Σε Φωκίδα και Φθιώτιδα οι δύο υπερμαραθώνιοι αγώνες δρόμου σε άσφαλτο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου στο ΟΑΚΑ για ένα νέο σημαντικό αθλητικό γεγονός στους υπερμαραθώνιους αγώνες δρόμου σε άσφαλτο, που θα πραγματοποιηθεί σε Φωκίδα και Φθιώτιδα στις 21 και 22 Αυγούστου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν προσωπικότητες από τους χώρους του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή την απότιση Φόρου Τιμής στους Αγωνιστές του 1821, τρεις ιστορικοί Σύλλογοι με αφετηρία τον ιστορικό δήμο Δωρίδος, Χορηγούς και αρωγούς, την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον Δήμο Δωρίδος και τον Δήμο Λαμιέων και σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο Τεχνικό Σύμβουλο Nature In Action, ένωσαν τις δυνάμεις τους και διοργάνωσαν τον ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – RACE FOR LIBERTY, με ευγενική προσφορά του λογοτύπου φιλοτεχνημένου από τον διακεκριμένο μας εικαστικό Αλέκο Φασιανό.

Ο «Αγώνας για την Ελευθερία» περιλαμβάνει δύο υπερμαραθώνιους αγώνες εμπνευσμένους από την αυτοθυσία των ηρώων του 1821, αλλά όπως δηλώνει το όνομά του και από τον διαρκή αγώνα του ανθρώπου για την ελευθερία σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Ειδικότερα, αποτελούν την κορύφωση ενός πλέγματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, οι οποίες κορυφώνονται με την διεξαγωγή δύο παράλληλων υπερμαραθωνίων αγώνων δρόμου σε άσφαλτο:

Μεγάλη Διαδρομή: Αρτοτίνα – Λιδωρίκι – Λαμία / 100 μίλια (162 χλμ.) / 21.8.2021-22.8.2021

Ο πρώτος υπερμαραθώνιος 100 μιλίων στην Ελλάδα σε άσφαλτο!

Σημείο αφετηρίας το Μοναστήρι Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Αρτοτίνας όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος και μέσω Λιδωρικίου οι δρομείς καταλήγουν στην πλατεία Αθανασίου Διάκου στη Λαμία.

Μικρή διαδρομή: 50 χλμ. Γραβιά – Λαμία / 50 χλμ. / 22.8.2021

Σημείο αφετηρίας το ιστορικό Χάνι της Γραβιάς όπου στις 8 Μαΐου του 1821,
ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με μόνο 120 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη και σημείο τερματισμού στην πλατεία Αθανασίου Διάκου στη Λαμία, παράλληλα με την μεγάλη διαδρομή.

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν δύο ξεχωριστές αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες συμπυκνώνουν μοναδικά, Αθλητισμό, Πολιτισμό, Ιστορία και προβάλλουν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, μέσα από την προβολή περιοχών της Φωκίδας και της Φθιώτιδας, τόπο καταγωγής και δράσης πολλών ηρώων της επανάστασης (Αθανάσιος Διάκος, Ιωάννης Μακρυγιάννης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης κ.ά.).

Με αφορμή τις δύο ιστορικές διαδρομές, προβάλλεται το φυσικό κάλος του «πυρήνα» της Στερεάς Ελλάδας (λίμνη Μόρνου, Βαρδούσια, Γκιώνα, Οίτη και Παρνασσός που περιλαμβάνονται στις περιοχές Natura), ιδανικό πεδίο δράσης για πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Ταυτόχρονα προβάλλονται ιστορικές Μονές, Λαογραφικά Μουσεία και η πλούσια Πολιτιστική Κληρονομιά των δύο νομών της Ρούμελης.

Οι αθλητικές αυτές εκδηλώσεις, πέρα από τον φόρο τιμής, εστιάζουν στην αναπτυξιακή προοπτική της συγκεκριμένης περιοχής με κεντρικό άξονα τον αθλητικό τουρισμό και άλλες ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και απώτερο στόχο οι αγώνες να επαναλαμβάνονται ανά διετία.

Ήδη, μέσω της ιστοσελίδας raceforliberty, έχει εγγραφεί σημαντικός αριθμός δρομέων που αγωνίζονται σε υπερμαραθώνιους αγώνες. Παράλληλα στην ιστοσελίδα παρατηρείται υψηλή επισκεψιμότητα από ενδιαφερόμενους αθλητές.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Μάρτων Σίμιτσεκ, ο Βουλευτής Φωκίδος ΝΔ και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Μπούγας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, η κα Κατερίνα Μπατζελή επικεφαλής μείζονος Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Παρασκευάς Δρόσος, Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας και Ειδικός Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων επισήμων, το παρών έδωσαν ο κ. Κώστας Κοντογιάννης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Ηλίας Μπουρμάς, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Λαμιέων κα Αμαλία Ποντίκα, ο κ. Κων/νος Παλασκώνης, αντιδήμαρχος Δωρίδος, ο κ. Τάσος Φλώρος, επικεφαλής αντιπολίτευσης στο Δήμο Δωρίδος, ο Πρόεδρος ΝΠ Δήμου Δωρίδος κ. Δημήτρης Καραχάλιος (ΔΩΡΙΔΑ ΄21) και πολλοί Πρόεδροι Συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων που στηρίζουν το εγχείρημα μέσω της διάθεσης εθελοντών. Στην εκδήλωση αναγνώστηκε επιστολή του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, της Προέδρου του ΕΟΤ κας Άντζελας Γκερέκου. Επιστολή απέστειλε ο αντιδήμαρχος Γραβιάς κ. Ιωάννης Μανανάς.

Ο κ. Μάρτων Σίμιτσεκ στην ομιλία του εξήρε το υψηλό επίπεδο διοργάνωσης, αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας των 3 Συλλόγων που οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα, τη δύναμη του εθελοντισμού και της ομαδικής συνεργασίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη εκδήλωση ξεχωρίζει για πολλούς λόγους ανάμεσα στις πολλές που υποστηρίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Τέλος εξέφρασε την ευχή και επιθυμία να προκύψει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ώστε ο «Αγώνας για την Ελευθερία» να επαναλαμβάνεται τακτικά και να συνδεθεί με τη Ρούμελη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν οι δηλώσεις όλων των επισήμων.

Τους Συλλόγους εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Μιχάλης Δρίτσας, το μέλος του Συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος» και υπεύθυνη Επικοινωνίας του Αγώνα κα Έφη Κάππα και η κα Αργυρώ Λαγγουράνη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου.

Ο κος Λουκάς Πρατίλας, Τεχνικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Nature in action, παρουσίασε τις βασικές τεχνικές λεπτομέρειες και ανέδειξε τη δύναμη ψυχής και σώματος που διακρίνει αυτούς τους υπεραθλητές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.