Αγία Σοφία: Τίτλοι τέλους – Οι Τούρκοι ξήλωσαν την ταμπέλα του μουσείου

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ σήμερα ξηλώθηκε η ταμπέλα που έγραφε «Μουσείο Αγίας Σοφίας». Παρών στην «αποκαθήλωση» της ταμπέλας της Αγίας Σοφίας ο διευθυντής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Ζαφέρ Ακτάς, ο οποίος δήλωσε ότι «ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά».

Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν και οι εργασίες στην Αγία Σοφία, με τεχνικά συνεργεία να αρχίζουν από το θόλο στο εξωτερικό του μνημείου.

Ερντογάν: Κουρτίνες και «σκοτάδι» θα καλύψουν τις εικόνες
Το ζήτημα της κάλυψης των ψηφιδωτών και αγιογραφιών μέσα στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, που προσπαθούν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να μην επηρεαστούν τα έργα τέχνης.

Το θέμα απασχόλησε μάλιστα και τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος τη Δευτέρα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουριέτ», με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ασχολείται προσωπικά με το θέμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι «οι εικόνες θα καλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια της λατρείας. Και υπάρχουν δύο μέθοδοι για αυτό. Η μία είναι να καλυφθούν με μια κουρτίνα, αλλά ερευνούμε αν έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές. Και η δεύτερη είναι, όπως σε ορισμένα μουσεία στην Ευρώπη υπάρχουν συστήματα συσκότισης που χρησιμοποιούνται για μια ορισμένη περίοδο χωρίς να καταστρέψουν το έργο τέχνης, να φέρουμε και να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τον ίδιο τρόπο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.