«Σκιές» με Ιάπωνα επιχειρηματία που φέρεται να «λάδωσε» μέλη της ΔΟΕ

Δεν πέρασαν μόνο λίγες ημέρες από την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το καλοκαίρι του 2021 και μόλις ένα 24ωρο από την οριστικοποίηση των νέων ημερομηνιών τους (23/07-8/08) και το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ότι Ιάπωνας επιχειρηματίας, ο οποίος έλαβε εκατομμύρια δολάρια για την επιτυχημένη εκστρατεία του στο Τόκιο, φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της υποστήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρείται ύποπτος από τις γαλλικές αρχές για εμπλοκή του σε δωροδοκίες, προκειμένου να στηριχθεί η υποψηφιότητα της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το ποσό των 8.2 εκ. δολαρίων έλαβε ο 75χρονος, Χαρουγιούκι Τακαχάσι, πρώην διευθυντικό στέλεχος του διαφημιστικού πρακτορείου Dentsu Inc, από την επιτροπή που πρωτοστάτησε στην κατάθεση υποψηφιότητας του Τόκιο για τους Αγώνες του 2020.

Με δηλώσεις τους στο Reuters διευκρίνισε ότι στις αρμοδιότητες τους ήταν και η άμεση επικοινωνία με μέλη της ΔΟΕ, όπως ο Λαμίν Ντιακ, στον οποίο έκανε αρκετά «δώρα», συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και ρολογιού γνωστής εταιρείας.

Οι πληρωμές κατέστησαν τον Τακαχάσι τον μοναδικό μεγαλύτερο αποδέκτη χρημάτων από την επιτροπή υποβολής υποψηφιότητας του Τόκιο, η οποία χρηματοδοτήθηκε κυρίως από ιαπωνικές εταιρείες. Η εμπλοκή του στην εκστρατεία είχε ως συνέπεια την είσοδό του στο διοικητικό συμβούλιο της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020.

Ο Τακαχάσι αναγνώρισε τις πληρωμές, αλλά αρνήθηκε να δώσει μια πλήρη καταγραφή του πώς χρησιμοποίησε τα χρήματα. Είπε ότι παρότρυνε τον Ντιακ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τόκιο και αρνήθηκε οποιαδήποτε παρατυπία στις συναλλαγές αυτές. Είπε ότι ήταν φυσιολογικό να προσφέρουν δώρα ως τρόπο να δημιουργηθούν καλές σχέσεις με σημαντικούς αξιωματούχους όπως ο Ντιακ, ενώ σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρχε τίποτα παράτυπο με τις πληρωμές που έλαβε ή με τον τρόπο που χρησιμοποίησε τα χρήματα.

«Δεν πηγαίνεις με άδεια χέρια», δήλωσε στο Reuters, αναφερόμενος στα δώρα που έδωσε στον Ντιακ. Τα αρχεία της επιτροπής υποβολής υποψηφιότητας του Τόκιο 2020, τα οποία εξετάστηκαν από το Reuters, δείχνουν ότι καταβλήθηκαν περίπου 46.500 δολάρια σε ρολόγια Seiko.

Μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία για την πόλη υποδοχής, το 2013, ο Ντιάκ ενημέρωσε εκπροσώπους Αφρικανικών Ολυμπιακών επιτροπών ότι σχεδίαζε να στηρίξει το Τόκιο με βάση την αξία του, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Σενεγάλης, αλλά όπως είπε δεν έδωσε εντολή σε κανέναν να ψηφίσει.

Η επιτροπή υποβολής υποψηφιότητας του Τόκιο κατέβαλε επίσης 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε ένα πολύ γνωστό ινστιτούτο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο διευθύνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Οι πληρωμές αυτές αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το ιαπωνικό περιοδικό Facta.

Τα αρχεία παρασχέθηκαν σε Γάλλους εισαγγελείς από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας στο πλαίσιο της έρευνας της Γαλλίας σχετικά με το αν η επιτροπή υποβολής υποψηφιότητας του Τόκιο πλήρωσε 2,3 εκατομμύρια δολάρια μέσω συμβούλου της Σιγκαπούρης για να κερδίσει τη στήριξη της Ντιακ στην Ιαπωνία για να φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2020.

Ο Ντιακ, 86 ετών, έχει αρνηθεί κάθε παράβαση. Ο δικηγόρος του είπε ότι ο Ντιακ «αρνείται όλους τους ισχυρισμούς για δωροδοκία».

Οι Γάλλοι διερευνούν επίσης τον γιο του Ντιακ, τον Πάπα Μασάτα Ντιακ, με την υποψία ότι έλαβε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που καταβλήθηκαν και πέρασε χρήματα στον πατέρα του για να εξασφαλίσει ψήφους για το Τόκιο. Ο γιος του Ντιακ έχει επίσης αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση.

Ο Μόρι δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters. Ένας εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Μόρι δήλωσε ότι η σχετική καταβολή χρημάτων έγινε για να «αναλύσει κυρίως διεθνείς πληροφορίες».

Ο Νομπουμότο Χιγκούτσι, γενικός γραμματέας της επιτροπής υποβολής προσφορών, δήλωσε ότι ο Τακαχάσι κέρδισε προμήθειες για τις εταιρικές χορηγήσεις που συγκέντρωσε για την υποψηφιότητα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν θα είχε ενημερωθεί για πληρωμές μεταξύ ιδιωτών ή δώρα που δόθηκαν στα μέλη της ΔΟΕ.

Όπως αναφέρει το Reuters η Ολυμπιακή προετοιμασία έχει κοστίσει για τους Ιάπωνες φορολογούμενους περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια και η αναβολή των Αγώνων έχει κλονίσει εταιρικούς χορηγούς, οι οποίοι είχαν καταβάλει 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόρι και Τακαχάσι ήταν καθοριστικοί στην προσπάθεια του Τόκιο να κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια εκστρατεία που ξεκίνησε το 2011 και έγινε εθνική προτεραιότητα υπό τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Από το 2015, οι Γάλλοι εισαγγελείς ερευνούν τον Ντιακ, που κατηγορήθηκε επίσης ότι έλαβε ξεχωριστή δωροδοκία ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξει το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο δικηγόρος του Ντιακ δήλωσε ότι ο πελάτης του «δεν έλαβε χρήματα από κανέναν που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο ή στο Ρίο ντε Τζανέιρο».

Ο Άμπε υποσχέθηκε πλήρη συνεργασία με τη γαλλική έρευνα, η οποία αποτελεί μέρος μιας μακρόχρονης διερεύνησης της διαφθοράς στον διεθνή αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των περιστατικών ντόπινγκ που ενέχονται Ρώσοι αθλητές.

Ιδιαίτερα, ο Ρέναν Βαν Ρουιμπέκε, ο γαλλικός δικαστής που διηύθυνε την έρευνα μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, είχε καταγγείλει ότι οι Ιάπωνες εισαγγελείς δεν παρείχαν όλες τις πληροφορίες που αναζητούσαν οι Γάλλοι ερευνητές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι υποστηρίζει «τις γαλλικές δικαστικές αρχές και πρέπει να σεβαστεί την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.