Άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου

Μετά από παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων

Έληξε το απόγευμα της Πέμπτης η κατάληψη του Πολυτεχνείου στη οδό Πατησίων, μετά από την είσοδο στο κτήριο αναρχικών ομάδων που είχαν διαφωνήσει με την κατάληψη στο Ίδρυμα, την περίοδο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων μνήμης για την 44η επέτειο από την εξέγερση του 1973.

Κατόπιν αυτού μπήκαν στο κτήριο της οδού Πατησίων οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Οι αναρχικές ομάδες που είχαν καταλάβει το κτήριο παραμένουν στο χώρο, ενώ πανεπιστημιακοί που μίλησαν στο «Βήμα» εκφράζουν το φόβο να έχουν κρύψει μολότωφ και πυρομαχικά σε αίθουσες και αποθήκες του.

Για το βράδυ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν οριστεί φοιτητικές ομάδες περιφρούρησης των κτιρίων.

Έτσι, αύριο Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν από το πρωί της Παρασκευής να εισέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου για να καταθέσουν στεφάνι ή λουλούδια. Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει από την οδό Πατησίων στις 3μ.μ..

Προκαταρκτική εξέταση

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου μπαίνει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, προκειμένου να διερευνηθούν από την Αστυνομία αδικήματα, μεταξύ άλλων κατάληψη δημοσίου κτιρίου και τυχόν άσκηση παράνομης βίας.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν δυνατότητα εισόδου στο ανώτατο ίδρυμα, παρά μόνον σε περιπτωςη κατα την οποια τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα.

Ανακοίνωση των καταληψιών

Λίγο αργότερα, οι καταληψίες σε ανακοίνωσή τους τονίζουν «πως μπορεί να εισέλθει όποιος θέλει από την πύλη της οδού Στουρνάρη τόσο για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών, όσο και για να λάβει μέρος στη συνέλευση της κατάληψης».

«Αυτό που δεν επιτρέπουν οι καταληψίες είναι οι κομματικές οργανώσεις να στήσουν τα τραπεζάκια τους και να κάνουν προπαγάνδα μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου. Ο καθένας, λοιπόν, μπορεί να βρεθεί εκεί με την πολιτική του ταυτότητα, όχι όμως με τον κομματικό του στρατό για να προτείνει τη διαφοροποίηση και την κατάτμηση. Όσοι τιμούν την εξέγερση την αντιλαμβάνονται ως ενιαία και οριζόντια διαδικασία», αναφέρουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.