Ελονοσία, όχι Έμπολα, για τους δύο Έλληνες ταξιδιώτες

Δεν υπάρχουν κρούσματα Έμπολα στην Ελλάδα αναφέρει το υπουργείο Υγείας έπειτα και από τις πληροφορίες για ύποπτα κρούσματα του ιού σε Έλληνες που επέστρεψαν από χώρα της Δυτικής Αφρικής. Όπως έγινε γνωστό ο ένας ασθενής διαγνώσθηκε με ελονοσία, ενώ και για το δεύτερο οι γιατροί δηλώνουν 99% σίγουροι ότι πάσχει επίσης από ελονοσία.
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Ε.Κ.ΕΠ.Υ, νοσοκομεία και εργαστηριακά Κέντρα Αναφοράς) ανταποκρίθηκαν άμεσα στην περίπτωση του προερχόμενου από τη Νιγηρία περιστατικού με εμπύρετο νόσημα, το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο για την παρουσία του ιού Ebola. Μετά από λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, εξετάστηκε και ελήφθη λεπτομερές ιστορικό και εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος ανέδειξε την παρουσία ελονοσίας. Το περιστατικό δεν είχε επιδημιολογικά κριτήρια επαφής με άλλο περιστατικό Ebola και θεωρείται μηδενικού κινδύνου για μόλυνση από τον ιό» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.
Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για δύο Έλληνες, που είχαν ταξιδέψει στη Νιγηρία και επέστρεψαν εμφανίζοντας συμπτώματα λοίμωξης.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο πρώτος εκ των δύο ταξιδιωτών θορυβημένος από τον παγκόσμιο σάλο για την εμφάνιση κρουσμάτων Έμπολα, όταν παρουσίασε υψηλό πυρετό, προσήλθε την Πέμπτη στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ζητώντας να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εντέλει ότι είχε προσβληθεί από ελονοσία.
Ο δεύτερος ταξιδιώτης εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης. Οι γιατροί εκτιμούν ότι κατά 99% πρόκειται επίσης για κρούσμα ελονοσίας, καθώς τα συμπτώματα που εμφανίζει δεν μοιάζουν με εκείνα που προκαλεί ο ιός Έμπολα. Το τελικό πόρισμα, ωστόσο, των εξετάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί, θα κοινοποιηθεί αύριο, Σάββατο.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Υγείας έπειτα και από την ολοκλήρωση των εργασιών της Έκτακτης Ανάγκης του Π.Ο.Υ στη Γενεύη και στη βάση των νέων οδηγιών που εκδόθηκαν, επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση ύποπτων περιστατικών προερχόμενων από τις τέσσερις χώρες της Αφρικής με κρούσματα της νόσου τηρούνται όλες οι αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την κλινικο-εργαστηριακή διερεύνηση και διάγνωση της νόσου.
Επίσης το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα εξής:
Ο ιός του αιμορραγικού πυρετού Ebola είναι ένας ιός γνωστός την τελευταία 40ετία, ο οποίος μεταδίδεται μόνο μέσω του αίματος, των ιστών (ζώντων και νεκρών) και άλλων βιολογικών υλικών, όπως σάλιο, ούρα, σπέρμα κ.λπ, επίσης μέσω μολυσμένων αντικειμένων (κυρίως ιατρικών εργαλείων). Δεν μεταδίδεται αερογενώς, άρα η μολυσματικότητά του ως προς τη διάδοση είναι χαμηλή.
Η παρούσα επιδημία περιορίζεται μόνο στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, Γουϊνέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ, μέχρι τις 4 Αυγούστου έχουν αναφερθεί 1.711 περιστατικά και 932 θάνατοι.
Ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί στις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια κ.λπ), ενώ έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας, όπως και σχεδιασμού για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.