Το νερό θυμάται και καταργεί τους περιορισμούς… (video)

Στην πισίνα του ΕΑΚ Βόλου άτομα με αναπηρία για αυτόνομη κατάδυση

Yπάρχουν τελικά όρια και περιορισμοί, ακόμη και όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες που αλλάζουν πλήρως την καθημερινότητά τους; Έστω και αν υπάρχουν, μπορούν να αρθούν; Από το νερό ήρθαμε, στο νερό δημιουργηθήκαμε και στο νερό βρίσκουμε την ηρεμία. Το νερό λοιπόν δεν ξεχνά, και φροντίζει να καταργεί, όρια, περιορισμούς, δυσκολίες, ακόμη και την ίδια τη βαρύτητα πολλές φορές.

Στο νερό της πισίνας του ΕΑΚ Βόλου λοιπόν βρέθηκαν άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορες αναπηρίες στην καθημερινότητά τους, με την αίσθηση να καταργεί τα όρια και γι’ αυτά. Η αίσθηση αυτή της ελευθερίας ξεχωριστή για τους ίδιους, σε ένα περιβάλλον γνώριμο αλλά πάντα ξεχωριστό. Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Βόλου πήρε την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τα άτομα αυτά στην πισίνα του ΕΑΚ προκειμένου να γνωρίσουν την αυτόνομη κατάδυση και να δουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά ανάμεσα σε όσους συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες. Είτε έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερα θέματα στην καθημερινότητά τους είτε όχι.

Σ΄αυτήν την αίσθηση ελευθερίας αναφέρθηκε και ο εξειδικευμένος εκπαιδευτής αυτόνομης κατάδυσης για άτομα με ειδικές ανάγκες Μάνθος Μαρράς, συμφωνώντας και ο ίδιος ότι οι διαφορές και τα όρια μέσα στο νερό, με την κατάλληλη εκπαίδευση πάντα, ουσιαστικά μειώνονται στο ελάχιστον, αν δεν καταργούνται τελείως.

«Δεν υπάρχει δύτης που να μην θυμάται την πρώτη φορά που βρέθηκε κάτω από το νερό. Είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να το περιγράψει, αν δεν το δοκιμάσει ο ίδιος. Είναι μία μοναδική αίσθηση, ελευθερίας, το να κινείσαι στις τρεις διαστάσεις χωρίς θέματα βαρύτητας. Μοναδική εμπειρία!» υπογράμμισε ο κ. Μαρράς που έχει εκπαιδεύσει και ο ίδιος πολλούς εκπαιδευτές γι’ αυτήν τη διαδικασία.

Η έλλειψη βαρύτητας και η ελευθερία!
Από τον Σύλλογο Αυτοδυτών Βόλου, ο πρόεδρος του ΔΣ, Νίκος Πιλάτος, με τη στολή κατάδυσης και αυτός και κοντά στους συμμετέχοντες στην υποβρύχια αυτή δραστηριότητα, αναφέρθηκε τόσο στη συγκεκριμένη δράση όσο και σ’ αυτές που ακολουθούν.

«Είναι μία εκδήλωση που γίνεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, ώστε τα άτομα με αναπηρία να γνωρίσουν την αυτόνομη κατάδυση και να δούμε ότι κάτω από το νερό όλοι οι δύτες είμαστε το ίδιο» δήλωσε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι σκοπός για τους συμμετέχοντες αλλά και για τους διοργανωτές είναι: «Να νιώσουν αυτήν την ελευθερία, την έλλειψη βαρύτητας, και να πετάξουν κάτω από το νερό. Σήμερα είναι η αρχή… Ξεκινούμε από τον Βόλο και ελπίζουμε να μας καλέσουν και τα υπόλοιπα σωματεία της Θεσσαλίας».

Ξεχωριστές στιγμές…
Καταδυτική στολή, μπουκάλα οξυγόνου, μάσκα, μία πρώτη επαφή με το νερό, και στη συνέχεια η κατάδυση. Μπορεί η άγνοια να έφερε μία πρώτη δυσκολία σχεδόν σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά η συνέχεια ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης και απολαυστική.

Πολύτιμος συμβουλάτορας για τη διαδικασία και την ορθή εφαρμογή των πρακτικών κατάδυσης ο Διευθυντή του καταδυτικού κέντρου Zoumbosub Diving Center Χρήστος Ζούμπος, συνεχώς στις επάλξεις, φρόντιζε να καθοδηγεί τους νέους καταδύτες, επιβλέποντας την όλη διαδικασία κι αυτός μέσα από το νερό. Ο ίδιος τόνισε ότι: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε επιτέλους να διοργανώσουμε αυτήν την εκδήλωση. Είναι πάρα πολύ όμορφο συναισθηματικά, ενδιαφέρον και ξεχωριστό να καταδύεσαι με άτομα με αναπηρία. Έχουμε μαζί μας έξι άτομα που θα το τολμήσουνε. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν και άλλοι. Το νερό όντως καταργεί τους περιορισμούς. Με το που αφήνουμε την επιφάνεια, πλέον δεν έχουμε τη βαρύτητα. Οπότε οποιαδήποτε αναπηρία υποβρυχίως εξαφανίζεται».

Στο πλαίσιο της δράσης αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ενημερωτική εκδήλωση το περασμένο Σάββατο με θέμα την αυτόνομη κατάδυση και τα άτομα με αναπηρία. Η συνέχεια αναμένεται πάντως να είναι ανάλογη, με τους περιορισμούς να καταργούνται συνεχώς στην πράξη. Άλλωστε από το νερό ερχόμαστε όλοι στη ζωή.

Χρυσόστομος Τρίμμης

YouTube player
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.