Ανησυχία έχει σκορπίσει στην ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης η επίθεση με όλμους, όπως όλα δείχνουν από φιλορώσους αυτονομιστές, στο χωριό Σαρτανά που προκάλεσε επτά νεκρούς -έξι από αυτούς ελληνικής καταγωγής- και 17 τραυματίες.
Την Τετάρτη, τόσο στο χωριό Σαρτανά όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο εχθροπραξιών ανάμεσα στους ουκρανούς στρατιώτες και στους αυτονομιστές, επικρατούσε ηρεμία.
Μιλώντας στα Νέα ο γενικός πρόξενος της Μαριούπολης Δημήτριος Παπανδρέου επισήμανε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. «Τα πράγματα είναι ρευστά. Το Σαρτανά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Αυτό σημαίνει ότι τέτοια περιστατικά μπορεί να ξανασυμβούν». Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη φονική επίθεση «η ανησυχία είναι διάχυτη όχι μόνο στην ελληνική κοινότητα αλλά σε ολόκληρο τον λαό της Μαριούπολης».
Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρισκόταν την Τετάρτη η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσατζή, καθώς είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να επισκεφθεί τους τραυματίες στο νοσοκομείο -μαζί με τον γενικό πρόξενο-, να επικοινωνεί με συγγενείς και να κανονίζει διαδικαστικά θέματα για τις κηδείες των θυμάτων. «Δεν μπορώ να μιλήσω. Είμαι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Κλαίω όλη μέρα» είπε.
O γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Δημήτρης Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών και την Τετάρτη επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της περιοχής, είπε ότι το τραγικό συμβάν οφείλεται σε επίθεση με όλμους η οποία έγινε το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, μαζί με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάντρα Προτσένκο, καθώς και με τον δήμαρχο Στέφανο Μάχμσμα, είχε μεταβεί στην περιοχή Ταλακόφσκα, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον Σαρτανά που αποτελεί το πλέον προκεχωρημένο σημείο του μετώπου μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών στην Αζοφική Χερσόνησο.
Το μέτωπο αυτό βρίσκεται περίπου 20χλμ βόρεια-βορειοανατολικά της Μαριούπολης. Το τελευταίο διάστημα επικρατούσε σχετική ηρεμία στην περιοχή μετά τις δύο συμφωνίες στο Μινσκ στις 5 και 20 Σεπτεμβρίου.
Τη λύπη του για το τραγικό συμβάν στη Μαριούπολη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Διαβεβαίωσε ότι «η στήριξη μας θα είναι άμεση», σημειώνοντας ότι «στις δύσκολες αυτές ώρες, η Ελληνική Πολιτεία είναι στο πλευρό των ομογενών της Ουκρανίας και ήδη έχουν δοθεί εντολές στον Γενικό μας Πρόξενο στη Μαριούπολη, όπως παράσχει κάθε δυνατή αρωγή στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του καθώς και τον τραυματιών».