Με τον Αλέξη Τσίπρα συναντάται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 3 το μεσημέρι η νέα συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για να κλείσει η συμφωνία, όπως δήλωσε και μετά τη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ τα ξημερώματα ο κ. Τσίπρας.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για «τζόγο» και πρέπει να λάβει αποφάσεις, με στόχο τη συμφωνία που θα της αποφέρει ρευστότητα, καθώς το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας θα είναι «κρίσιμο».

«Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις, κι όχι διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για τζόγο. Φοβάμαι πως έρχεται η ημέρα που κάποιος θα πει ότι το παιχνίδι τελείωσε» είπε ο κ. Τουσκ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης είναι να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης, η οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν Γιούνκερ και Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ήταν σύντομη και ότι οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αν θα γίνουν υποχωρήσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και απάντησε με μια γερμανική παροιμία που χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί ο κ. Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Η παροιμία αυτή περιγράφει μια αγελάδα που κάνει για πολύ ώρα πατινάζ πάνω σε λεπτό πάγο.

Το περίγραμμα της συμφωνίας

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Ελλάδα ζητά επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα -για τα οποία παραμένει διαφωνία-, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι απομένουν μόνο λίγα ζητήματα προς επίλυση, αλλά χρειάζεται χρόνος για τεχνική εργασία από τους θεσμούς πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.