρό μου στον Κολωνό έβλεπα νέα παιδιά εγκαταλειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση. Άρχισα να αναρωτιέμαι πώς μπορώ να τα βοηθήσω. Στην αρχή ήταν μια παρέα εφήβων. Πλησίασα και ζήτησα να παίξουμε έναν αγώνα μπάσκετ. Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, την πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα μπάσκετ βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις; Ότι ο Χριστός σώζει; Τα ακούει βερεσέ…» π. Αντώνιος Παπανικολάου.

Κάπως έτσι άρχισε η ξεχωριστή διαδρομή της ομάδας μπάσκετ της Κιβωτού του Κόσμου, που από το 2016 εγγράφηκε στα μητρώα της ΕΣΚΑ και φέτος μάλιστα πανηγύρισε την άνοδο στη Γ΄ ΕΣΚΑ!

Ο πατήρ Αντώνιος χρησιμοποίησε ως μέσον προσέγγισης των παιδιών το μπάσκετ, μιας και ο ίδιος από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε μ’ αυτό. Τα παιδιά είχαν ανάγκη να ανήκουν κάπου, μιας και τα περισσότερα ήταν αναγκασμένα από τη συνθήκες της ζωής να ζουν παραμελημένα χωρίς σκοπό και νόημα στη ζωή τους. Έτσι με την ένταξή τους στην ομάδα απέκτησαν ένα σκοπό, να αγωνίζονται για τη νίκη. Μ’ αυτό τον τρόπο ο πατήρ Αντώνιος γνώρισε τα παιδιά και του δόθηκε η δυνατότητα να ανοίξει τους ορίζοντές τους, να αποκτήσει η ζωή τους νόημα και να τους δείξει την άλλη πλευρά της ζωής. Την πλευρά της ελπίδας, της αγάπης, της υπομονής, της φροντίδας και της αξιοπρέπειας. Άλλωστε και το μπάσκετ είναι το άθλημα της αξιοπρέπειας, αφού δεν υπάρχει ισοπαλία και όλοι αγωνίζονται για να νικήσουν, χωρίς να λυπούνται κανέναν. Γιατί το να λυπάσαι κάποιον, χωρίς να τον βοηθάς να ζήσει με αξιοπρέπεια, τον θυματοποιείς.

Την αξιοπρέπεια, λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια η Κιβωτός του Κόσμου, διδάσκει στα παιδιά και μέσα από το μπάσκετ. Ο πατήρ Αντώνιος κάθε φορά διαθέτει από τον πολύτιμο χρόνο του για παίξει μπάσκετ με τα παιδιά και μέσα από αυτό τα νουθετεί. Χάρη σ’ αυτές του τις ενέργειες κατάφερε και μειώθηκε η εγκληματικότητα της περιοχής σε σημαντικό βαθμό.

Με τη βοήθεια των αδελφών Παπαλουκά, Θεόδωρου και Κώστα, το τμήμα μπάσκετ οργανώθηκε και προπονητής ανέλαβε εθελοντικά, ο Φίλιππος Σωτηρόπουλος, έμπειρος προπονητής σε εθνικές και ερασιτεχνικές κατηγορίες. Οι παίκτες της ομάδας είναι από τα πρώτα παιδιά της Κιβωτού, από τα παιδιά που φιλοξενούνται ή στηρίζονται στο παρόν από την Κιβωτό, αλλά και νέοι που μπήκαν στην ομάδα μόλις άκουσαν τη δημιουργία της.

Σκοπός της Κιβωτού, πέραν της αθλητικής πλευράς του όλου εγχειρήματος, είναι να φέρει μια νέα νοοτροπία στο χώρο. Και στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στην εξέδρα. Τη νοοτροπία της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της ανιδιοτέλειας και να καλλιεργείται το πνεύμα των αγώνων, ως πνεύμα γιορτής και αγάπης και όχι βίας και μίσους.

Στη φετινή ομάδα προπονητής ήταν ο Κολωνιώτης, Γιάννης Διονυσόπουλος, με βοηθό τον Χρήστο Σκορδά, παιδί της Κιβωτού.

Το μπάσκετ πέραν της πρώτης ομάδας, έχει τμήματα μίνι, παιδικού, εφηβικού, κορασίδων και νεανίδων. Αριθμεί κοντά στα 90 παιδιά. Συνδρομές δεν υπάρχουν. Παίζει τους αγώνες στο κλειστό του Ρουφ. Φυσική έδρα είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. Παράλληλα υπάρχει και ομάδα ποδοσφαίρου που έχει ως έδρα τη Χίο (ένα από τα παραρτήματα της Κιβωτού).