Σε αναζήτηση λύσεων για τον περιορισμό των συνεπειών του εμπάργκο

Λύσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αναζητούν τα αρμόδια υπουργεία.

Με ανακοίνωσή του χθες το υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας και ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε περίπτωση που υπάρξουν απώλειες λόγω του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε..

Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο στις 5 το απόγευμα οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπ’ όψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Καρασμάνη, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο χθεσινής τους σύσκεψης, οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης αποφάσισαν τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά και τη δημιουργία κοινού μετώπου με παραγωγούς χωρών του ευρωπαϊκού νότου ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στις Βρυξέλλες. Συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν τη λειτουργία δύο χωματερών σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες.

Π. Λαφαζάνης: Χαριστική βολή στην αγροτική παραγωγή

Με δηλώσεις του για το θέμα στην εφημερίδα «Το Χωνί» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τουΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προειδοποιεί ότι το εμπάργκο κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στην αγροτική παραγωγή αλλά και στην οικονομία της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το εμπάργκο ήρθε ως απάντηση των ψυχροπολεμικών οικονομικών κυρώσεων των τελευταίων σε βάρος της Ρωσίας και μόνη λύση είναι να δηλώσει ευθέως η Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί καμία απολύτως κύρωση σε βάρος της Μόσχας.

Τ. Κουίκ: Το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει

Πυρά κατά του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμη τη χθεσινή ανακοίνωσή του, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

«Το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει με τις ανακοινώσεις του περί αποζημιώσεων», ανέφερε ο κ. Κουίκ. «Η συγκυβέρνηση ήθελε να παραστήσει το λιοντάρι, αλλά δεν υπολόγισε ότι η ρωσική αρκούδα δεν αστειεύεται και τελικά της παρέδωσε για μια μπουκιά χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και ενδιάμεσους επιχειρηματίες», σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση «να βγάλει το κεφάλι από την άμμο και να πληρώσει στο ακέραιο, χωρίς αστερίσκους, το αντίτιμο των απερίσκεπτων επιλογών της».

Επιστολή από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Μέτρα για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που οδήγησαν στο ρωσικό εμπάργκο ζητούν την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή τους προς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στην επιστολή τους συγκεκριμένα προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ, την ύπατη εκπρόσωπο της E.E. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κ. Άστον και τους αρμόδιους Επιτρόπους Γ. Κατάινεν και Ν. Τσόλος, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ πληρώνουν για την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στο πλευρό της φασιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας , με σκοπό τη διείσδυση των μονοπωλίων τους στη περιοχή σε ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία».

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως σημιώνουν, «στήριξε και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία με βασικό κριτήριο τη διείσδυση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή»

«Τώρα χιλιάδες Έλληνες μικρομεσαίοι αγρότες, ιδιαίτερα παραγωγοί οπωροκηπευτικών, με κύρια αγορά τη Ρωσία, μετά την ΚΑΠ, δέχονται νέο καταστρεπτικό πλήγμα καθώς η αδιάθετη παραγωγή τους σαπίζει στις αποθήκες», υπογραμμίζουν, προειδοποιώντας ότι πλέον «μπαίνει σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο η πρόσβαση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά τα επόμενα χρόνια .

Οι ευρωβουλευτές επιρρίπτουν όμως «μεγάλες ευθύνες» και στην ΕΕ, καλώντας την να λάβει μέτρα για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.