Δύο «μέτωπα», οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια και οι κινητοποιήσεις των αγροτών, θέτουν την κυβέρνηση σε συναγερμό, με στόχο να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και προγραμματίζουν μπλόκα ακόμα και στις εθνικές οδούς, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, την ώρα που οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια συνεχίζονται και δυσκολεύουν την εξεταστική των φοιτητών.
Οι αγρότες έχουν βγει στο δρόμο μετά την απότομη περιστολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω της ΚΑΠ, ζητώντας αναδιάρθρωση της για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, όπως λένε. Επιπλέον ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και άμεση και πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από τις κακοκαιρίες του φθινοπώρου, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση τους, ενώ καταγγέλλουν σημαντικά σφάλματα στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Χείρα φιλίας» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Ελάτε να συζητήσουμε… Ακόμα και σήμερα είστε καλοδεχούμενοι» απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, με συνέντευξη του στον AΝΤ1.
Ο κ. Αυγενάκης δηλώνει ότι κατανοεί τις αγωνίες και ανασφάλειες που νιώθουν οι αγρότες, λόγω της κλιματικής κρίσης, και αναφέρεται στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για τη Θεσσαλία. Σημειώνει ότι καταβλήθηκαν προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 150 εκατ., «σε χρόνο ρεκόρ» όπως λέει, για τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκαν και ότι δεσμεύτηκαν 260 εκατ. για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.
Η εξόφληση των αποζημιώσεων, υποστήριξε ο υπουργός, θα γίνει έως τις 30 Ιουνίου, τονίζοντας ότι το ύψος τους, δεν μπορεί να προσδιοριστεί σήμερα, καθώς εξαρτάται από το αποτέλεσμα των ελέγχων που γίνονται.
Παράλληλα , ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι οι προκαταβολές στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί είναι έως και 40% υψηλότερες από εκείνες που δόθηκαν στον «ΙΑΝΟ», ενώ αναφέρθηκε και στο μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν δωρεάν, με κάλυψη 100% και τα ζώα που έχασαν αλλά και τους σταύλους.
Η Ελλάδα ελέγχεται από την Ε.Ε για τα χρήματα που δίνει και για το λόγο αυτό πρέπει να τηρούνται βασικές διαδικασίες, το μήνυμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Νόμιμη κατάληψη δεν υπάρχει»
Το δεύτερο, μεγάλο «μέτωπο» είναι οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια, που δυσκολεύουν την εξεταστική των φοιτητών αλλά και τα φαινόμενα βίας στις γενικές συνελεύσεις από κρανοφόρους και εξω-πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών της Δ.Α.Π..
«Πρέπει και οι πρυτανικές αρχές να αναλάβουν και εκείνες τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν. Έχουν πάρει ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο για να διασφαλιστεί η εξεταστική και βέβαια, όπου πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, η κυβέρνηση έχει δείξει, όπως το έκανε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ότι πλέον δεν υπάρχουν άβατα» διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Παραπολιτικά 90,1).
Η εξεταστική θα διασφαλιστεί ακόμη και με ηλεκτρονικά μέσα διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση και το νομοσχέδιο για τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων θα περάσει και ο νόμος θα εφαρμοστεί όπου κριθεί από τις πρυτανικές αρχές ότι υπάρχουν παραβιάσεις. «Νόμιμη κατάληψη δεν υπάρχει» διαμηνύει η κυβέρνηση.
Πηγή: newsit.gr