Σταματίου: Καλύτερη λύση να πάμε σε ένα άτυπο final four στην Α’ ΕΠΣΘ

Η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να έχει οδηγήσει στην παύση κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας, αλλά  οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα σκέφτονται και την επόμενη μέρα, με βάση και τις προβλέψεις των ειδικών ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει η ζωή μας σε κανονικούς ρυθμούς γύρω στα μέσα Μαΐου, χωρίς βεβαίως τίποτε να είναι σίγουρο.

Ασφαλώς το τι μέλλει γενέσθαι απασχολεί και τους ανθρώπους του τοπικού ποδοσφαίρου, με το Magnesiasports να επικοινωνεί με τον Κώστα Σταματίου, τεχνικό του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος κατέθεσε την άποψη ότι η καλύτερη λύση με βάση τα δυσμενή χρονικά δεδομένα είναι να πάνε οι ομάδες της πρώτης τετράδας, που είναι δύσκολο ν’ αλλάξει, κατευθείαν στα πλέι οφ, που θα αλλάξουν μορφή και θα αποτελέσουν ένα άτυπο final four, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα σε ένα διάστημα το πολύ 15 ημερών. Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Σταματίου:

«Εκπλαγήκαμε αρνητικά με την έννοια ότι δεν περιμέναμε να πάρει τέτοια έκταση η επιδημία. Προέχει βεβαίως η ανθρώπινη υγεία και ήταν δεδομένο ότι θα σταματούσαν τα πρωταθλήματα, όπως έγινε σ’ όλη την Ευρώπη. Η αρχική διακοπή των δύο εβδομάδων   όλα δείχνουν ότι θα παραταθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Βεβαίως δεν είμαστε προφήτες, για να ξέρουμε τι θα γίνει.

Για την Α’ ΕΠΣΘ πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε μία λύση που μπορεί να δοθεί πρακτικά με βάση αυτό που έχει συμβεί. Προσωπικά θεωρώ ότι δε γίνεται να τελειώσει το πρωτάθλημα και να παιχτούν οι υπόλοιπες έξι αγωνιστικές, εκτός αν πάμε στην ευοίωνη πρόβλεψη ότι τέλη Απριλίου αρχές- Μαΐου μπορεί να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα. Σ’ αυτή την περίπτωση τα ματς πρέπει να γίνουν Τετάρτη-Κυριακή. Σαφώς δεν υπάρχει περίπτωση να προετοιμαστούν οι ομάδες, από τη στιγμή που απαγορεύονται οι προπονήσεις και οι συναθροίσεις.

Για μένα τα play off πρέπει να αλλάξουν μορφή. Μία λύση είναι να παίξουν ο πρώτος με τον τέταρτο και ο δεύτερος με τον τρίτο με πλεονέκτημα έδρας των ομάδων, που είναι πιο ψηλά στη βαθμολογία, σε ένα μονό παιχνίδι. Αν είναι ισόπαλο το αποτέλεσμα, να ξαναγίνει το παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο με παράταση και πέναλτι. σε περίπτωση νέας ισοπαλίας. Έπειτα οι νικητές θα παίξουν μεταξύ τους για την ανακήρυξη του πρωταθλητή πάλι με πλεονέκτημα έδρας του πρώτου.

Μία άλλη λύση είναι να παίξει ο τέταρτος με τον τρίτο με πλεονέκτημα έδρας του τρίτου, μετά ο νικητής με τον δεύτερο, που θα είναι γηπεδούχος και θα περιμένει ο πρώτος τον νικητή απ’ αυτό το παιχνίδι. Είναι δύο σχεδιασμοί που έχουν εφαρμοστεί κατά διαστήματα σε διάφορες Τοπικές Ενώσεις.

Επειδή έχει ξεχωρίσει η τετράδα στην πρώτη τοπική κατηγορία και με βάση τη διαφορά του τέταρτου με τον πέμπτο αλλά και τον αριθμό των παιχνιδιών που απομένουν είναι δύσκολο ν’ ανατραπεί η κατάσταση, μία πρόταση είναι να πάμε κατευθείαν σε play-off με μία από τις μορφές που ανέφερα και με τις ομάδες που αποτελούν τώρα την πρώτη τετράδα. Έτσι καλύπτουμε και την έλλειψη προπόνησης των παικτών, οπότε κερδίζουμε και χρόνο από το διάστημα που θα χρειαζόταν κάθε ομάδα, για να προετοιμαστεί».

Για το ενδεχόμενο να μην ξαναρχίσει το πρωτάθλημα και να μείνουν τα πράγματα ως έχουν αυτή τη στιγμή, ο Κώστας Σταματίου ανέφερε:

«Αυτό είναι άδικο, γιατί, αν για παράδειγμα προλαβαίναμε να γίνει η 20η αγωνιστική, εμείς είχαμε ένα παιχνίδι στην έδρα μας με την Ακρόπολη, που είχαμε τις πιθανότητες με το μέρος μας να το κερδίσουμε, το ίδιο ισχύει και με τον Σαρακηνό, ενώ η Δήμητρα, που είναι πρώτη, θα έπαιζε με τον Αίαντα Σούρπης σε ένα ντέρμπι.  Επομένως δεν είναι λύση αυτό. Η λύση βρίσκεται εκεί που προανέφερα, να γίνει ένα άτυπο final four, που απαιτεί μικρό αριθμό παιχνιδιών και μικρό χρονικό διάστημα, το πολύ 15 ημερών, ενώ όλοι θα είμαστε στην ίδια μοίρα λόγω της αγωνιστικής αποχής. Κι αν χρειαστεί να παίξουμε και χωρίς φιλάθλους. Για μένα αυτό θα ήταν το δίκαιο από το να πουν να ισχύσει η τωρινή βαθμολογία και θεωρώ ότι δε θα έχει παράπονο κανένας. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσω. Πιστεύω ότι τις αποφάσεις πρέπει να τις πάρει η ΕΠΟ σε συνεργασία με την Τοπική Ένωση».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.