Αλέξης Τσίπρας: Προγραμματικό προσκλητήριο στις δημοκρατικές δυνάμεις για προοδευτική διακυβέρνηση

Προσκλητήριο προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις προκειμένου να συζητήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να φύγει η δεξιά και να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου μια προοδευτική κυβέρνηση απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις διαδικασίες της προγραμματικής διάσκεψης του κόμματος.

Επισήμανε ότι ο προγραμματικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός, ριζοσπαστικός αλλά ταυτόχρονα εφαρμόσιμος. Τονίζοντας πως αυτό είναι το ποιοτικό στοιχείο που θα καθορίσει το να κερδηθούν οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας “οι πολιτικοί μας στόχοι είναι σαφείς. Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις είναι σαφείς. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να τις αγκαλιάσουν. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να τις σχολιάσουν. Να τοποθετηθούν δημόσια επάνω σε αυτές. Γιατί οι συγκλίσεις δε μπορεί παρά να είναι στη βάση πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων”.

Παράλληλα όμως τόνισε πως “ακριβώς επειδή διεκδικούμε τη πολιτική αλλαγή και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγών προς όφελος της κοινωνίας, είμαστε και ρεαλιστές. Και ο ρεαλισμός λέει ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – έστω και με μία ψήφο – στις επόμενες εκλογές. Και σας καλώ να εργαστούμε σκληρά και αποφασιστικά, μέσα στη κοινωνία για να το πετύχουμε. Και θα το πετύχουμε”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε σαφές στίγμα σε σχέση με τις απόψεις που ακούστηκαν σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ εφεξής, ιδίως όσον αφορά το πώς θα κερδηθεί ο ψηφοφόρος του κέντρου.

Όπως σχολίασε “άκουσα πολλούς από τους συνέδρους να αναρωτιούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να πάει δεξιά ή αριστερά. Εγώ θα απαντήσω όπως το νιώθω. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες. Πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως (αδόκιμα) να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του κέντρου”.

Στο σημείο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση: “Πρέπει να κερδίσουμε το κέντρο. Ναι. Αλλά πως κερδίσουμε το κέντρο;” αναρωτήθηκε ρητορικά. “Με κεντρώες πολιτικές; Με πολιτικές του μέσου όρου; Θα είμαι πολύ σαφής. Δε κερδίζεται έτσι το κέντρο. Αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά. Και αυτό το κάνουμε όχι με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα. Αλλά με τον προγραμματικό μας λόγο. Με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο”.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της προγραμματικής συνδιάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “πετύχαμε όμως ένα σημαντικό κρίσιμο προγραμματικό άλμα. Τώρα ξέρουμε τι θέλουμε αλλά ξέρει και η ελληνική κοινωνία τι θέλουμε. Ξέρει ο εργαζόμενος ότι δε θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να ξαναβρεθούμε σε καρέκλες εξουσίας αλλά για να έχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας. Με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα. Για να πάει ο κατώτατος στα 800 ευρώ και να συμπαρασύρει αυτό όλες τις μισθολογικές βαθμίδες. Ξέρουν τόσο οι πολίτες που αγωνιούν για την ίδια τους τη ζωή με τη πανδημία αλλά και οι υγειονομικοί μας που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να αναμορφώσουμε το ΕΣΥ. Για να φτιάξουμε μαζί ένα νέο ΕΣΥ με έμφαση στη πρωτοβάθμια, με καλύτερους μισθούς και κίνητρα για τους νέους γιατρούς. Με αναγνώριση του ρόλου και της προσπάθειας των ανθρώπων του. Ξέρει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο αγρότης, ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να στηρίξουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν. Να μείνουν οι επιχειρήσεις τους στη ζωή και να στηριχτούν. Ξέρουν οι νέοι και οι νέες, ότι θέλουμε να νικήσουμε για να στηρίξουμε τα όνειρα και τις ανάγκες τους. Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στο τόπο”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε παράλληλα πως “τώρα είμαστε ωριμότεροι γιατί μάθαμε από τα λάθη μας και γιατί πλέον όχι μόνο θέλουμε αλλά και ξέρουμε πως να υλοποιήσουμε τα θέλω μας. Με ένα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και υλοποιήσιμο πρόγραμμα και σχέδιο”.

Συνολικά σημείωσε πως “έχουμε σχέδιο για την επιστροφή της δικαιοσύνης στη χώρα. Η κυβέρνηση της δεξιάς γυρνάει τη χώρα και το λαό πίσω και πρέπει να ηττηθεί. Να ηττηθεί πρώτα στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών. Να ηττηθεί και στη κάλπη σε μια κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας. Και οι κάλπες αυτές να δώσουν τη δυνατότητα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης”.

Κομβικό στοιχείο στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν το ενωτικό στοιχείο. “Είμαστε εδώ για να ενώσουμε” είπε χαρακτηριστικά “όχι για να διχάσουμε. Να ενώσουμε στην αλλαγή και όχι στην υποταγή. Να ενώσουμε για ένα άλμα στο αύριο και όχι μια επιστροφή στο χτες. Να ενώσουμε στην εκλογική νίκη και την απαρχή μιας νέας πορείας”.

Πηγή: news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.