Οργή Βαρβιτσιώτη για τα σχόλια του επιτρόπου Μουίζνιεκς για το Φαρμακονήσι

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προκάλεσαν τα σχόλια του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νιλς Μουίζνιεκς για την δικαστική εξέλιξη της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι.

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Moύζινιεκς εκφράζει την «έκπληξή του» για την αρχειοθέτηση από τις δικαστικές Αρχές του φακέλου της τραγωδίας, η οποία είχε στοιχίσει τον περασμένο Ιανουάριο τη ζωή σε έντεκα άτομα, οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν.

«Τον περασμένο Φεβρουάριο, με ανοιχτή επιστολή στις ελληνικές Αρχές υπογράμμισα ότι αναμένω την αναγνώριση και την τιμωρία των υπευθύνων για αυτούς τους τραγικούς θανάτους στη θάλασσα. Αυτό που βλέπω σήμερα είναι ότι η ατιμωρησία κινδυνεύει να καλύψει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχόλιό του ο Νιλς Μουίζνιεκς.

Πηγές από το Ναυτοδικείο ανέφεραν ότι η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, αφού αξιοποίησε σειρά μαρτυρικών καταθέσεων, δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει συγκεκριμένες κατηγορίες σε λιμενικά στελέχη για παραλείψεις και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με σημερινή (Δευτέρα) επιστολή του προς την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Anne Brasseur εκφράζει την έκπληξή του για τα σχόλια του Επιτρόπου, κάνει λόγο για έλλειψη πληροφόρησης από τον ίδιο και ότι η εν λόγω θέση του αντίκειται στην έννοια του Κράτους Δικαίου.

Ο υπουργός αναφέρει επίσης ότι «η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει εφικτή χωρίς τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου» και ότι «το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα ως ένας οργανισμός αρμόδιος για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων έχει ως κύριο καθήκον, όχι μόνο την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πάνω απ’ όλα την προστασία του πιο θεμελιώδους δικαιώματος: της ζωής».

Προσθέτει επίσης ότι «οποιαδήποτε τυχόν αναφορά για ενδεχόμενη κακομεταχείριση από στέλεχος του λιμενικού σε επιχειρήσεις διάσωσης, όπως στην περίπτωση του Φαρμακονησίου (όπου διεσώθησαν 16 ανθρώπινες ζωές από τους συνολικά 28 παράνομους μετανάστες, που επέβαιναν σε ένα μη αξιόπλοο σκάφος), παγίως ερευνώνται μεθοδικά και εις βάθος από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές και οι αποφάσεις τους γίνονται σεβαστές από κάθε πολίτη».

«Από τις αρχές του 2014, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διεξάγει πάνω από 163 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση πάνω από 4.667 ζωών στη θάλασσα από ένα σύνολο 13.233 παράνομων μεταναστών, οι οποίοι διέσχισαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα» προστίθεται στην επιστολή του υπουργού, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε συμπεράσματα για ατιμωρησία είναι μακριά από την αλήθεια» και ότι ο ίδιος παραμένει στη διάθεση της ολομελείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ή της αρμόδιας Επιτροπής για παροχή περαιτέρω πληροφόρησης, εφόσον χρειαστεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.