Βολικάκης: «Με σκέψη θετική για να νικήσουμε και την πανδημία»

Στο Πλόβντιβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, τα μέλη της εθνικής ομάδας ποδηλασίας πίστας είναι έτοιμα να μπουν στη μάχη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που αρχίζει σήμερα Τετάρτη (11/11) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή (15/11).

Ο Χρήστος Βολικάκης ηγείται της εξαμελούς αποστολής, που αποτελείται επίσης από τον αδερφό του Ζαφείρη αλλά και τον  Σωτήρη Μπρέτα του ΠΟ Βόλος, που μέσα από τα πολλά προβλήματα που έχει διογκώσει η πανδημία του κορωνοϊού, θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο 32χρονος κορυφαίος Ελληνας ποδηλάτης, με τέσσερα μετάλλια στη διοργάνωση μίλησε στο Sports3.gr από το Πλόβντιβ, παραμονές έναρξης των αγώνων.

«Οι προσδοκίες μας είναι να φθάσουμε σε κάποιο μετάλλιο» τόνισε αναφορικά με τους στόχους στη διοργάνωση.

Μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτούς τους μήνες από την πανδημία, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα πληρώσουμε τις συνέπειες της αδιαφορίας και την ελαφρότητα με την οποία συνδέσαμε την πανδημία».

Τον Φεβρουάριο έγινε το 25ο μέλος της ελληνικής ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όμως όλα έχουν ανατραπεί κι αυτή τη στιγμή υπάρχει έκδηλη η αγωνία για το πώς θα γίνει η νέα προετοιμασία κι αν τελικά τον Ιούλιο του 2021 οι Αγώνες διεξαχθούν.

«Το παρήγορο μπορεί να είναι ένα εμβόλιο που θα περιορίσει τις απώλειες και θα ελαχιστοποιήσει την επικινδυνότητα», λέει ο Βολιώτης πρωταθλητής.

-Σε τι κατάσταση είστε και τι προσβλέπετε από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

«Προσπαθήσαμε, όσο επέτρεπαν οι συνθήκες, να ετοιμαστούμε για μια τέτοια διοργάνωση που αγγίζει σε βαρύτητα το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Οι προσδοκίες μας είναι να φθάσουμε σε κάποιο μετάλλιο χωρίς να έχουμε εικόνα της κατάστασης που είναι η αντίπαλοί μας και τι να περιμένουμε να παρουσιάσουν. Ωστόσο αισιοδοξούμε».

Τι μπορούμε να περιμένουμε συνολικά από την εθνική ομάδα;

«Πλασαρίσματα σε εξάδα και ίσως τετράδα πιστεύω θα αποτελέσουν ικανοποίηση για την ομάδα μας, γιατί τα εμπόδια που έπρεπε να παρακάμψουν στην προετοιμασία όλα τα παιδιά, ήταν ανυπέρβλητα. Ωστόσο θα παλέψουμε για το καλύτερο».

-Πώς βιώνετε το lockdown στον αθλητισμό;

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση που τη βιώνουμε ένα χρόνο περίπου. Δεν νομίζω πως το αθλητικό κίνημα έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Πρόκειται για ισοπέδωση των προσπαθειών, με αποτέλεσμα που δεν γνωρίζουμε πού θα μας βγάλουν. Όμως δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, θα πληρώσουμε τις συνέπειες της αδιαφορίας και την ελαφρότητα με την οποία συνδέσαμε την πανδημία. Βάλαμε δε, σε δεύτερη μοίρα την υγειά μας με επιπόλαιο τρόπο».

-Πώς θα επηρεάσει την ποδηλασία πίστας το νέο lockdown στη χώρα μας;

«Το νέο lockdown είναι ηλίου φαεινότερο ότι άμεσα θα επηρεάσει το αγώνισμά μας στην Ελλάδα. Ήδη αυτή τη στιγμή είναι κλειστό το μοναδικό ποδηλατοδρόμιο, αυτό του ΟΑΚΑ. Βεβαίως δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς γιατί είμαστε όλοι κάτω από την ίδια στέγη, χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις.

Οι συνέπειες θα φανούν όσο θα υπάρχει απαγόρευση για προπόνηση και όσο θα μαζεύει το κουβάρι του χρόνου πλησιάζοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η επαφή με το στάδιο κάτω από τέτοιες συνθήκες θα λιγοστεύει, σαν φυσική συνέπεια των απαγορεύσεων και θα είμαστε τυχεροί αν θα μπορούμε να βγούμε στο δρόμο σαν ομάδα, γιατί προς στιγμή υπάρχει η δέσμευση των δύο ατόμων. Είμαστε υποχρεωμένοι να το ξεπεράσουμε και να αντιστρέψουμε τις δυσκολίες».

-Πώς είναι  η κατάσταση με τον COVID-1919 στο Πλόβντιβ και πώς έχει οργανωθεί το πρωτάθλημα;

«Η κατάσταση εδώ είναι χειρότερη από ό,τι στην πατρίδα μας. Υπάρχουν περιορισμοί, δυσκολία στις μετακινήσεις και προπόνηση τυποποιημένη (αποστάσεις, αντισηπτικά, μάσκα εκτός προπόνησης), γενικά μια ατμόσφαιρα που δεν σε εμπνέει, όπως άλλες φορές, ότι συμμετέχεις σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει λάβει όλα τα μέτρα και εφαρμόζονται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πιστεύουμε κι ευχόμαστε να πάνε όλα καλά».

Πόσο δύσκολο είναι να μπείτε ξανά σε νέα Ολυμπιακή προετοιμασία;

«Δεν ξέρουμε καν πώς και πότε θα ξεκινήσει η νέα Ολυμπιακή προετοιμασία. Αν θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε σε ηπείρους για τα παγκόσμια κύπελλα ή για άλλους αγώνες, αντί των κυπέλλων.

Φαντάζει σοβαρό εμπόδιο και επικίνδυνο αν σκεφτούμε ότι πρέπει να νικήσουμε κι έναν επιπλέον αμείλικτο αντίπαλο και να τον αφήσουμε μακριά μας. Αυτόν τον ιό της πανδημίας».

-Ανησυχείτε πως μπορεί να υπάρξει εκ νέου πρόβλημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Ανησυχούμε και μάλιστα πολύ σοβαρά. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως θα οδηγηθούν εκεί τα πράγματα. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό, γιατί στην ουσία θα λείψει η μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη. Το παρήγορο μπορεί να είναι ένα εμβόλιο που θα περιορίσει τις απώλειες και θα ελαχιστοποιήσει την επικινδυνότητα.

Η κάθε παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι όνειρο ζωής για τον αθλητή και δεν πρέπει να σταματάμε ποτέ να κάνουμε όνειρα. Θετική σκέψη, λοιπόν».

sports3.gr

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.