Υπό βροχήν η μεγάλη συγκέντρωση του #MenoumeEvropi

Photo: Μανώλης Ανδριωτάκης
Χιλιάδες κόσμου υπέρ του «ναι»

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, παρά την καταρρακτώδη βροχή, συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν υπέρ του «ναι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Οι συγκεντρωμένοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 20.000 και υπήρχε διαρκής ροή πολιτών προς το Σύνταγμα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι από τους συγκεντρωμένους βρήκαν καταφύγιο κάτω από μία μεγάλη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούσαν στο συλλαλητήριο.

Το κλίμα ήταν ήρεμο, εκτός από μία στιγμή όπου τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν διαδηλωτές κινήθηκαν προς τα σκαλοπάτια που οδηγούν προς το περιστύλιο της Βουλής, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Προς στιγμήν, δημιουργήθηκε πρόβλημα συνωστισμού στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ζητούν από τους επιβάτες να χρησιμοποιήσουν άλλους γειτονικούς σταθμούς.

Εξάλλου, 15-20 προσαγωγές έγιναν πέριξ του Συντάγματος. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μία μικρή ομάδα διαδηλωτών κατά του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Στα Προπύλαια πραγματοποιήθηκε αντισυγκέντρωση από αριστερές και αναρχικές οργανώσεις. Για το λόγο αυτό η αστυνομία έκλεισε την Πανεπιστημίου και την Ομήρου με κλούβες για να εμποδιστεί η πρόσβαση στο Σύνταγμα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρό αριθμό προσαγωγών από εκεί.

Υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ μίλησαν στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Πύρρος Δήμας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αλλά και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι «το δημοψήφισμα, έτσι όπως διεξάγεται είναι ντροπή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξέρει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη». Κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, για να κρατηθεί η χώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης, αλλά και για να παραμείνει η χώρα ενωμένη: «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού και του εμφυλίου», είπε. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών θεσμών και της χώρας να επιστρέψουν «έστω και αυτή την ύστατη στιγμή» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Στο χωριό μου, λένε ότι η βροχή φέρνει γούρι», είπε ο κ. Μπουτάρης, παίρνοντας το λόγο και ανέφερε: «Η αγωνία μας είναι διπλή», επαναλαμβάνοντας τον κίνδυνο του διχασμού και την έκκληση να βρεθεί μία λύση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «αποπροσανατολιστικό» και επεσήμανε ότι δεν οδηγεί πουθενά, αν όχι στην καταστροφή.

Ο κ. Πατούλης, στη δική του τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη» και ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει μέσα στην Ευρώπη. Δε θέλουμε τη μοναξιά του τίποτα».

Από την πλευρά του, ο κ. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ψευδεπίγραφο» και επεσήμανε την Κυριακή θα ψηφίσουμε «για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ή όχι». «Ψηφίζουμε για να μη γίνουμε μια απομονωμένη, τριτοκοσμική χώρα, μέσα σε έναν ιδιαίτερο, ταραγμένο κόσμο τριγύρω στην περιοχή μας», τόνισε.

Μετά το τέλος των ομιλιών, οι πολίτες παρέμειναν για μία περίπου ώρα στην πλατεία Συντάγματος, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ανέφερε: «Ο λαός δεν περιμένει την Κυριακή. Ο λαός ψήφισε σήμερα. Και ο λαός είναι ξεκάθαρος. Επιμένει και λέει “ναι” στην Ευρώπη».

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε: «Οι Έλληνες να μείνουν ενωμένοι. Η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη, η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ».

Η συγκέντρωση έχει ολοκληρωθεί και έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Μένουμε Ευρώπη» είπαν το απόγευμα και στη Λάρισα εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν υπό βροχήν, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι συγκεντρωθέντες στάθηκαν επί ώρα στην πλατεία με ομπρέλες και σφυρίχτρες, δηλώνοντας την επιθυμία τους για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, σε ήρεμο κλίμα και με διακριτική την παρουσία της αστυνομίας, περίπου 25.000 πολίτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας υπέρ του «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.