Θετικά ήταν τα μηνύματα από τους προληπτικούς ελέγχους για κατανάλωση αλκοόλ, που διενήργησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε 31 πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της «18ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα».
Και φέτος, η πλειονότητα όσων δέχτηκαν να κάνουν προληπτικό αλκοτέστ από τους εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε 34 σημεία διασκέδασης, σε 31 πόλεις της χώρας μας, φάνηκε ότι τήρησαν την υπόσχεσή τους.
Η δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «Responsible Young Drivers», που εμπνεύσθηκε την «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», με την υποστήριξη της ΕΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας και δεκάδων φορέων και Οργανισμών, είχε και φέτος μεγάλη ανταπόκριση.
Πάνω από 700 εθελοντές βρέθηκαν έξω από τα επιλεγμένα σημεία διασκέδασης προτρέποντας στους θαμώνες, που έφταναν για να διασκεδάσουν το βράδυ, να επιλέξουν το άτομο που θα αναλάβει να είναι ο «Οδηγός της Παρέας». Εκείνος ή εκείνη που αποδεχόταν αυτόν το «ρόλο» φορούσε ένα ειδικό βραχιολάκι, δεσμευόταν να μην καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της βραδιάς και κατά την έξοδό από το κέντρο πραγματοποιούσε ένα φιλικό αλκοτέστ ώστε να επιβεβαιωθεί η τήρηση της υπόσχεσης να μην καταναλώσει αλκοόλ και για να επιστρέψει την παρέα του πίσω με ασφάλεια. Εφόσον είχε τηρήσει την υπόσχεσή του ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβευόταν με όμορφα αναμνηστικά δώρα ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβούλευσαν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ι.Ο.ΑΣ., περίπου 1.550 άτομα δέχτηκαν την πρόκληση και φόρεσαν τα πράσινα βραχιολάκια, ενώ περισσότεροι από 1.440 από αυτούς (95%) επέστρεψαν για να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ πριν ολοκληρώσουν την διασκέδασή του.
Στο αλκοτέστ το 61% ήταν άνδρες και 39% γυναίκες, ενώ το 10% βρέθηκε πάνω από το όριο (το 2023 ήταν 14% και το 2022 ήταν 11%) με το 75% να είναι άνδρες και το 25% γυναίκες.
Και φέτος ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων, το 48%, καταγράφηκε με μηδενικό αλκοτέστ (65% άνδρες – 35% γυναίκες), ενώ το 2023 ήταν το 47%.
Επίσης, το 89% των «Οδηγών της Παρέας» βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 mg/l (και αντίστοιχα 0,10 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ.
Οι μεγαλύτερες καταναλώσεις καταγράφηκαν στην Περιφέρεια (Άρτα, Λαμία, Λάρισα, Φλώρινα κτλ.) όπου υπήρξαν κάποιες μετρήσεις ιδιαίτερα ανησυχητικών ορίων (2,12mg/l – 1,49mg/l – 0,85mg/l – 0,79mg/l κτλ.). Το 83% όσων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση είναι άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 32 έτη.
Καταλήγοντας, καταγράφηκαν νέοι με δίκυκλο που βρέθηκαν πάνω από το όριο των 0,10 mg/lt, ενώ αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις όπου οδηγοί νεαρής ηλικίας, που μετρήθηκαν πάνω από το όριο, είχαν συνεπιβάτες στο αυτοκίνητο.
Πηγή: newsit.gr