Τελευταίες κινήσεις στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης

Δεν θα συζητηθεί τελικά το ελληνικό πρόβλημα στη σημερινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αφού παρά τις μαραθώνιες από χθες το πρωί συνεδριάσεις σε τεχνικό αλλά και σε επίπεδο κορυφής δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δύο πλευρές τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, ενώ όχι άνευ νοήματος, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει βάση συζήτησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατη κυβερνητική πηγή κατά τη διάρκεια της δίωρης και πλέον συνεδρίασης του Eurogroup και με βάση το νέο κείμενο των θεσμών εξετάστηκαν μέτρο – μέτρο οι διαφωνίες με το ελληνικό κείμενο, αναζητήθηκαν τα σημεία όπου προκύπτει συμφωνία και εντοπίστηκαν οι διαφορές.
Επ’ αυτών και με στόχο την τελική σύγκλιση οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και αύριο και είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι το Εurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου το πρωί του Σαββάτου.
Ενδεικτικό των προσπαθειών που καταβάλλονται στο παρασκήνιο για την επίτευξη συμφωνίας είναι ότι τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η πλευρά των θεσμών τροποποίησαν σήμερα τις προτάσεις τους με στόχο τη σύγκλιση, κάτι που για τις ψύχραιμες φωνές εντός του κυβερνητικού επιτελείου «είναι καλό σημάδι».
Μεγάλη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και στο θέμα της απομείωσης του χρέους. Θέμα που κατά πολλούς είναι πιο σοβαρό από τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά και ικανό να οδηγήσει σε ρήξη τις δύο πλευρές.
Απολύτως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δύο μέτρα, από αυτά που θεωρούνται «βαριά» επικοινωνιακά και περιλαμβάνονται στην εννεασέλιδη πρόταση των θεσμών, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα λεγόμενα «δημοφιλή» νησιά (όχι παραπάνω από πέντε είπε χθες ο Γ. Σταθάκης) δεν αποσαφηνίζονται πλήρως στην ελληνική πρόταση αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.