Τιμά την επέτειο καταστροφής της Σμύρνης ο Απόλλων

Ο Απόλλων ιδρύθηκε στη Σμύρνη το 1891. Με ανακοίνωσή της η «Ελαφρά Ταξιαρχία» θυμάται την καταστροφή της πόλης σαν σήμερα το 1922 και με ένα απόσπασμα της ανταπόκρισης της «Daily Telegraph» τιμά αυτή τη θλιβερή επέτειο, τονίζοντας πως δεν θα ξεχαστεί ποτέ…

Αναλυτικά:

«Στις 13 Σεπτεμβρίου 1922. Ήταν Τετάρτη. Τότε ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά. Το κακό ξεκίνησε από την αρμενική συνοικία της Σμύρνης. Από τις 9 Σεπτεμβρίου είχαν μπει στην πόλη οι πρώτοι ιππείς Τούρκοι. Δύο ημέρες αργότερα έφτασε και ο Μουσταφά Κεμάλ. Στα χέρια των Τούρκων, του όχλου, μαρτύρησε ο μητροπολίτης Σμύρνης, εθνοϊερομάρτυρας Χρυσόστομος.

«Εκτός από την άθλια τουρκική συνοικία, η Σμύρνη έπαψε να υπάρχει […] το πρόβλημα των μειονοτήτων έχει λυθεί εκεί μια για πάντα […] Δεν μένει καμία αμφιβολία για τα αίτια της πυρκαγιάς […] Τον δαυλό τον άναψαν στρατιώτες του τουρκικού στρατού», έγραψε η Daily Telegraph της 16ης Σεπτεμβρίου 1922.

Ήταν η αρχή του τέλους. Η μεγαλύτερη συμφορά του ελληνισμού. Η φωτιά κατάπιε την πόλη, τους ανθρώπους, τα απάντα… Ο ξεριζωμός ήρθε. Τα χρόνια πέρασαν, μα εμείς δεν ξεχάσαμε. Ούτε θα ξεχάσουμε ποτέ. Οι ρίζες μας είναι βαθιές…».

Η ΠΑΕ Απόλλων συνοδεύει την ανακοίνωσή της με την εξής φωτογραφία:

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.