Βενέτης: «Δύσκολα θ’ αρχίσει άμεσα το πρωτάθλημα»

Tην άποψή του για τη Football League και το μέλλον κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, Βασίλης Βενέτης, αναφέροντας για μία ακόμη φορά ότι η κατηγορία είχε μεγάλα προβλήματα, πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, θεωρώντας ότι δύσκολα θα ξεκινήσει η αγωνιστική δράση άμεσα.

Μαζί με τον Βασίλη Βενέτη, την άποψή τους για όλα τα θέματα, απαντώντας σε ερωτήσεις του sdna.gr κατέθεσαν επίσης οι Πέτρος Μαρτσούκος (πρόεδρος Αστέρα Βλαχιώτη), Άρης Παλτόγλου (πρόεδρος Αιγάλεω) και Μιχάλης Χατζηνικήτας (πρόεδρος Ιάλυσου).

O κ. Βενέτης δήλωσε τα εξής:

Για το γεγονός ότι δεν έχει αρχίσει το πρωτάθλημα της Football League

«Το πρόβλημα δεν είναι ο κορωνοϊός. Νομίζω η Football League έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Απλώς ο κορωνοϊός κατά κάποιο τρόπο κάλυπτε όλες τις αδυναμίες και όλα τα κακώς κείμενα. Ποτέ δεν έχει ξεκινήσει στην ώρα του. Το πρωτάθλημα της Super League 2 ούτως η άλλως, δεν έχει ξεκινήσει ποτέ στην ώρα του. Σε όλα αυτά σίγουρα προστέθηκε και η πανδημία. Είναι ένας παράγοντας αυτός, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα προβλήματα, όπως το τηλεοπτικό, το θέμα των αδειοδοτήσεων. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν όλες οι ομάδες πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Είναι αρκετά τα προβλήματα της κατηγορίας. Με αυτό που έγινε έγιναν περισσότερες οι ομάδες 20. Έγιναν 2 όμιλοι, κάθε χρόνο αλλάζει…».

Για το αν πρέπει να αρχίσει άμεσα το πρωτάθλημα

«Αυτό κανείς δεν το ξέρει έχουν δοθεί κατ επανάληψη ημερομηνίες. Άμεσα θεωρώ δύσκολο. Οι παίκτες έχουν να παίξουν κοντά στους 11 μήνες. Θα χρειαστούν σίγουρα χρόνο προετοιμασίας.  Δηλαδή αν στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που φημολογείται την Παρασκευή δοθεί το ΟΚ, οι παίκτες απ΄όσο ξέρω θέλουν 20 μέρες με 1 μήνα προετοιμασία. Έχουν μία αποχή 11 μηνών. Το βλέπω δύσκολο».

Για το αν αποτελεί «αδικία» το γεγονός ότι η Super League και η Super League 2 παίζουν και δεν παίζει η Football League

«Αδικία. Σίγουρα πρέπει να παίζεται ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε κιόλας όλες τις παραμέτρους, τις συνθήκες αυτές που είπα πριν. Ξεκινάμε να παίξουμε ένα πρωτάθλημα. Έχουμε ένα τηλεοπτικό 20.000 ευρώ και τα έξοδα που έχουν οι ομάδες είναι μίνιμουμ 300-400.000. Δεν έχει λυθεί το ασφαλιστικό των παικτών. Δεν έχουν λυθεί όλα αυτά. H Football League έχει πολύ μεγάλη διαφορά από την Super League 2. Αδικία θεωρώ ότι δεν είναι το γεγονός, ότι δεν παίζει αυτή τη στιγμή. Αδικία είναι το γεγονός, ότι ενώ είναι 2 κατηγορίες πολύ κοντά σε μπάτζετ, η Super League 2 έχει ένα τηλεοπτικό επταπλάσιο – οκταπλάσιο από αυτό της Football League. Ενώ οι ομάδες παίρνουν κατά μέσο όρο 200-250.000, κάθε ομάδα της Super League 2, η Football League παίρνει στις 25.000. Δέκα φορές επάνω».

Για την οικονομική κατάσταση, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις ομάδες, λόγω της μη έναρξης του πρωταθλήματος

«Αυτές ήταν δεδομένες από πριν. Μάλιστα έτσι όπως έχει γίνει ο κορωνοϊός, η πανδημία δεν θα έχουμε και θεατές φέτος. Δεν υπάρχει περίπτωση θεατών. Χορηγοί δεν υπάρχουν γιατί ο κόσμος, δεν υπάρχει στο γήπεδο. Σε όλες τις ομάδες υπάρχει μία γενικότερη δυσκολία, με όλο αυτό που περνάμε. Το μόνο έσοδο είναι το τηλεοπτικό, που δεν είναι και συγκεκριμένο. Πέρυσι χάσαμε λεφτά από το τηλεοπτικό και ένα φημολογούμενο ποσοστό από το στοίχημα, το οποίο πάλι και αυτό δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Οπότε όλες οι ομάδες της κατηγορίας αυτής έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα… Θα έχουμε και τα πρωτόκολλα. Θα έχουμε δηλαδή ένα μηνιαίο, μάλλον εβδομαδιαίο να πω με δύο τεστ την εβδομάδα, ένα πρωτόκολλο, το οποίο θα είναι για 30 άτομα και βάλε 60-70 ευρώ που έχει το κάθε τεστ, πόσο θα επιβαρύνουν τις ομάδες».

Για το πως βλέπει ο ίδιος την κατάσταση

«Δύσκολη η κατάσταση. Εκείνο που μπορώ να τονίσω είναι ότι έχει βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, από τον κύριο Αυγενάκη, που νομίζω ότι θέτει κάποιες βάσεις και κάποιους κανόνες, οι οποίοι είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν την κατηγορία. Νομίζω ότι πάει να εξορθολογήσει και να βάλει κάποιες βάσεις, που θα κάνουν τις ομάδες, πιο υγιείς. Θα διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα καλύτερο».

Για την κατάργηση της Football League αλλά και την αναδιάρθρωση

«Είμαστε σε πρώιμο στάδιο. Σίγουρα καταργείται η Football League, αλλά δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή με πόσες ομάδες θα διεξαχθεί το επόμενο πρωτάθλημα. Είχαμε μία προκήρυξη, η οποία προέβλεπε ότι θα ανέβαινα 2 ομάδες και θα έπεφταν 2 από τον κάθε όμιλο. Δηλαδή από την κατηγορία θα ανέβαιναν 4 και θα έπεφταν 4. Αν αυτή τη στιγμή διεξαχθεί πρωτάθλημα πρέπει να γίνει καινούργια προκήρυξη. Δεν μπορούμε να μπούμε σε ένα πρωτάθλημα, το οποίο δεν θα ξέρουμε πόσες ομάδες ανεβαίνουν ή πόσες πέφτουν. Θεωρώ ότι έπρεπε να είχε καταργηθεί από πέρυσι η Football League. Είναι ένα πρωτάθλημα το οποίο δεν απέδωσε για αυτά που είχε κάποιος στο μυαλό του και το σχεδίασε. Νομίζω ήταν ένα αποτυχημένο μοντέλο, που σε 2 χρόνια κατέρρευσε».

Για το αν η κατάργηση της Football League είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνει πιο πριν

«Σαφώς. Είναι μία κατηγορία που εν τοις πράγμασι δηλαδή αυτοακυρώθηκε. Δημιούργησε μεγάλες ανισότητες. Είπα και προηγουμένως έχει πολύ χαμηλά έσοδα και διογκωμένα έξοδα. Οδηγεί τις διοικήσεις των ομάδων σε οικονομική κατάρρευση. Πρέπει να χρηματοδοτούν οι πρόεδροι ή όσοι ασχολούνται με σημαντικά ποσά».

Για το αν η κατάσταση αυτή έχει κουράσει τους παράγοντες και τους παίκτες

«Είναι κακό για όλους. Αυτή η αβεβαιότητα είναι ότι το χειρότερο. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις και έχω πει κατ επανάληψη, ότι μια ομάδα μπορεί να είναι υγιής, όταν μπορεί να κάνει έναν σωστό προγραμματισμό. Ξέρει συγκεκριμένα τα έσοδα της. Ξέρει τις ημερομηνίες που θα αρχίσει. Υπάρχει ένας προγραμματισμός. Όταν δεν υπάρχει προγραμματισμός και λειτουργείς με φημολογίες, δεν υπάρχουν ημερομηνίες, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα έσοδα δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Όπως αντίστοιχα και ο ποδοσφαιριστής. Όταν δεν ξέρει πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα του είναι στον αέρα και αυτός. Σίγουρα είναι ότι χειρότερο, για όλους όσους ασχολούνται».

Για το πότε βλέπει να ξεκινάει το πρωτάθλημα

«Αυτό είναι άμεσα εξαρτώμενο από την πανδημία. Δεν μπορώ να το προβλέψω αυτό. Οι λοιμωξιολόγοι ίσως ξέρουν καλύτερα από εμάς. Δεν μπορώ να δώσω ημερομηνία. Πάντως τα περιθώρια για εμένα έχουν τελειώσει. Δεν βλέπω πως θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ένα πρωτάθλημα, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Για το αν το πρωτάθλημα μπορεί να ξεκινήσει με το ίδιο πρωτόκολλο, που άρχισαν η Super League και η Super League 2

«Ένα ερωτηματικό είναι κι αυτό. Το πρωτάθλημα μας έχει ομάδες με 30.000 μετοχικό κεφάλαιο, που σημαίνει ότι αν αθροίσουμε τα τεστ που πρέπει να γίνουν ξεπερνούν αυτό το μετοχικό κεφάλαιο και την στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα. Δεν είναι κάποια κατηγορία, η οποία θα στοχεύει σε έσοδα από φιλάθλους. Έτσι όπως έγινε η κατάσταση, δεν έχει έσοδα η κατηγορία. Έχει ένα συγκεκριμένο τηλεοπτικό από την ΕΡΤ, που είναι το μοναδικό έσοδο. Οπότε για πιο υγειονομικό πρωτόκολλο μιλάμε και πως είναι δυνατόν, να τηρηθεί αυτό το πρωτόκολλο».

Για το αίτημα του ΠΣΑΠ στην διοργανώτρια Αρχή για προσφυγή στο ΣτΕ

«Το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει όπου θέλει και όπου θεωρεί δίκαιο. Νομίζω ο ΠΣΑΠ πρέπει να δει πιο σφαιρικά το θέμα και να διασφαλίσει περισσότερο τις συνθήκες και την υγεία του ποδοσφαίρου. Να εξασφαλίσει οι παίκτες να βρουν ένα εργασιακό περιβάλλον, το οποίο θα είναι σίγουρο, ότι θα αμείβονται σίγουρα και θα έχουν την ασφάλιση τους και αυτό μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μία οργανωμένη γενικότερη προσπάθεια. Πρέπει και ο ΠΣΑΠ να πάει στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου και να το δει σε πιο μακροπρόθεσμο χρόνο, παρά να το κοιτάει ευκαιριακά ή σε μικρό ορίζοντα. Είναι προτιμότερο κι αυτός να ζητήσει να μπει στην κατεύθυνση εξυγίανσης, όλου του χώρου».

Για το αν όταν αρχίσει το πρωτάθλημα, θα πρέπει να γίνουν ή όχι τα play-off και τα play-out

«Αυτό προβλέπεται από την προκήρυξη. Αν πάμε σε κάτι άλλο πρέπει να αλλάξει η προκήρυξη. Σαφώς αν είναι σημαντικό ένα πρωτάθλημα, γιατί εδώ αν πέσουν ομάδες τώρα με την  κατάργηση της Football League παύουν να είναι ΠΑΕ. Είναι πολύ σημαντικό δηλαδή κάποιες ομάδες μέσα 2-3 μήνες που πάει να διεξαχθεί το πρωτάθλημα, να σταματήσουν να είναι ανώνυμες εταιρίες. Είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να μπουν πρώτα οι κανόνες, να πει η διοργανώτρια πως θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα και μετά να ξεκινήσει. Πρέπει να γίνει καθ ολοκληρία το πρωτάθλημα».

Για το ποσοστό που είναι να πάρουν οι ομάδες από το στοίχημα

«Σωστό είναι αυτό, αλλά δεν μας έχουν πει ακόμα το νούμερο. Με το που ακούστηκε ότι θα παίρνουν ποσοστό κάποιες ομάδες νομίζω μπήκαν και άλλα αθλήματα, όσοι είναι στο κουπόνι. Δικαίως όσοι συμμετέχουν σε ένα κουπόνι στοιχήματος, σίγουρα έχουν κάποια δικαιώματα. Αλλά κανένας δεν ξέρει ποιο είναι το ποσό αυτό. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Λέμε παίρνουμε χρήματα από το στοίχημα, πόσα είναι αυτά τα χρήματα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.