Σκάνδαλο με πλαστά πρωταθλήματα και πλαστές βεβαιώσεις επιτυχιών

Στο φύλλο της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου 2019 το «Εθνος της Κυριακής» είχε αποκαλύψει το μεγάλο σκάνδαλο με το κύκλωμα που είχε στηθεί σε αθλητική ομοσπονδία ομαδικού αθλήματος που πουλούσε πλαστές βεβαιώσεις επιτυχιών έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ. Από εκείνη τη μέρα στην αθλητική ηγεσία, στις υπηρεσίες της ΓΓΑ και σε όλους τους εμπλεκόμενους σήμανε συναγερμός.

Παρά τις προσπάθειες των «εγκεφάλων» της σπείρας να καλύψουν τα ίχνη τους υπήρχαν ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία αλλά και ένορκες καταγγελίες αθλητών που βεβαιώνουν πως ουδέποτε αγωνίστηκαν σε αγώνες για τους οποίους υπήρχαν πλαστά φύλλα αγώνος. Ο σκοπός του κόλπου ήταν προφανής. Να αποκτήσουν αθλήτριες και αθλητές τα αθλητικά μπόνους που προβλέπονται για την είσοδο στα πανεπιστήμια με το αζημίωτο φυσικά.

Μετά από έρευνα 40 ημερών ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε εντολή για ακύρωση όλων των παράνομων πρωταθλημάτων με αγώνες που δεν έχουν γίνει ποτέ αλλά με λίστες πρωταθλητών που λαμβάνουν μπόνους για εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Πριν από λίγη ώρα το υφυπουργείο αθλητισμού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ακυρώνονται τα πρωταθλήματα κρίκετ»
«Την άμεση ακύρωση των πρωταθλημάτων Νέων Ανδρών και Γυναικών 2019, για σωρεία παραβάσεων, ζήτησε από την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Η μη σύννομη διεξαγωγή τους διαπιστώθηκε έπειτα από ενδελεχή έρευνα της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ, κατόπιν εντολής για διενέργειά της από τον κ. Αυγενάκη, ύστερα από σχετικές καταγγελίες.

Θα ακολουθήσει η ανάκληση εγγραφής στον ειδικό πίνακα διακριθέντων αθλητών και αθλητριών και θα εξεταστούν οι κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν στην Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ βάσει του αθλητικού νόμου».

Οι καταγγελίες
Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς που έχουν στη διάθεση τους τις καταγγελίες γονέων, αθλητών και αθλητριών η υπόθεση είναι η πιο σοβαρή που έχει δει το φως της δημοσιότητας γύρω από το ζήτημα της εμπορίας των αθλητικών «μπόνους» σε αθλητές και αθλήτριες που χρησιμοποιήθηκαν ή θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.

Η ταρίφα των επιτυχιών
Το «Έθνος της Κυριακής» έχει στη διάθεση του στοιχεία από τον φάκελο των καταγγελιών και θα τα αποκαλύψει μετά την έρευνα που αναμένεται να ξεκινήσει εντός των ημερών. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ο κάθε γονέας για να εξασφαλίσει ένα πιστοποιητικό πρωταθλητή ή δευτεραθλητή ή τριαθλητή από το συγκεκριμένο άθλημα έπρεπε να καταβάλει από 5.000 έως 10.000 Ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν και καταγεγραμμένα μηνύματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με αποκαλυπτικές συνομιλίες των γονέων με τους εμπλεκόμενους παράγοντες που κάνουν αναφορά για «ταρίφα» 5.000 Ευρώ για πιστοποιητικό τρίτης θέσης, 7.500 Ευρώ για την δεύτερη θέση και 10.000 Ευρώ για την πρώτη θέση.

Ετσι στήθηκε η κομπίνα
Πως όμως στήθηκε η φάμπρικα των πλαστών πιστοποιητικών και πως δρούσαν οι επιτήδειοι; Είναι ξεκάθαρο πως οι εμπλεκόμενοι παράγοντες προκειμένου να ανοίξουν δικό τους «παραθυράκι» και για να ξεγελάσουν ακόμα και τις υπηρεσίες του υπουργείου αθλητισμού μπήκαν σε παράνομα μονοπάτια διοργανώνοντας πρωταθλήματα «μαϊμού» ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι που δεν υπήρχε αγωνιστική δράση.

Πρωταθλήτρια χωρίς να το γνωρίζει
Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες και το υλικό που είναι διαθέσιμο, οι επιτήδειοι εμπνεύστηκαν πανελλήνια πρωταθλήματα που δεν έχουν γίνει ποτέ. Συνέταξαν φύλλα αγώνα με διαιτητές, ονόματα αθλητών και προπονητών και μάλιστα πλαστογράφησαν και υπογραφές των αρχηγών των ομάδων. Μεταξύ των καταγγελιών υπάρχει και ένορκη κατάθεση αρχηγού της ομάδας που υποτίθεται πως αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα και στέφθηκε και… πρωταθλήτρια. Οπως όμως αναφέρει και η ίδια ουδέποτε αγωνίστηκε σε έναν τέτοιο αγώνα που μάλιστα είχε οριστεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Με άλλα λόγια η αρχηγός στέφθηκε πρωταθλήτρια χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.

Το λόγο έχει η δικαιοσύνη
Μετά την ανακοίνωση του Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και τους σχετικούς ελέγχους που πιστοποιούν τις παραβάσεις αναμένεται να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη αλλά και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα που θα δικάσουν την υπόθεση για να επιβάλουν τις ποινές που προβλέπει ο νόμος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.