Ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Όλα όσα έγιναν στην «σιωπηλή» τελετή έναρξης

Διαφορετική από κάθε άλλη τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων που έχει λάβει χώρα στο παρελθόν ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Τόκιο, η οποία πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο, λόγω της αναβολής εξαιτίας της πανδημίας το καλοκαίρι του 2020.

Μια τελετή με διαφορετικό χρώμα
Την επίσημη έναρξη των Αγώνων κήρυξε ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο. Οι αθλητές των ολυμπιακών αποστολών εισήλθαν στον χώρο, παρελαύνοντας σε μια τελετή με έντονο το «χρώμα» των χαρακτηριστικών ιαπωνικών κόμικ (μάνγκα), και υπό τους ήχους εμβληματικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η ελληνική αποστολή εισήλθε πρώτη, με σημαιοφόρους την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια.

Την Ολυμπιακή Φλόγα άναψε η μεγάλη Γιαπωνέζα αθλήτρια του τένις, τέσσερις φορές νικήτρια του Grand Slam, Ναόμι Οσάκα. Προηγουμένως η δάδα είχε κάνει τον γύρο του σταδίου, υπό τους ήχους του Μπολερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς μετέδωσε το Newsbomb.gr την τελετή έναρξης, στιγμή προς στιγμή

«H πανδημία μας ανάγκασε να είμαστε χώρια. Να κρατάμε αποστάσεις ο ένας από τον άλλον….αλλά σήμερα, οπουδήποτε στον κόσμο και αν βρίσκεστε, είμαστε ενωμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, πριν καλέσει τον αυτοκράτορα να ανακηρύξει την έναρξη της Ολυμπιάδας.

H Χασιμότο Σέικο, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, δήλωσε πως «μετά τις προκλήσεις της πρώτης αναβολής στην ολυμπιακή ιστορία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 αρχίζουν εν τέλει σήμερα, εδώ…ολόκληρος ο κόσμος αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις με την Covid-19. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό σε όλους τους απαραίτητους εργαζομένους, μεταξύ των οποίων αυτούς στις ιατρικές υπηρεσίες, και άλλους ανά τον κόσμο, που έχουν δείξει τόση αφοσίωση στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

Η καθιερωμένη παρέλαση έγινε με τους αθλητές να χαιρετούν ενθουσιωδώς- αν και οι χιλιάδες θέσεις μπροστά τους ήταν ως επί το πλείστον άδειες, με τους θεατές ανά τον κόσμο να παρακολουθούν από τις οθόνες τους. Drones σχημάτιζαν στον ουρανό το σήμα του ολυμπιακού εμβλήματος πάνω από το στάδιο, παίρνοντας το σχήμα της υδρογείου.

Οι περισσότερες ομάδες παρέλασαν με άνδρες και γυναίκες σημαιοφόρους, σε μια σημαντική ολυμπιακή πρωτιά, μα δεν τήρησαν όλοι τα μέτρα για την πανδημία: Οι ομάδες από το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Πακιστάν είχαν σημαιοφόρους χωρίς μάσκες.

Κατά την τελετή έναρξης εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα στα χρήματα του εμβλήματος του Τόκιο 2020, ενώ ξύλινα ολυμπιακά δαχτυλίδια λειτούργησαν ως παραπομπή στην ιαπωνική παράδοση και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964.

Κατά το τέλος της τελετής ακούστηκε το «Imagine» του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο, σε εκτέλεση Τζον Λέζεντ, Κιθ Ούρμπαν, Αντζελίκ Κίτζο, Αλεχάνδρο Σαντς και της χορωδίας Σουγκινάμι.

Ο ολυμπιακός όρκος, που απήγγειλαν οι αθλητές στο τέλος της παρέλασης, έχει επικαιροποιηθεί για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, με τους αθλητές να δεσμεύονται για την ισότητα, τη συμπεριληπτικότητα και τη μάχη κατά των διακρίσεων.

Άδειες κερκίδες λόγω πανδημίας
Υπό κανονικές συνθήκες στην τελετή αυτή παρίστανται πολλοί διάσημοι, ωστόσο αυτή τη φορά οι παρευρισκόμενοι ήταν λιγότεροι από 1.000, λόγω των αυστηρών κανόνων κοινωνικής απόστασης, με πινακίδες να καλούν τους θεατές να κάνουν ησυχία.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός ο συμβολισμός της, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο, από χώρες σε διάφορα στάδια της πανδημίας, συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση.

Η τελετή χαρακτηρίστηκε, μεταξύ άλλων, από μεγάλες απουσίες, μεταξύ των οποίων του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Επίσης, κορυφαίοι σπόνσορες έμειναν μακριά, κάτι που εκλαμβάνεται ως ένδειξη της γενικότερης αντίστασης στην πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων σε μια κουρασμένη από την πανδημία Ιαπωνία.

Οι προκλήσεις της πανδημίας
Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορονοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές που έφεραν πλακάτ που έγραφαν «οι ζωές πάνω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» διαδήλωναν γύρω από το χώρο. Οι διαδηλωτές, φορώντας λευκές χειρουργικές μάσκες, φώναξαν «Σταματήστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» καθώς βάδιζαν.

Μόνο το 1/3 του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει κάνει έστω μία δόση του εμβολίου, προκαλώντας ανησυχίες πως οι Αγώνες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ένα γεγονός «υπερ-εξάπλωσης». Πάνω από 100 άτομα που εμπλέκονται στη διοργάνωση έχουν ήδη βρεθεί θετικά.

Οι Αγώνες θα διαρκέσουν έως τις 8 Αυγούστου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.