25 χρόνια από το δυστύχημα στα Καμένα Βούρλα με 5 νεκρούς και 15 τραυματίες – Τι λέει ο Γιάννης Ξυδιάς που σώθηκε από θαύμα

Το δυστύχημα στα Καμένα Βούρλα συντάραξε ολόκληρη τη χώρα. Ο Γιάννης Ξυδιάς σώθηκε από καθαρή τύχη. Από μια απόφαση της στιγμής…

Μετά από 25 χρόνια επιστρέφει στο σημείο που λίγο έλειψε να πέσει νεκρός. Ο Γιάννης Ξυδιάς, εικονολήπτης, σώθηκε επειδή εκείνα τα δραματικά δευτερόλεπτα, άφησε να περάσει ένα πυροσβεστικό όχημα. Έμεινε πίσω για να τραβήξει πλάνα από το τρομακτικό δυστύχημα στα Καμένα Βούρλα και αυτή η απόφαση, ήταν που του έσωσε τη ζωή. «Αν είχα συνεχίσει, σήμερα δεν θα μιλούσαμε» λέει μεταξύ άλλων, με τις σκέψεις του να γυρίζουν στα όσα είχαν εκτυλιχτεί μπροστά του, το μακρινό 1999.

Από τότε μέχρι σήμερα γυρίζουν στο μυαλό του οι εφιαλτικές εικόνες και οι ίδιες σκέψεις. Ήταν ένα παιχνίδι της μοίρας, που για τον ίδιο είχε ευτυχή κατάληξη. Για λίγα μέτρα. Για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Για μια απόφαση της στιγμής. Ο Γιάννης Ξυδιάς μιλάει για τα όσα έζησε και τα όσα ακολούθησαν. Το δυστύχημα «σημάδεψε» τη ζωή του.

Σαν σήμερα, παραμονή Πρωτομαγιάς 30 Απριλίου 1999. Ημέρα που έμελλε να μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων και ειδικά στις οικογένειες των θυμάτων ενός εκ των τρομακτικότερων δυστυχημάτων στην ιστορία της χώρας μας.

Η ημέρα που σημάδεψε και βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα. Το Πυροσβεστικό Σώμα δεν ξεχνά τους πεσόντες στο καθήκον πυροσβέστες Στάθη Ριζόπουλο, Νίκο Νικολάου και Σωτήρη Σταμέλο, ενώ η Φθιώτιδα θρήνησε ακόμη τον Κώστα Μανανά από τον Γοργοπόταμο, που ήταν ο οδηγός του βαν, που έπεσε πίσω από το βυτιοφόρο και του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου από την περιοχή του Δομοκού, που ήταν ο οδηγός του βυτιοφόρου, ο οποίος αν και έσωσε πολλές ζωές άλλων ανθρώπων, στάθηκε άτυχος αφού χτυπήθηκε από λαμαρίνα μετά την φονική έκρηξη, παρόλο που βρισκόταν αρκετά μακριά από το σημείο που ήταν το μοιραίο βυτιοφόρο.

Μια τρομακτική έκρηξη συγκλονίζει τα Καμένα Βούρλα και σκορπά τον θάνατο. Η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Ο τραγικός απολογισμός είναι 5 νεκροί και 15 τραυματίες. Ο πιο σοβαρά τραυματίας ήταν ο 32χρονος τότε εικονολήπτης Γιάννης Ξυδιάς από το «Κανάλι Ένα» της Λαμίας που μαζί με τον δημοσιογράφο Βασίλη Τσατσάνη έφτασαν πρώτοι στο συμβάν.

«Στη θέση των πυροσβεστών θα ήμασταν εμείς, αλλά τελευταία στιγμή άφησα να περάσει το πυροσβεστικό όχημα και έμεινα λίγο πίσω για να πάρω πλάνα από την κατάσβεση. Διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε σήμερα», λέει στην κάμερα του lamiareport.gr ο Γιάννης Ξυδιάς, ο οποίος ευχαριστεί την οικογένειά του για την στήριξη που είχε στον Γολγοθά που ακολούθησε με το πόδι που είχε διαλυθεί και οι γιατροί ήθελαν να το ακρωτηριάσουν…

«Xωρίς την στήριξη της οικογένειάς μου δεν θα τα είχε καταφέρει. Από αυτούς έπαιρνα δύναμη να προχωρήσω», είπε συγκινημένος στη συνέντευξη που έδωσε.

Ημέρα μνήμης η σημερινή για τους τρεις αδικοχαμένους πυροσβέστες, που έπεσαν στο καθήκον, αλλά και τους δύο οδηγούς, στον περιφερειακό δρόμο των Καμένων Βούρλων!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.