Άμεσο άνοιγμα των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ ζητούν οι γιατροί

Το άμεσο άνοιγμα των κλειστών κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, με αφορμή το επερχόμενο κύμα εποχικής γρίπης αλλά και την επιδημία ιλαράς που έχει ήδη προκαλέσει 1.185 κρούσματα.

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι, τόσο η εν εξελίξει επιδημία ιλαράς όσο και η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων εποχικής γρίπης επιβάλλει την άμεση αντίδραση του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι από γρίπη έχουν ήδη χρειαστεί νοσηλεία επτά άτομα, ενώ σημειώθηκε και ένας θάνατος ηλικιωμένου άνδρα. Την περσινή περίοδο της εποχικής γρίπης 276 άτομα νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών, εκ των οποίων οι 108 τελικά απεβίωσαν.

Σύμφωνα με την ΕΕΕΘ, η προαναφερόμενη κατάσταση, επιβάλλει άμεσα την αντίδραση από πλευράς Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ και ζητά α) επίσπευση της τοποθέτησης εξειδικευμένου προσωπικού, β) την κατεπείγουσα ενεργοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης των εξειδικευμένων ιατρών Εντατικής Θεραπείας, γ) την αναστολή εφαρμογής του υπ. Αριθ. 4486 Νόμου, ΦΕΚ Α΄ 115/07-08-2017 «περί παράτασης χρόνου εργασίας εξειδικευομένων ιατρών πέρα των 6 μηνών, μετά την ολοκλήρωση της διετίας Εξειδίκευσης».

Εξάλλου, η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της ΕΕΕΘ, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνει ότι «η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί κοινό παρονομαστή για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν».

Σύμφωνα με την ΕΕΕΘ, ενώ πριν δύο μήνες έγινε η κλήρωση από τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, βάσει της οποίας έγινε η επιλογή των ειδικευμένων προς εξειδίκευση ιατρών στην εντατική θεραπεία ακόμη εκκρεμεί η τοποθέτησή τους στις ΜΕΘ.

Η τελευταία επιλογή ειδικευμένων γιατρών προς εξειδίκευση Εντατικολογίας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, όταν περίπου 240 υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη για μία από τις 50 θέσεις που ήταν κενές τη συγκεκριμένη στιγμή. Η διαδικασία άλλαξε με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξάνθου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη (5/10/2017) και αντικαταστάθηκε με τοποθέτηση γιατρών από πίνακα κατάρτισης βάσει προτεραιότητας καταχώρησης.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, για κάθε ΜΕΘ καταρτίστηκε στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια, ηλεκτρονικός πίνακας ειδικευμένων ιατρών υποψηφίων προς εξειδίκευση. Η τοποθέτηση των υποψηφίων σε θέσεις εξειδίκευσης γίνεται βάσει της προτεραιότητας καταχώρησης στον πίνακα, ενώ κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας πριν από δύο μήνες η σειρά προτεραιότητας … έγινε «κλήρωση».

ΙΣΑ: Εγκληματική ολιγωρία της Πολιτείας
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τη σειρά του κάνει λόγο για εγκληματική ολιγωρία της Πολιτείας να στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά φέτος, η αναμενόμενη επιδημία της γρίπης βρίσκει ανέτοιμο το υγειονομικό σύστημα της χώρα μας. Η ανεπαρκέστατη διαχείριση της επιδημίας είχε αποτέλεσμα, η Ελλάδα να κατέχει τα τελευταία χρόνια θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα γιατί να μη κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.