«Παράθυρο» για μικρότερες εισφορές στους νέους επαγγελματίες

Δύο «παράθυρα» για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους χρησιμοποιούν «μπλοκάκια», καθώς και στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, άνοιξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι όσοι αμείβονται με μπλοκάκι από το οποίο προκύπτει σχέση εξαρτημένης και σταθερής εργασίας θα καταβάλουν το 6,5% των ασφαλιστικών εισφορών και το υπόλοιπο 13,5% θα το καταβάλει ο εργοδότης τους. Όπως είπε, θα προβλέπεται οι εισφορές που θα καταβάλλουν οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκι» να είναι ίδιες με τους μισθωτούς. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος με «μπλοκάκι» προσφέρει εργασία σε πολλούς εργοδότες τότε το 13,5% της εργοδοτικής εισφοράς θα επιμερίζεται μεταξύ των εργοδοτών.
Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος άνοιξε «παράθυρο» για να υπάρξει ευνοϊκό καθεστώς επί μια τριετία για όλους τους νέους επαγγελματίες – επιστήμονες. Όπως ανέφερε, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες, για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες. Δηλαδή για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών τους εισφορών να λαμβάνεται ως κριτήριο βάσης τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή 93 ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης με την αποδοχή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός Εργασίας ζήτησε να υπάρξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατ’ αντιπαράσταση ακρόαση με τον κ. Ντέκλαν Κοστέλο. Το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και ανέφερε ότι από αύριο θα αρχίσει κύκλος επαφών στην Ευρώπη μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, επειδή όπως τόνισε «η Ελλάδα είναι ο καθρέπτης του κοινωνικού μέλλοντος της Ευρώπης».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.