Ανεβάζει τους τόνους η Ν.Δ. και δεν ψηφίζει αντίμετρα

Αλλεπάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες, υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και «αντεπίθεση» σε ζητήματα διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς περιλαμβάνει η στρατηγική της Ν.Δ. εν όψει του νέου τοπίου που δημιουργεί η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Το άκουσμα της προκαταρκτικής συμφωνίας με τους δανειστές δεν αιφνιδίασε το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο είχε προεξοφλήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα απέφευγε μια νέα ρήξη με τους δανειστές. Ήδη, μάλιστα, στην οδό Πειραιώς προετοιμάζονται για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί στη Ν.Δ., εντός και εκτός Βουλής, για την απόφασή της να καταψηφίσει και το θετικό κομμάτι της συμφωνίας, δηλαδή τα αντίμετρα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει, όμως, ότι τα λεγόμενα «αντίμετρα» τελούν υπό αίρεση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται τόσο ο ίδιος όσο και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος να επιδοθούν σε απόπειρα αποδόμησης του κυβερνητικού επιχειρήματος περί «ουδέτερου δημοσιονομικού ισοζυγίου», εστιάζοντας στο επιχείρημα ότι η 2η αξιολόγηση δεν αποτελεί παρά 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση.

Η Ν.Δ. αναμένεται μάλιστα να υψώσει η ίδια τους τόνους για το θέμα των μέτρων ξεκαθαρίζοντας ότι εκείνη που οφείλει να απολογηθεί είναι η κυβέρνηση, η οποία παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές της και επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες και όχι εκείνη που δεν ψηφίζει τα αντίμετρα. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους τομεάρχες του κόμματος να ανεβάσουν ταχύτητες κατά της κυβέρνησης. «Σας καλώ, μας καλώ, να εντείνουμε την αντιπολιτευτική μας δράση, ενώ ταυτόχρονα όμως θα ξεδιπλώνουμε στην κοινωνία το δικό μας ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την εθνική ανασυγκρότηση. Και μπορούμε να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Να είμαστε εξίσου θετικοί και τεκμηριωμένοι κρίνοντας από τη μια την κυβέρνηση και από την άλλη εκφέροντας τη δική μας εναλλακτική λύση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πέραν της ψήφισης των μέτρων η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να διευρύνει το πεδίο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση μέσω νέων πολιτικών πρωτοβουλιών που θα περιλαμβάνουν, κατά πληροφορίες, και έμφαση σε ζητήματα διαφθοράς.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η έμφαση που έδωσε η Ν.Δ. στο ζήτημα της τροπολογίας για τα πρόστιμα λαθρεμπορίας με την παρουσία του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πρωτοβουλίες για διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς όπου φέρονται να εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης.

Υψηλοί τόνοι θα υπάρξουν όμως και για ζητήματα ποιότητας της διακυβέρνησης και σεβασμού της δημοκρατίας, με τη Ν.Δ. να επιμένει στο θέμα της «σχέσης» του Μεγάρου Μαξίμου με το καθεστώς της Βενεζουέλας. «Ποια αλήθεια μπορούν να ακούσουν από μια κυβέρνηση που παραμένει αμετανόητος θαυμαστής του Μαδούρο και που αρνείται να ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο για το αίμα που χύνεται καθημερινά στη Βενεζουέλα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.