Μετωπική σύγκρουση Βενιζέλου-Παπανδρέου για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού, με την οποία ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση.

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ούτε η πιθανότητα επίσημης διάσπασης μπορεί να αποκλειστεί, αλλά ούτε και το ενδεχόμενο ο στόχος του πρώην πρωθυπουργού να είναι η επιστροφή στην ηγεσία του κόμματος.

Σύμφωνα με τα Νέα, καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται διατεθειμένη για υποχωρήσεις και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να προωθήσει με μεγαλύτερο πείσμα τη διαδικασία συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, αυτό δηλαδή που επιδιώκει να αποτρέψει η πλευρά Παπανδρέου.

Για την πλευρά Βενιζέλου, ενδεχόμενη αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου ίσως να απελευθερώσει υγιείς εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που κινούνται γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι με τον Γ.Παπανδρέου εκτός ο πρώην πρωθυπουργός θα ενταχθεί πιο ενεργά στη διαδικασία ανασύστασης της Δημοκρατικής Παράταξης, συμμετέχοντας δυναμικά ακόμη και στην προεκλογική εκστρατεία.

Πάντως, σύμφωνα με στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Γ.Παπανδρέου η αναφορά σε εκλογή νέου προέδρου δεν αφορά τίποτε άλλο από την επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού στην ηγεσία του κόμματος. Κατά πληροφορίες των Νέων, ο σχεδιασμός της πλευράς Παπανδρέου θέλει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων να εκδηλώνεται ένα κύμα αμφισβήτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου ώστε να αποτραπεί το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και να μετεξελιχθεί σε έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Το σχέδιο αυτό καλούνται να υπηρετήσουν Νομαρχιακές Επιτροπές -οι οποίες σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν καμία ισχύ- και στελέχη που θα βγουν δημοσίως ακόμη και με υπογραφές ζητώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διάσωση του παραπαίοντος ΠΑΣΟΚ.

Εμπόλεμη κατάσταση

Όπως αναφέρει το Βήμα, από το βράδυ της Παρασκευής, οπότε εστάλη η επιστολή Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος μίλησε ευθέως για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας, ενώ ο Θάνος Μωραΐτης εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου «εξέφρασε το αίσθημα όλων». «Είναι μια πρόταση που μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά και λυτρωτικά για την σταθερότητα της χώρας, την κοινωνία και την παράταξη. Εκφράζει το αίσθημα όλων όσων λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και ότι αυτό πρέπει να είναι δυναμικό, να γίνει τώρα και να συμμετέχει ο κόσμος ο οποίος είναι η δύναμη της παράταξης. Είναι το πολιτικό , δημοκρατικό σοκ που έχει ανάγκη η παράταξη» δήλωσε.

Επιπλέον, ο Μιχάλης Καρχιμάκης (Κίνηση των 75) με δήλωση του στο The Toc έσπευσε να συνδέσει την παρέμβαση Παπανδρέου με τις 4.000 υπογραφές που είχε συγκεντρώσει προ μηνός.

«Επιβεβαιώνεται η απαίτηση και το αίτημα χιλιάδων στελεχών και φίλων του Κινήματος για τη διενέργεια συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα συζητούσε και θα αποφάσιζε σε μια κρίσιμη καμπή για όλους και για όλα και όχι συνεδρίου διάλυσης και περιθωριοποίησης του ΠΑΣΟΚ διά της πονηράς διολισθήσεως σε Δημοκρατική παράταξη και των συγκολλήσεων κάποιων προσώπων σε επίπεδο κορυφής, που ήταν ΠΑΣΟΚ και κάποιων που έφυγαν και ξαναγύρισαν στο ΠΑΣΟΚ» σημείωσε ο κ. Καρχιμάκης.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κασσής πρότεινε, ως μεταβατική λύση, να αναλάβει η Φώφη Γεννηματά την ηγεσία του κόμματος ώστε να λήξει η διαμάχη Βενιζέλου-Παπανδρέου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.