Αισιοδοξία, αλλά και αιφνιδιασμός από τα πρώτα «όχι»

Μπορεί επισήμως στην κυβέρνηση να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθούν οι 180 στην τρίτη ψηφοφορία και ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να λήξει η πολιτική αβεβαιότητα που επηρεάζει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκαν από τα «όχι» αρκετών βουλευτών, οι οποίοι φέρονταν θετικοί να ψηφίσουν για Πρόεδρο.
Τα «όχι» βουλευτών όπως ο ανεξάρτητος Μ. Ανδρουλάκης και οι δύο της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης και Ν. Φούντα προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου για τη δυναμική της υποψηφιότητας του κ. Δήμα, για την οποία βέβαια οι πάντες έσπευσαν να πουν καλά λόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες, το σενάριο στην τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία να υπάρξει άλλος υποψήφιος, κάτι που επιτρέπει το Σύνταγμα, είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι και θα εξαρτηθεί από τη δυναμική της υποψηφιότητας του κ. Δήμα στις προηγούμενες δύο ψηφοφορίες.
Το μόνο σίγουρο, καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος, είναι ότι για να συγκεντρωθούν οι 180 πρέπει πλην της «δεξαμενής» των 24 ανεξάρτητων, εκ των οποίων εννέα είναι κοντά στο «ναι» και επτά δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί, θα χρειαστούν και οι ψήφοι -τουλάχιστον εννέα- βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ. Όμως αυτήν τη στιγμή μόνο ο Θωμάς Ψύρρας από τη ΔΗΜΑΡ δεν έχει ακόμη «ανοίξει» τα χαρτιά του και φέρεται να είναι πιο κοντά στο «ναι».
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας «οι βουλευτές θα συνειδητοποιήσουν το βάρος της ψήφου τους κυρίως για την επόμενη ημέρα της χώρας». Με δεδομένο ότι οι τόνοι θα κλιμακώνονται όσο πλησιάζουμε στην ψηφοφορία, αλλά και το κλίμα «εκλογών» που επικρατεί εσχάτως εντός και εκτός της Βουλής συγκαλείται αύριο Πέμπτη, στις 13:30 η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.