Το 94% των ενεργών αθλητικών σωματείων, εγγεγραμμένα στο Μητρώο

Η 31η Ιουλίου καταληκτική ημερομηνία για εγγραφή

Σύσκεψη με τους επικεφαλής των Ομοσπονδιών Ολυμπιακών ομαδικών αθλημάτων πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Συμμετείχαν -δια ζώσης ή και μέσω τηλεδιάσκεψης- οι Βαγγέλης Λιόλιος (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης), Γιώργος Καραμπέτσος (Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης), Κυριάκος Γιαννόπουλος (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας) και Κώστας Γκαντής (Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας), ενώ η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απείχε αν και προσκλήθηκε.
Συζητήθηκε η εξαιρετική ανταπόκριση εγγραφής των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων (https://somateia.gga.gov.gr) και παρουσιάστηκαν τα έως τώρα στοιχεία και δεδομένα, τα οποία έχουν ως εξής:
* Τα εγγεγραμμένα σωματεία στο Μητρώο 2022 –α’ εξάμηνο- ανέρχονται έως σήμερα στα 5.333, έναντι 4.882 (Μητρώο 2021 έως 31/12) και 4.043 (Μητρώο 2020 έως 31/12).
* Επιπλέον, 709 σωματεία βρίσκονται εν αναμονή εγγραφής, καθώς δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την υποβολή της αίτησής τους ή τη «θεραπεία» της.
* Ανά Ομοσπονδία ομαδικού αθλήματος έχουμε:
> ΕΠΟ (1.682 εγγεγραμμένα σωματεία και 298 αιτήσεις σωματείων που εκκρεμούν, σε σύνολο 2.599 ενεργών σωματείων, άρα 76% πρόσβαση στο Μητρώο)
> ΕΟΚ (709 εγγεγραμμένα σωματεία και 71 αιτήσεις σωματείων που εκκρεμούν, σε σύνολο 828 ενεργών σωματείων, άρα 94% πρόσβαση στο Μητρώο)
> ΕΟΠΕ (373 εγγεγραμμένα σωματεία και 30 αιτήσεις σωματείων που εκκρεμούν, σε σύνολο 429 ενεργών σωματείων, άρα 94% πρόσβαση στο Μητρώο)
> ΚΟΕ (228 εγγεγραμμένα σωματεία και 23 αιτήσεις σωματείων που εκκρεμούν, σε σύνολο 275 ενεργών σωματείων, άρα 91% πρόσβαση στο Μητρώο )
> ΟΧΕ (83 εγγεγραμμένα σωματεία και 5 αιτήσεις σωματείων που εκκρεμούν, σε σύνολο 108 ενεργών σωματείων, άρα 82% πρόσβαση στο Μητρώο).
Διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα, συνολικά των ερασιτεχνικών σωματείων ομαδικών αθλημάτων (σε ποσοστά που προσεγγίζουν έως και το 94% των ενεργών αθλητικών σωματείων μελών των Ομοσπονδιών), έχει ήδη εγγραφεί στο Μητρώο ή ολοκληρώνουν τις διαδικασίες εγγραφής. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα σωματεία των Ομοσπονδιών ατομικών αθλημάτων.
Μάλιστα, για τα 709 σωματεία που βρίσκονται εν αναμονή εγγραφής, καθώς δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την υποβολή της αίτησής τους ή τη «θεραπεία» της, προβλέφθηκε η ακόμα πιο στενή συνεργασία των Ομοσπονδιών με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού, Βασίλη Κάκκο, ώστε να βοηθηθούν στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους εντός του Ιουλίου.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού εξέφρασε την τεράστια ικανοποίησή του για την πορεία του Μητρώου, που αγκαλιάζεται πλέον με θέρμη από την αθλητική οικογένεια. Υπογράμμισε και τη θετική στάση των Δήμων σε όλη τη χώρα, που αναμένουν τα αποτελέσματα εγγραφής έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου από 1ης Αυγούστου να έχουν δικαίωμα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεών τους μόνο τα νόμιμα σωματεία, τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο.
Και οι τέσσερις πρόεδροι των Ομοσπονδιών τόνισαν ότι –επιτέλους- τακτοποιείται το άναρχο τοπίο στο αθλητικό οικοδόμημα και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς παρέκκλιση ή άλλη παράταση, ως προς όλες τις συνέπειες των σωματείων που δεν θα εγγραφούν στο Μητρώο έως τις 31/7 (μη χρήση εθνικών και δημοτικών εγκαταστάσεων, μη χρηματοδότηση, μη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, μη συμμετοχή σε πάσης φύσεως αγώνες κλπ).
Ο κ. Αυγενάκης τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία, τους ζήτησε να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να προσφέρουν κάθε αρωγή ώστε κανένα σωματείο τους (από τα ελάχιστα που απέμειναν) να μην βρεθεί εκτός Μητρώου.
Στόχος όλων (διοικήσεων Ομοσπονδιών, υπηρεσιακών παραγόντων του Υφυπουργείου και της πολιτικής ηγεσίας) είναι να εγγραφούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων όλα τα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας και να απολαμβάνουν των δικαιωμάτων και των κινήτρων που παρέχει η Πολιτεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.