«Το αίτημα της Νίκης είναι να λάμψει η νομιμότητα»

Τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου με θέμα το εξώδικο στην ΕΠΣΘ για τον Βόλο Ν.Π.Σ.

Απολύτως κατατοπιστικός και με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα παρουσιάστηκε ο νομικός και μέλος της Δ.Ε. ποδοσφαίρου της Νίκης Βόλου, κ. Νίκος Παπαπέτρος, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα Τύπου του Πανθεσσαλικού για το θέμα του εξώδικου που κατέθεσε η Ερασιτεχνική Νίκη στην ΕΠΣΘ σχετικά με την εγγραφή ως νέου μέλους του σωματείου “Βόλος Ν.Π.Σ.”

Ο κ. Παπαπέτρος αναρωτήθηκε πώς γίνεται να παραλαμβάνεται η αίτηση του νέου σωματείου στις 22 Ιουνίου και στις 23 το Δ.Σ. της ΕΠΣΘ να παίρνει θετική απόφαση για την εγγραφή του, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο της αίτησης τόνισε ότι το νέο σωματείο δεν αιτείται, αλλά αποφασίζει μόνο του ότι θα είναι νέο μέλος κι ότι θα παίζει στη Γ’ Εθνική. Παράλληλα, χαρακτήρισε αναρμόδια την ΕΠΣΘ για τη λήψη απόφασης για το πού θα αγωνίζεται το νέο σωματείο και σκοπίμως ασαφές το περιεχόμενο της αίτησης, για να μην μπορεί να βγει άκρη.

Επίσης ήταν ξεκάθαρος ότι η μεταφορά αγωνιστικής δραστηριότητας σε άλλη περιοχή γίνεται μόνο για γεωγραφικούς λόγους, που δε συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση της Πύδνας. Επανέλαβε συν τοις άλλοις τον ισχυρισμό που υπάρχει και στο εξώδικο ότι η μόνη κατηγορία που μπορεί να αγωνιστεί ως νέο μέλος ο Βόλος Ν.Π.Σ. είναι η Β’ Τοπική.

Ν. Παπακωνσταντίνου: «Θέλουμε να λάμψει η νομιμότητα»

Αρχικά ο πρόεδρος της Δ.Ε. της Νίκης κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τον κ. Νίκο Παπαπέτρο, για τον οποίον είπε ότι είναι έγκριτος νομικός και γνωστός στην κοινωνία του Βόλου και φυσικά οπαδός της Νίκης. Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για τη μεγάλη του υποστήριξη αλλά και για τις άριστες νομικές του γνώσεις και τόνισε ότι χάρη στη νομική του συμβουλή εστάλη αυτό το εξώδικο. «Εμείς ως Νίκη επιθυμούμε να λάμψει η νομιμότητα. Ό,τι είναι νόμιμο να μπορεί να γίνει, αλλά ό,τι βρίσκεται στη φαντασία του καθενός είναι εκτός του δικού μας ενδιαφέροντος», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Παπακωνσταντίνου.

Η τοποθέτηση του κ. Παπαπέτρου

Ο κ. Νίκος Παπαπέτρος από την πλευρά του ευχαρίστησε για τα λόγια του τον κ. Παπακωνσταντίνου και διευκρίνισε ότι βρίσκεται στη συνέντευξη Τύπου με την ιδιότητα του μέλους της Διοικούσας επιτροπής κι όχι με την ιδιότητα του νομικού, ενώ απέδωσε τα εύσημα στους κ.κ. Καραγιάννη, Αρβανιτόπουλο και Αγγελάρας, που είναι τέως πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς ασχολήθηκαν με την υπόθεση και είχαν άπαντες τη δική τους συμβολή.

Επανέλαβε, όπως αναφέρεται και στο εξώδικο, ότι η Νίκη δεν έχει καμία αντίρρηση για την εγγραφή νέων ποδοσφαιρικών σωματείων, ενώ στη συνέχεια είπε με ελαφρώς σκωπτική διάθεση: «Θα πρέπει να εισηγηθώ στην ΕΠΣΘ να εκφράσει τις ευχαριστίες της στον πρόεδρο του Βόλου Ν.Π.Σ. Αναστάσιο Γιαννακάρη, που επέλεξε την πόλη μας ορμώμενος από το Κίτρος Πιερίας. Να δούμε ποια θα είναι η παρουσία του. Και πιστεύω πως είτε παίξει στη Β’ Τοπική είτε σε άλλη κατηγορία θα ανταποκριθεί και θα συμμετέχει. Θεωρώ δεδομένο ότι το νέο σωματείο θα τιμήσει και την αίτησή του και την υπογραφή του».

«Στις 22 έλαβαν την αίτηση και στις 23 αποφάσισε το Δ.Σ.»

Ακολούθως στάθηκε στο ότι η αίτηση του Βόλου Ν.Π.Σ. έχει ημερομηνία 20 Ιουνίου και ημερομηνία παραλαβής 22/6, ενώ το πρακτικό του Δ.Σ. της ΕΠΣΘ έχει ημερομηνία σύγκλησης 23/6. Πάνω σ’ αυτό σχολίασε: «Δεν έχω μπροστά μου το καταστατικό της ΕΠΣΘ, αλλά φαντάζομαι ότι οι προθεσμίες συγκλήσεως δεν είναι της μίας μέρας. Θεωρώ δεδομένο ότι, για να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣΘ, έχει και κάποιες προθεσμίες και κάποια διαδικασία. Δηλαδή κατατέθηκε αίτηση στις 22, τέθηκε ως θέμα ημερήσιας διάταξης, γνωστοποιήθηκε σε όλα τα μέλη, συγκλήθηκε Δ.Σ. την αμέσως επόμενη και λήφθηκε και απόφαση περί εγκρίσεως»;

«Αποφάσισαν μόνοι τους ότι είναι μέλη της ΕΠΣΘ και πως θα παίξουν στη Γ’ Εθνική»

Ο κ. Παπαπέτρος έκανε και μία δεύτερη παρατήρηση, ότι δηλαδή στην αίτηση του Βόλου Ν.Π.Σ., που εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του Αναστάσιο Γιανναράκη, κατοίκου Κίτρους Πιερίας, επισημαίνεται, ότι αφού το σωματείο αυτό αποφάσισε τη μεταφορά της καταστατικής έδρας στον Βόλο, την αλλαγή της επωνυμίας από Πύδνα σε “Βόλος Ν.Π.Σ.”, έχοντας επικυρώσει αυτές τις αποφάσεις, παρακαλεί την ΕΠΣΘ να προβεί στην εγγραφή του σωματείου στον πίνακα μελών της ΕΠΣΘ.

Μάλιστα ο έγκριτος νομικός στάθηκε στη φράση της αίτησης “μετά τη μεταβολή της έδρας του και τη διαγραφή του το σωματείο θα είναι μέλος και θα αγωνίζεται στο οικείο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής” και σχολίασε: «Το έχει αποφασίσει ήδη ότι θα είναι μέλος τη ΕΠΣΘ και ότι θα αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική. Απ’ όσο ξέρω ως νομικός η αίτηση έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ζητάμε κάτι και το μόνο πράγμα που μπορούμε να ζητήσουμε από την ΕΠΣΘ είναι η εγγραφή μας, όχι πού θα αγωνιζόμαστε. Πραγματικά θα ήθελα και εγώ η Νίκη να αγωνιστεί στην Α’ Εθνική, γιατί θεωρώ ότι η ομάδας μας είναι για εκεί. Αλλά επειδή το θέλω εγώ, θα κάνω μία αίτηση και θα λέω “εγγράψτε με στην Α’ Εθνική”; Δηλαδή αυτό το σωματείο αποφάσισε ότι πρέπει να παίξει και στη Γ’ Εθνική κι αυτό αποτελεί και αντικείμενο αιτήσεως, επί της οποίας θα αποφανθεί το Δ.Σ. της ΕΠΣΘ, το οποίο αποφάσισε να την κάνει δεκτή; Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αποφανθεί είναι η εγγραφή ή μη εγγραφή».

Ακόμη ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε την ΕΠΣΘ αναρμόδια για λήψη απόφασης επί αιτήσεως με τέτοιο περιεχόμενο και είπε πως μία τέτοια απόφαση είναι παράνομη, «διότι δεν μπορείς να αποφασίσεις για κάτι, που δεν έχεις αρμοδιότητα. Τι να αποφασίσει η ΕΠΣΘ; Πού θα παίξει το σωματείο, το οποίο έχει αποφασίσει από μόνο του ότι θα είναι και μέλος και θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής; Αυτή λοιπόν η αίτηση, που δεν έχει αποκλειστικό περιεχόμενο και μόνο την εγγραφή, αλλά έχει και παρεπόμενα αιτήματα ήρθε στο Δ.Σ. και σε μία μέρα έγινε και δεκτή», όπως ανέφερε.

«Σκοπίμως ασαφές το περιεχόμενο της αίτησης»

Ακολούθως διευκρίνισε: «Θέλω να επισημάνω ότι οι αιτήσεις για εγγραφή δεν απευθύνονται στο Δ.Σ. και δεν αποφασίζει το Δ.Σ., αλλά η Εκτελεστική Επιτροπή. Εδώ αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο. Αν γίνει δεκτό ότι ακόμη κι αυτό το Δ.Σ αποφάσισε αρμοδίως, τότε η απόφασή του ήταν από μόνη της εκτελεστή. Τι χρειάζεται περαιτέρω έγκριση από Γ.Σ.; Καμία απόφαση εκτελεστικού οργάνου δε χρειάζεται περαιτέρω έγκριση. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ζητείται, αν κάνουμε μία αποκωδικοποίηση αυτής της σκοπίμως ασαφούς και γενικόλογης αιτήσεως. Διότι η ασάφεια και η γενικολογία της καθώς και το αίτημά της έτσι, όπως είναι διατυπωμένο, είναι σκόπιμα, για να μην μπορεί να βγει άκρη».

«Τα νέα μέλη αγωνίζονται υποχρεωτικά στη Β’ ΕΠΣΘ»

Ο κ. Παπαπέτρος ήταν ξεκάθαρος και για την κατηγορία που πρέπει να αγωνιστεί η νέα ομάδα:

«Τουλάχιστον από τις ομολογίες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη αίτηση φαίνεται ότι έχει γίνει διαγραφή από την προηγούμενη Ένωση και αυτό έγινε ορθά, γιατί δεν μπορεί ένα σωματείο να είναι μέλος δύο Ενώσεων. Αυτό απαγορεύεται από την αθλητική νομοθεσία. Άρα έχει πάψει να υπάρχει ως μέλος κάποιας Ένωσης. Δε μιλάμε για μεταφορά. Έπαψε λοιπόν να είναι μέλος της Ένωσης Πιερίας και έρχεται να γίνει μέλος της Ένωσης Θεσσαλίας για πρώτη φορά. Άρα μιλάμε για νέο μέλος. Η παραδοχή ότι έχει γίνει διαγραφή προγενέστερη ενέχει και την παραδοχή ότι η αίτηση περιέχει αίτημα για εγγραφή νέου μέλους. Το ίδιο λέει, δηλαδή περί εγγραφής νέων μελών, και η πρόσκληση της Γ.Σ. από την ΕΠΣΘ.

Όταν μιλάμε λοιπόν για νέα μέλη, σημαίνει ότι τα αυτά τα νέα μέλη αποδέχονται και τον κανονισμό ποδοσφαίρου, που λέει ότι τα νέα μέλη υποχρεωτικά συμμετέχουν στο Β’ Τοπικό. Θεωρώ δεδομένο, αφού υποβλήθηκε αίτηση και ανεξαρτήτως της εξέλιξης, διότι δεν υπάρχει άλλη οδός νόμιμη, ότι το νέο σωματείο θα μετέχει στη Β’ Τοπική Κατηγορία και ευχόμαστε κι εμείς να έχει καλή επιτυχία».

«Μόνο γνωμοδοτικός ο ρόλος της ΕΠΣΘ, η ΕΠΟ αποφασίζει»

Ο κ. Παπαπέτρος αμέσως μετά αποσαφήνισε πως άλλη εκδοχή, όπως για διαδικασία μεταφοράς, δε διαφαίνεται στη αίτηση, ενώ έκανε λόγο για συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να παίξει ένα σωματείο στη Γ’ Εθνική: «Αυτό δεν το αποφασίζει κανένα Δ.Σ., καμία εκτελεστική επιτροπή και καμία Γ.Σ.

Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται μόνο γνώμη. Αυτή η γνώμη δεν αρκεί να είναι μόνο της ΕΠΣ Θεσσαλίας, αλλά απαιτείται γνώμη και της άλλης Ένωσης, της Πιερίας, που για να δώσει γνώμη, θα έπρεπε το σωματείο να μη διαγραφεί. Η Πιερία θα έδινε γνώμη για τι; Για ένα σωματείο που θα είχε πάψει να είναι μέλος;

Απαιτούνται λοιπόν δύο γνωμοδοτήσεις: μία της Ένωσης από την οποία προέρχεται το σωματείο και μία από την Ένωση που ζητείται να εγγραφεί. Εδώ όμως δε ζήτησαν γνώμη, υπέβαλαν αίτηση, ζητώντας κάτι πολύ συγκεκριμένο, εγγραφή και μάλιστα στη Γ’ Κατηγορία.

Αφού εκφραστεί η γνώμη, αυτός που αποφασίζει είναι η ΕΠΟ. Αποκλειστικά η ΕΠΟ. Δεν ξέρω αν η ΕΠΣΘ θεώρησε ότι έχει εκχωρήσει αρμοδιότητα η ΕΠΟ στην ίδια ν’ αποφασίσει για τα συγκεκριμένο θέμα ή αν πήρε μόνη της τις αρμοδιότητες και γι’ αυτό, δηλαδή για την εγγραφή.

Και πότε γίνεται δεκτή μία αίτηση για μεταφορά αγωνιστικής δραστηριότητας σε άλλη περιοχή; Μόνο για γεωγραφικούς λόγους. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά δεν είναι εύκολη η μετακίνηση στην έδρα του νομού ή εκεί που γίνονται οι αγώνες και είναι πιο εύκολο να παίζει μία ομάδα σε διπλανό νομό. Εκεί όμως απαιτείται η υποβολή αιτιολογημένης αίτησης, να εκτίθενται τα χαρακτηριστικά. Αν εσείς βλέπετε ότι η διαδικασία αυτή είναι νόμιμη, εμείς πράγματι τη νομιμότητα αυτή την αποδεχόμαστε. Αν ο κ. Γιανναράκης ήθελε να παίξει στη Γ’ Εθνική, μπορούσε να επενδύσει στις υφιστάμενες ομάδες και θα ήταν ευχής έργον, για να δούμε και τις χρηματοδοτικές του ικανότητες», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Νίκος Παπαπέτρος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.