Αλ. Τσίπρας: Αν δεν τα βρούμε, πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο

Να μην γίνει αποδεκτή λύση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου πρότεινε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει το ζήτημα να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να ζητηθεί από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Όπως είπε η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων, υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι το κλειδί για τη λύση βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικές αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους (DSA) από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.

«Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης» σχολίασε.

Χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου την πιο κρίσιμη από την έναρξη της κρίσης διευκρινίζοντας ότι δεν είναι κρίσιμη με την έννοια της αποφυγής της χρεοκοπίας ή της καταστροφής «όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα» αλλά κρίσιμη για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση.

Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με σχέδιο, με συμμαχίες, «γνωρίζοντας τι θέλουμε να κερδίσουμε, τι να αποφύγουμε και πρέπει αυτός ο σχεδιασμός καθώς και οι εναλλακτικές να είναι συλλογικά συμπεφωνημένα από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα του χρέους και απέρριψε την κριτική περί αυτοεγκλωβισμού. «Κάναμε άριστα, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι» τόνισε και πρόσθεσε τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες «εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Διεμήνυσε ότι χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση.

Αναφορικά με την χρονική συγκυρία, εν όψει και τον γερμανικών εκλογών, εμφανίστηκε βέβαιος ότι είναι η καλύτερη δυνατή γιατί:

1) έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους
2) Έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών
3) Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας
4) Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί

Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έπαιρναν ό,τι τους έδιναν και επί 7 χρόνια έλεγαν το χρέος,« το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ και το διόγκωσαν στο 180%, βιώσιμο επειδή τους είπαν «forget it»».

«Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους» σημείωσε.

Εκτίμησε ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση 3 παραμέτρων

Πρώτον τα αναγκαία μέτρα για το χρέος:

α) Η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια
β)Η επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων
γ) Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ

Δεύτερον, οι ρυθμοί ανάπτυξης

Τρίτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα

Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να υπάρξει λύση κοινωνικά βιώσιμη και σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεία δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών» πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.