Συνέντευξη «Μagnesiasports»: Η Βολιώτισσα Μένια Τσιόβολου πηγαίνει Πεκίνο!

Η 21χρονη φοιτήτρια Ιατρικής και σκιέρ ετοιμάζεται για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Το χιόνι είναι το στοιχείο της από την ηλικία των επτά ετών. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να διδαχθεί τα πάντα για τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει στην κοινωνία με την ιδιότητα της γιατρού. Πριν όμως γίνει αυτό θα περάσει και από το Πεκίνο προκειμένου να εκπροσωπήσει ως αθλήτρια του αλπικού σκι την Ελλάδα στους Χειμερινούς Αγώνες του 2022.

Η 21χρονη Βολιώτισσα Μένια Τσιόβολου αποκαλύπτεται στο «Magnesiasports», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αφήσει καμία από τις δύο μεγάλες και ιδιαίτερα απαιτητικές αγάπες της, το σκι και την Ιατρική.

Συνέντευξη: Χρυσόστομος Τρίμμης

Ίσως σε πολλούς το σκι να φαντάζει απόμακρο ως άθλημα. Η συζήτηση με τη Μένια Τσιόβολου πάντως βγάζει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα άθλημα με πολλές απαιτήσεις, που μόνο με πολλή δύναμη και προσπάθεια μπορεί να ανταπεξέλθει κανείς.

-Αλπικό σκι και σπουδές Ιατρικής. Όλα αυτά ακούγονται απαιτητικά, ειδικά όταν συνδυάζονται…

«Αλήθεια, είναι πολύ δύσκολο γιατί και τα δύο απαιτούν χρόνο, και το σκι ειδικά όταν κάνεις πρωταθλητισμό και η Ιατρική. Ζητάνε και τα δύο απόλυτη προσοχή και τώρα έχω επικεντρωθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ήταν το μεγάλο μου όνειρο από τότε που ξεκίνησα τον Πρωταθλητισμό. Η Σχολή έχει πάει λίγο πίσω, όχι πολύ γιατί με την πανδημία του κορωνοϊού γινόντουσαν διαδικτυακά κάποια πράγματα. Οπότε είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα ακόμη και από το εξωτερικό, όταν είχα προπονήσεις ή αγώνες. Βέβαια, γι’ αυτό το εξάμηνο, πλησιάζοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πήγε τόσο καλά η Ιατρική, την οποία αγαπάω πάρα πολύ και δεν θέλω ν’ αφήσω κάτι από τα δύο, γιατί αλλιώς θα φύγει ένα κομμάτι μου».

-Πόσο χρόνο διήρκησε η όλη προσπάθεια για την εξασφάλιση της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου;

«Συνήθως η όλη προσπάθεια ξεκινά με τη λήξη των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Η προετοιμασία είναι ουσιαστικά τετραετής. Μόνο φέτος από τον Νοέμβριο του 2021 έως τώρα τον Ιανουάριο έχω κάνει 24 αγώνες! Είναι πάρα πολλοί όπως καταλαβαίνει κανείς. Νιώθω όμως δικαιωμένη και νομίζω ότι καθοριστικό ρόλο για μένα έπαιξαν και τα πανελλήνια πρωταθλήματα που κάναμε πέρυσι κερδίζοντας τέσσερις αγώνες, και αυτό μου έδωσε και αυτοπεποίθηση. Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος που χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και πάνω στο χιόνι αλλά και στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης».

-Χρειάζεται πολύ κόπο δηλαδή…

«Το καλοκαίρι για παράδειγμα δεν μπορείς να κάθεσαι στην παραλία… Χρειάζονται πολλές ώρες στο γυμναστήριο αλλά και να… κυνηγάς το χιόνι πηγαίνοντας σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, παράλληλα με τον ΕΟΣ Βόλου είχα ενταχθεί σε μία γαλλική ιδιωτική ομάδα για να πηγαίνω στις γαλλικές Άλπεις και να κάνω σκι και το καλοκαίρι. Ιούλιο-Αύγουστο δηλαδή πήγα για σκι 3-4 εβδομάδες στη Γαλλία, μετά Βέλγιο, μετά πάλι Γαλλία, Σουηδία… Θέλει πολλά ταξίδια, γιατί ζούμε σε μία χώρα που δεν έχει πάρα πολύ χιόνι. Η περίοδος που μπορείς να κάνεις σκι στην Ελλάδα είναι από τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο-Απρίλιο, και ανάλογα τη χρονιά. Ειδικά στο Πήλιο που είναι χαμηλό βουνό έχουμε τέτοια προβλήματα (σ.σ. με έλλειψη χιονιού)».

Το κόστος και η διασκέδαση

-Όλα αυτά μεταφράζονται όμως σε πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος.

«Οι μεγαλύτεροί μου χορηγοί είναι η μαμά μου και ο μπαμπάς μου (γέλια)! Αλλά με χαρά το λέω ότι η Ομοσπονδία τον τελευταίο χρόνο με βοήθησε αρκετά στην προετοιμασία και πραγματικά πήρε ένα βάρος από τους ώμους των γονιών μου, γιατί έχουν δώσει τα πάντα για να φτάσω σ’ αυτό το επίπεδο. Όπως καταλαβαίνετε το αλπικό σκι είναι αρκετά ακριβό άθλημα».

-Ο τυπικός εξοπλισμός ποιος είναι για έναν σκιέρ και πόσο κοστίζει αλήθεια;

«Χρειάζονται χιονοπέδιλα, μπαστούνια, κράνη, μάσκα, γάντια, ισοθερμικά, φόρμες, μπουφάν, μπότες, προστατευτικά για πόδια, χέρια, πλάτη (σ.σ. το λεγόμενο καβούκι). Τα αγωνιστικά σκι, ένα ζευγάρι, κοστίζει 700 ευρώ, και ένας αθλητής έχει τουλάχιστον τέσσερα ζευγάρια! 500 ευρώ κοστίζουν οι μπότες! Είναι ακριβό άθλημα».

-Τι σε ώθησε όμως να ασχοληθείς με ένα άθλημα που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα;

«Ξεκίνησα στα επτά μου έτη. Έχω περάσει από πολλά αθλήματα, με τένις και χορό για παράδειγμα. Κάποιοι οικογενειακοί φίλοι έκαναν σκι και είπαμε να ξεκινήσουμε κι εμείς για διασκέδαση. Το ότι είσαι σε εξωτερικό χώρο και παίζεις με το χιόνι με έκανε να το βλέπω σαν παιχνίδι στην αρχή και με έκανε πολύ χαρούμενη. Όταν μπήκα στον ΕΟΣ Βόλου και άρχισα να το βλέπω αγωνιστικά και φτάνοντας σε κατάκτηση μεταλλίων μου άρεσε πάρα πολύ και με κέρδισε πραγματικά».

-Ήταν μία θετική συγκυρία…

«Θέλει και αγάπη. Αν δεν το αγαπάς αυτό το άθλημα, δύσκολα το ακολουθείς. Γιατί θέλει πολύ κόπο και αφήνεις πίσω φίλους, σχολεία, φροντιστήρια, πάρτι γενεθλίων, εξόδους, τους γονείς σου, το σπίτι σου, του κρεβάτι σου. Αν τα υπολογίσουμε, περισσότερο κοιμάμαι σε ένα κρεβάτι ξενοδοχείου με τόσες αγωνιστικές υποχρεώσεις παρά στο δικό μου.

Oι ελληνικές εγκαταστάσεις για σκι σε τι επίπεδο είναι συγκριτικά με αυτές άλλων χωρών;

«Το Πήλιο είναι χίλια χρόνια πίσω. Έχουμε ένα μονό καρεκλάκι στο λιφτ, που στο εξωτερικό τα μονά καρεκλάκια τα έχουν ως διακοσμητικά και να θυμούνται ότι κάποτε υπήρξαν αυτά τα μηχανήματα. Ο Παρνασσός από την άλλη είναι πάρα πολύ καλό χιονοδρομικό και έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια. Τα υπόλοιπα χιονοδρομικά θέλουν όμως αναβάθμιση, όπως το Πήλιο που είναι ένας τόσο κοντινός προορισμός και είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευόμαστε. Ειδικά για τον Παρνασσό παροτρύνω πολύ κόσμο να το επισκεφθεί, όταν μάλιστα με ρωτούν με απορία αν κάνουμε σκι στην Ελλάδα και αν έχουμε χιονοδρομικά κέντρα. Ακόμη και Γάλλοι. Αυστριακοί και Ελβετοί που έχουν φοβερές εγκαταστάσεις θα εκπλαγούν πιστεύω πάντως με τον Παρνασσό».

Η θέληση για διάκριση στην Κίνα και ο Καναδάς που ακολουθεί

ΟΙ Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες προηγούνται χρονικά, αρχίζοντας στις 4 Φεβρουαρίου ενώ θα διαρκέσουν μέχρι και τις 20 του μηνός. Ωστόσο η Μένια Τσιόβολου έχει ν’ ασχοληθεί και με το Παγκόσμιο Νέων στον Καναδά τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ επιδιώκει τη διάκριση στο Πεκίνο, τη μεγαλύτερη αν είναι δυνατόν που θα έχει πετύχει Ελληνίδα αθλήτρια.

Όλα αυτά στη σκιά του κορωνοϊού, που απαιτεί εγρήγορση και προσοχή…

-Κίνα έχεις βρεθεί ποτέ;

«Είναι το πρώτο μου ταξίδι και οι πρώτοι μου Ολυμπιακοί. Ανυπομονώ και το περιμένω πάρα πολύ καιρό. δεν σας κρύβω ότι είχα αγχωθεί αρκετά. Όσο όμορφο είναι το να πας τόσο δύσκολη είναι ψυχολογικά η προετοιμασία, με τόσες συνθήκες. Αλλά το αποτέλεσμα στο τέλος δεν συγκρίνεται…».

-Είναι μόνο η πρόκριση όμως, ή θες κάτι παραπάνω;

«Θέλω να κάνω την καλύτερη δυνατή εμφάνιση και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που έχει κάνει Ελληνίδα σε Ολυμπιακούς. Είναι πάρα πολύ δύσκολο όπως καταλαβαίνετε να κερδίσει μία Ελληνίδα ή αθλήτρια από κάποια χώρα που δεν έχει παράδοση στο αλπικό σκι. ΟΙ Αυστριακοί για παράδειγμα από την άλλη βγαίνουν από το σπίτι τους, κάνουν λίγο σκι και επιστρέφουν. Θέλω να εκπροσωπήσω τη χώρα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ελπίζω να μου δώσει και ένα πλασάρισμα για το Παγκόσμιο Νέων που θα πάω στον Καναδά αρχές Μαρτίου».

-Φοβάσαι τον κορωνοϊό;

«Φοβάμαι και έχω μπει σε διαδικασία καραντίνας από μόνη μου και έχοντας κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Αν δεν έχεις κάνει και τρίτη δόση θα πρέπει να μείνεις τρεις βδομάδες καραντίνα στην Κίνα, και αν συνέβαινε αυτό δεν θα μπορούσαμε καν να τρέξουμε! Θα κάνουμε και τεστ όπως απαιτείται για να πάμε στην Κίνα και όσο θα βρισκόμαστε εκεί. Αγχώνομαι για να μην χαθεί μετά από τόσο κόπο η ευκαιρία της συμμετοχής εξαιτίας του κορωνοϊού. Δυστυχώς η πανδημία μας έχει φέρει μπροστά στην αβεβαιότητα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.