Και σε απεργία δίψας ο Ρωμανός, τελευταία ευκαιρία το μεσημέρι στη Βουλή

Μετά τις δραματικές, αλλά άκαρπες διαβουλεύσεις, που βρίσκονταν σε εξέλιξη επί ώρες χθες στη Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο της τροπολογίας για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων, ο Νίκος Ρωμανός άρχισε σήμερα, Τετάρτη και απεργία δίψας, ενώ ήδη βρίσκεται στην 31η ημέρα απεργίας πείνας. Την ίδια ώρα, ο συνήγορός του καταγγέλλει εμπαιγμό εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης σε σχέση με το βραχιολάκι. Έως τις 12:00 η τελευταία ευκαιρία για επίλυση μέσω της Βουλής.

Στις 12:00 θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Έως εκείνη την ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την «νομοτεχνική βελτίωση» που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ επί της τροπολογίας του για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων.

Η «νομοτεχνική βελτίωση» του ΠΑΣΟΚ ήταν η τελευταία σε μια σειρά παρεμβάσεων, εναλλακτικών και συμβιβαστικών λύσεων, καθώς και τροπολογιών που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, για να απορριφθούν η μία μετά την άλλη από την κυβέρνηση.

Η δραματική κοινοβουλευτική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τον προεδρεύοντα Γιάννη Τραγάκη να ερμηνεύει μια φράση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ως πρόθεση να φέρει «βελτιωμένη πρόταση πριν την ονομαστική ψηφοφορία», κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σε λίγες ώρες.

Το βέβαιο είναι πως εάν η τροπολογία προβλέπει μόνο την εξ αποστάσεως φοίτηση, δεν θα αποτελεί λύση, καθώς είναι κάτι που έχει ήδη απορριφθεί από την πλευρά του Ρωμανού, ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον συνήγορο του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκο Ραγκούση ο απεργός πείνας ξεκίνησε από σήμερα το πρωί και απεργία δίψας.

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης κατήγγειλε εμπαιγμό από πλευράς του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Δήλωσε, δε, σοκαρισμένος από την αντιμετώπιση του θέματος εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Έλεγαν ότι αν δοθεί η συναίνεση εκ μέρους του Ρωμανού για το βραχιολάκι όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει. Το λέμε εδώ και μέρες ότι το δέχεται κι εκείνοι δεν προχωρούν τίποτα. Είναι σαφές πως ο στόχος είναι να σπάσουν τον Ρωμανό. Είχε δίκιο ο Ρωμανός, που μου έλεγε πως στόχος τους είναι να τον εξευτελίσουν και πως δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι» τόνισε ο δικηγόρος.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το βραχιολάκι άμεσα (εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την προμήθεια βραχιολιών), ο Φρ.Ραγκούσης απάντησε ότι ούτε η υλικοτεχνική υποδομή για το σύστημα εξ αποστάσεως φοίτησης υπάρχει. «Εδώ δεν έχουν να φάνε μέσα στις φυλακές, θα έχουν λεφτά για τηλεπαρακολούθηση μαθημάτων;» αναρωτήθηκε.

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε ότι θα ζητήσει να συναντήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τους ενημερώσει προσωπικά για τις εξελίξεις. Όπως είπε, θέλει να είναι ενήμεροι από πρώτο χέρι για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, καθώς ενδεχομένως να μην είναι σε γνώση τους.

Σήμερα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς το πρωί και πορείες το απόγευμα σε κεντρικές γειτονιές της Αθήνας. Ανάλογες δράσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες σχολές τελούν υπό κατάληψη. Χθες, Τρίτη, κατάληψη πραγματοποιήθηκε και στη Νομική Σχολή, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, το Φυσικό Τμήμα, το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου Αθήνας, το κτίριο διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας, το Παράρτημα στην Πάτρα, η Ιατρική στη Λάρισα και το κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υπό κατάληψη παραμένουν δημαρχεία, πνευματικά κέντρα και άλλα δημόσια κτίρια.

Επιπλέον, κείμενα συμπαράστασης δημοσιοποίησαν η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη και ο τραγουδοποιός Φοίβος Δελληβοριάς.

Δήλωση αλληλεγγύης της Ιω.Καρυστιάννη

Τη δήλωση αλληλεγγύης της Ιωάννας Καρυστιάνη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, προσπογράφουν περίπου 30 αγωνιστές και αγωνίστριες κατά της δικτατορίας, ενώ συγκεντρώνει και δεκάδες άλλες υπογραφές.

«Θελω να δω το Νίκο Ρωμανό ξανά όρθιο, γερό. Θελω να φτάσει και 30, και 40, και 50, και 80 χρονών. Να σπουδάσει, και να ζήσει με όποιο τρόπο νομίζει.

»Η εκδικητική τροπολογία και η αντιμετώπιση της απεργίας πείνας του από τους κρατούντες αποκαλύπτουν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς σε βάρος των φυλακισμένων και όλων των υποψήφιων για τα κελιά και αποτελούν πλήγμα στην ίδια την έννοια της δικαιοσύνης.
Η ζωή ενός συνειδητού αναρχικού δεν μπορεί να αφήνεται στα κρύα ως φαίνεται χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού Δικαιοσύνης.

Στο παρά πέντε του θανάτου μετράει η στάση των συντρόφων του, αυτών που ο Ρωμανός υπολογίζει περισσότερο από όλους. Οι περήφανοι για το σθένος του, για την απόφασή του να αγωνιστεί για λογαριασμό πολλών κρατουμένων, οι ίδιοι του οι σύντροφοι ας μην του ζητούν πια τίποτε περισσότερο από το να μείνει ζωντανός. Ας μη νικήσει πάλι ο θάνατος. Δεν αντέχεται.
Αυτό είναι το ζητούμενο και της πλατιάς αλληλεγγύης στον αγώνα του.

Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης έχετε στη δικαιοδοσία σας τη λειτουργία των φυλακών και στην ευθύνη σας τις ζωές των εγκλείστων. Τι νόημα, τι αξία θα έχει η τροπολογία σας εάν η ισχύς της εγκαινιαστεί με έναν θάνατο;

Κάντε ένα βήμα πίσω, το βήμα που θα κρατήσει ζωντανό το Νίκο Ρωμανό, ετών 21. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. »

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.