Αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική προωθεί το υπ.Υγείας

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο HTA

Έτοιμο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA), καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρεώση για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης. Επίσης, το υπουργείο προωθεί και επιπλέον μέτρα με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και τον καλύτερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως ανάφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών την περασμένη Τρίτη, το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA) είναι έτοιμο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η λειτουργία της επιτροπής ουσιαστικά θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικής Λίστας που υπάρχει σήμερα, με απώτερο στόχο να αξιολογεί με επιστημονικά κριτήρια τις καινοτόμες θεραπείες που θα αποζημιώνονται από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Η Επιτροπή HTA δεν φαίνεται πάντως να λύνει το πρόβλημα της έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες υπενθυμίζουν ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική έκπτωση 25% για όλα τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017.

Το υπουργείο Υγείας απαντά σ’ αυτό ότι επίκειται αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα, ενώ προχωρούν και οι αλλαγές στην τιμολογιακή-αποζημιωτική πολιτική με στόχο ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα υπερβεί τις σημερινές στρεβλώσεις και θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγορά.

«Ταυτόχρονα είναι πολύ κρίσιμο να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών για τη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, συνδυαζόμενη με κίνητρα αυξημένης διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική αγορά», υποστήριξε στο συνέδριο ο κ. Ξανθός.

Ωστόσο, από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών απαντούν ότι ο στόχος του 40% που προβλέπεται στο Μνημόνιο ως μερίδιο αγοράς για τα γενόσημα, δεν είναι εφικτός δεδομένου ότι λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς το ποσοστό δεν ξεπερνά το 25-30%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.