Στο ΣτΕ η υπόθεση υποψήφιου αστυνομικού με αυξομειούμενο ανάστημα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ζήτησε την Τρίτη να μετρηθεί εκ νέου το ύψος ενός υποψήφιου αστυφύλακα, του οποίου το ανάστημα έδειξε να αυξομειώνεται στις προηγούμενες μετρήσεις, λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το όριο που ισχύει για τους αστυνομικούς.

Η ιστορία ξεκίνησε το 2009, όταν ο υποψήφιος πήγε στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλε τα δικαιολογητικά για την εισαγωγή του στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων. Εκεί μετρήθηκε το ανάστημα του στα 1,70 μέτρα χωρίς παπούτσια, ακριβώς στο όριο που προβλέπεται για συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Ο υποψήφιος όμως βρέθηκε να έχει κοντύνει όταν το ύψος του μετρήθηκε ξανά στο πλαίσιο των υγειονομικών και ψυχοτεχνικών δοκιμασιών. Ήταν 1,694 μέτρα, έξι χιλιοστά κάτω το όριο. Δύο ακόμα μετρήσεις την ίδια μέρα έδωσαν το ίδιο ύψος, οπότε ο υποψήφιος αποκλείστηκε από τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Ο υποψήφιος προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και κατέθεσε αίτηση ακύρωσης, υποστηρίζοντας ότι ήταν παράνομος ο αποκλεισμός του, ενώ προσκόμισε βεβαίωση αναστημομέτρησης, η οποία έγινε με μέριμνα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, σύμφωνα με την οποία το ύψος του βρέθηκε να είναι 1,73μ. Επίσης, προσκόμισε στο δικαστήριο και άλλη, δεύτερη, μέτρηση, αυτή τη φορά δημοσίου νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία το ύψος του βρέθηκε 1,71μ.

Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι παράνομα αποκλείστηκε ο υποψήφιος, γιατί «η ελάχιστη οριακή διαφορά των 6 χιλιοστών που διαπιστώθηκε από την αρμόδια αθλητική επιτροπή (1,694μ.) οφείλεται προφανώς στο ότι το ανάστημα του ανθρώπινου σώματος υφίσταται παροδική μείωση κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε διαφορετική γνώμη και έκανε δεκτή την έφεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατά της εφετειακής απόφασης,

Πάντως οι σύμβουλοι Επικρατείας παρέπεμψαν την υπόθεση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκειμένου να μετρηθεί εκ νέου το ανάστημα του υποψηφίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.