Στο μικροσκόπιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η σεξουαλική παρενόχληση στον Αθλητισμό

Ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΚΕΛ Αστέριος Πατσιαούρας
H ΕΟΠΕ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη δημιουργία εργαλείων αντιμετώπισης

Η συγκυρία είναι αρκετά ιδιαίτερη, μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε ως νεαρή αθλήτρια από μέλος της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, κάτι που προκάλεσε και τις αποκαλύψεις και από άλλες αθλήτριες και αθλητές για το ρόλο ατόμων και τη στάση τους απέναντί τους. Οπότε, η συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ (ΕΟΠΕ) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πρόληψη, ανίχνευση και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον Αθλητισμό»  μόνο ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει, όπως και τα αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν από αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για ενεργοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του Προγράμματος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASMUS + SPORT, ενός προγράμματος με επίκεντρο τον Αθλητισμό, επιλέχθηκε για την συμμετοχή της, ως Εταίρος, στο Πρόγραμμα «Πρόληψη, ανίχνευση και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον Αθλητισμό». Στο πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια 2 ετών (έως 31.12.2022) και γίνεται υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχουν, εκτός της ΕΟΠΕ, φορείς από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΚΕΛ Αστέριο Πατσιαούρα, μέλος ΕΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μίλησε για το πρόγραμμα στο «Magnesiasports», όπως και τι περιλαμβάνει αυτό.

Όπως επισημαίνει στο «Magnesiasports» ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΚΕΛ, ο ίδιος δεν έχει υπόψη του κάποια σχετική καταγγελία στον χώρο του βόλεϊ για τέτοιου είδους ζητήματα, ωστόσο σκοπός του προγράμματος δεν είναι να καταγράψει και να διερευνήσει καταγγελίες, κάτι που αποτελεί αντικείμενο των δικαστικών και αστυνομικών Αρχών της χώρας, αλλά να δημιουργήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε τέτοιου είδους περιστατικά να μην συμβαίνουν.

«Είναι ένα πρόγραμμα που έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο τη διερεύνηση του επιπέδου και του μεγέθους της σεξουαλικής παρενόχλησης γενικά στον Αθλητισμό και των τρόπων αποφυγής τέτοιων καταστάσεων και φαινομένων, με τη δημιουργία των σχετικών εργαλείων.  Οι συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικούς χώρους αλλά με άμεση σχέση με το συνολικό αντικείμενο».

Ο μανδύας της μυστικότητας…

Το όλο θέμα πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Πατσιαούρας, μόνο εύκολο δεν είναι.

«Είναι ένα ζήτημα δύσκολο, στο οποίο ακούγονται πολλά και πρέπει να δούμε στη συνέχεια αν γίνονται πολλά. Είναι πολλά κάτω από τον μανδύα της μυστικότητας συνήθως από την πλευρά όλων των εμπλεκομένων. Όπως βλέπουμε και με τα τελευταία δεδομένα, το πρόβλημα υφίσταται. Οπότε πρέπει να δούμε τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε και ως ελληνική κοινωνία και ως βόλεϊ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προφανώς πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πρέπει να δουν όλοι οι φορείς γενικά. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί και μία ιστοσελίδα, όπου θα μπορού να κατατίθενται ανώνυμα εμπειρίες και αναφορές, για τη δημιουργία και των σχετικών εργαλείων για να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. «Γενικότερα, επαναλαμβάνω ότι το θέμα είναι δύσκολο, καθώς πρόκειται για ζήτημα που καλύπτεται αρκετά από τον μανδύα της μυστικότητας» σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος.

Οι στόχοι του προγράμματος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΟΠΕ, η πρόταση συμμετοχής της ΕΟΠΕ στο πρόγραμμα αυτό, η οποία όπως τονίζεται ήταν η πρώτη που είχε κατατεθεί για το θέμα αυτό από Αθλητική Ομοσπονδία πριν από  ένα έτος και η έγκρισή του πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2020,  έρχεται σε ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας χρονική στιγμή, αφού γίνεται πλέον σημαντικό να εργαστούν όλοι οι παράγοντες του Αθλητισμού στο ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό θέμα.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επισήμως έχει αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2021, με τους υπευθύνους να θέλουν τη συμμετοχή μίας μεγάλης ομοσπονδίας από την Ελλάδα, όπως είναι η ΕΟΠΕ. Δεν είναι μόνο το βόλεϊ βέβαια που αποτελεί αντικείμενο μελέτης. Για παράδειγμα, από την Ιταλία και την Τουρκία, συμμετέχουν οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, σε σύνολο 11 συμμετεχόντων» όπως σημείωσε ο κ. Πατσιαούρας.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης για την προστασία των νεαρών αθλητών από κάθε μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, ενδυνάμωση των αθλητικών επαγγελμάτων, νέων αθλητών και αθλητικών συλλόγων για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης σε 4 κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία, αντιμετωπίζοντας έτσι άμεσα το θέμα της πρόσκλησης «Καταπολέμηση της βίας και καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας στον αθλητισμό» μέσω ενεργειών που θα:

– Αντιμετωπίσει τα κενά στην πολιτική και την παροχή υπηρεσιών εντός αθλητικών ομάδων, εστιάζοντας στην ανίχνευση-αναφορά και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης, ως μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης προστασίας νέων αθλητών.

– Υποστηρίξει την ανάπτυξη ικανοτήτων επαγγελματιών του Αθλητισμού, αθλητών και γονέων σχετικά με τους κινδύνους και τα δικαιώματά τους, καθώς και τον εντοπισμό, τη διαχείριση και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης.

– Δημιουργήσει βιώσιμο και μεταβιβάσιμο μηχανισμό για την υποστήριξη νέων αθλητών.

– Ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες του αθλητισμού, τους αθλητές και τους γονείς, τους αθλητικούς οργανισμούς, καθώς και την κοινότητα, σχετικά με τον εντοπισμό – αναφορά και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης.

– Συμβάλει στη χάραξη πολιτικής ειδικά για τον Αθλητισμό.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.