«Πρωταθλητές» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κατά 29 εκατομμύρια ευρώ, τον Ιούλιο, διαπιστώθηκε από τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι οφειλές ανέρχονται πλέον στα 819 εκατομμύρια ευρώ και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) κάνει λόγο για πολύπλοκες και αναίτια γραφειοκρατικές διαδικασίες εξόφλησης αλλά και πλήρη αδυναμία ορθής καταγραφής των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων (Ι/Π) από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ).

Μάλιστα, τα μέλη του ΣΕΙΒ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ τον Ιούλιο, κατά 700 εκατ. ευρώ (ανέρχονται πλέον σε 1,3 δισ. ευρώ), οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ ούτε τα χρέη που ο τελευταίος «κληρονόμησε» από το ΙΚΑ, αλλά ούτε και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε κατά τα έτη 2012-2014.

«Όσο η ΕΠΥ και οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να προβούν στην τεχνική αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, να τα καταγράψουν και να αξιοποιήσουν το υπάρχον μητρώο Ι/Π που τηρεί το ΕΚΑΠΤΥ, δυστυχώς οι ανεξόφλητες οφειλές των μονάδων του ΕΣΥ, θα συνεχίσουν να αυξάνονται», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Παύλος Αρναούτης.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) σε μια προσπάθεια ανάδειξης της συμβολής των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων στην καινοτομία και διάγνωση καθώς και εξασφάλισης ενός βιώσιμου συστήματος προμηθειών Υγείας, με καλύτερη σχέση κόστους και ποιότητας των χρησιμοποιούμενων Ι/Π από τις μονάδες Υγείας, διοργανώνει το 1ο Συνέδριο για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα στις 30 Οκτωβρίου 2014.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα αναπτυχθούν οι θέσεις και οι προτάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ιατροτεχνολογικών προϊόντων με μακροπρόθεσμο στόχο να μειωθούν οι συνολικές δαπάνες Υγείας, χωρίς ποιοτικές εκπτώσεις στα αγαθά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα Νοσοκομεία και τους ασθενείς.

Μαίρη Μπιμπή

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.