Τι συζητήθηκε στην τετραμερή Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας

Μήνυμα ότι οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητές τους και όχι με βάση τις στοχεύσεις τρίτων έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τους ηγέτες της Ρουμανίας, τη Βουλγαρίας και Σερβίας μετά την τετραμερή σύνοδο στο Βουκουρέστι. Προανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς αντιπαραθέσεις πολέμους συγκρούσεις, ωστόσο, αναγνώρισε ότι είναι όμως μία περιοχή με πολλές δυνατότητες και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό που θεσμοθετείται η τετραμερής συνεργασία. «Στόχος είναι να είμαστε εμείς, οι βαλκανικές χώρες, που θα καθορίζουμε τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και όχι με βάση τις στοχεύσεις τρίτων».

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων τονιζοντας ότι οι πρωτοβουλίες πρέπει να προσανατολίζονται και προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τη Σερβία, σημείωσε ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που «έχει υποστεί τις συνέπειες λαθεμένων επιλογών από την πλευρά της Δύσης. Ήρθε η ώρα να επουλωθούν οι πληγές».

Διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων

Κατά τη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων. «Συγκρατώ τη διασύνδεση των λιμανιών της βόρειας Ελλάδας με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη με τον σιδηρόδρομο, την οδική διασύνδεση Θεσσαλονίκης με Σόφια και Βουκουρέστι. Τη διασύνδεση τη σιδηροδρομική Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου και ένα εξαιρετικό έργο στον τομέα της ενέργειας, ο IGB» είπε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι έργα που μπορούν να αναδείξουν τη σημασία της συνεργασίας και «θα διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση από Ε.Ε. και από αλλού».

Τι είπαν οι ηγέτες Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας

Κατά τις κοινές δηλώσεις, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα χαρακτήρισε «κλειδί» τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, σημειώνοντας πως η χώρα της επιθυμεί να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στάθηκε στην βοήθεια που προσέφεραν στην χώρα του η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία για να εισέλθει «στην ευρωπαϊκή οδό». Όπως είπε, συζητήθηκαν κοινές δραστηριότητες και κοινά προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικές οι συναντήσεις αυτές, για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και ότι από την πλευρά του, θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τις τρεις αυτές χώρες.

«Θέλουμε να γίνουμε μέλος της Ε.Ε. και χώρις εσάς δεν θα μπορούσε να συμβεί», υπογράμμισε ο Βούτσιτς, ο οποίος συμπλήρωσε πως η ιδέα μιας κοινής ομάδας εργασίας μπορεί να βοηθήσει. «Θα συνεχίσουμε την συνεργασία με αυτή την μορφή», κατέληξε.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, επεσήμανε ότι οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την θετική εξέλιξη και πορεία στα Δυτικά Βαλκανία και στάθηκε στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. «Να φέρουμε αυτά τα κράτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκεί όπου ανήκουν», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ αυτή η μορφή συνεργασίας είναι αποδοτική. «Πρέπει να έχουμε μια υποδομή που θα μας συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, τονίζοντας πως συζητήθηκε η ένωση της Θεσσαλονίκης με λιμάνια της Βουλγαρίας. «Ελλάδα και Σερβία έχουν εμπλακεί με τις διαδικασίες για την καλύτερη σύνδεση των περιοχών των δυτικών Βαλκανίων», υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοφ, καταλήγοντας πως για «πρώτη φορά στην ιστορία υπάρχουν τόσο υπεύθυνοι ηγέτες στις χώρες αυτές».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.