Για καταπάτηση 12 ακινήτων κατηγορούνται υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ

Καταπάτηση και παράνομη διανομή υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού σε 12 ακίνητα στην Πλάκα, τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ επρόκειτο να παραχωρήσει με ηλεκτρονική δημοπρασία, καταγγέλλει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου. Ανάμεσα στα 12 ακίνητα είναι και το σπίτι όπου γυρίστηκε η γνωστή ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, η δημοπρασία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά τελικά πήρε παράταση για τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού, κάποιοι υπάλληλοί του που έχουν στη δικαιοδοσία τους τα συγκεκριμένα ακίνητα, αρνήθηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά των ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που έχει αναλάβει να διοργανώσει επισκέψεις σε αυτά ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Ως επιχείρημα προέβαλαν το γεγονός ότι «είτε τα κλειδιά έχουν χαθεί, είτε ότι τα κτίρια δεν είναι επισκέψιμα».

Στην πραγματικότητα, όπως λέει το ίδιο στέλεχος, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είτε «θεωρούν ως ξεπούλημα την παραχώρηση των συγκεκριμένων ακινήτων, είτε έχουν καταπατήσει πολλά από αυτά και διαμένουν μέσα εδώ και καιρό, φυσικά παράνομα».

Κύκλοι του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι η επίλυση του θέματος είναι ζήτημα χρόνου, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνες τις Εφορίες Αρχαιοτήτων όπου και υπάγονται τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Σύντομα, απ’ ότι λένε οι ίδιες πηγές, η δικαιοδοσία των 12 ακινήτων θα μεταφερθεί από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων στη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων του υπουργείου. Όσοι υπάλληλοι έχουν καταλάβει κτήρια θα εκδιωχθούν με διοικητικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα θα παραχωρηθούν για 99 χρόνια (πιθανώς αυτό να αλλάξει και το διάστημα να πέσει στα 50 χρόνια), και η αξιοποίησή τους θα γίνει με το θεσμό των δικαιωμάτων επιφανείας ώστε μετά το τέλος της συγκεκριμένης περιόδου η κυριότητα των ακινήτων να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.

Τα 12 ακίνητα

Ανάμεσα στα 12 ακίνητα είναι και το σπίτι όπου γυρίστηκε η γνωστή ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού. Βρίσκεται στην οδό Τριπόδων 32, (266 τ.μ. σε οικόπεδο 411 τ.μ.).

Τόσο στην αυλή του σπιτιού (κτίσθηκε στις αρχές του 1800 και στέγαζε την τουρκική στρατιωτική διοίκηση) καθώς και στο οικόπεδο έχουν γίνει εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές. Στη νοτιοδυτική γωνία η σκαπάνη ανακάλυψε ότι παλιά λειτουργούσαν δημόσια ουρητήρια. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά πιο βαθιά, ανακαλύφθηκε ότι λειτουργούσαν αρχαίες βεσπασιανές (δημόσιες τουαλέτες). Επί αιώνες δηλαδή γινόταν η ίδια χρήση, όπως αποδεικνύουν τα κανάλια αποχέτευσης που διασχίζουν το οικόπεδο.

Επίσης, μεταξύ των 12 ακινήτων υπάρχουν κάποια μεγάλα, όπως για παράδειγμα το κτίσμα 539 τ.μ. σε οικόπεδο 346 τ.μ. επί της οδού Πρυτανείου, το διατηρητέο κτίριο 528 τ.μ στην οδό Θέσπιδος και Ραγκαβά, τρία ακίνητα στην οδό Θέσπιδος 16,17 και 20 επιφάνειας 90, 85 και 341 τ.μ. αντίστοιχα, κτίσμα 419 τ.μ. στην οδό Ραγκαβά 3-5, και ακίνητο 512 τ.μ. σε οικόπεδο 583 τ.μ. επί της Στράτωνος 15-25.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.