Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί βάζουν οι ΗΠΑ, σε μία απόφαση – ορόσημο για όσους έχουν μπει στον «κύκλο ανοσίας».

Στην Ελλάδα, η συζήτηση για τη μάσκα έχει ανοίξει, καθώς από σήμερα για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας το lockdown αποτελεί παρελθόν.

Οι ειδικοί θέτουν δύο προϋποθέσεις για να πετάξουμε τις μάσκες: Να έχουμε κάτω από 300 κρούσματα ημερησίως, και οι εμβολιασμένοι να φτάσουν το 60% του πληθυσμού.

Σήμερα, πάντως, το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που έχει κάνει και την δεύτερη δόση του εμβολίου, δεν ξεπερνά το 13%.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τόνισε ότι «η σύσταση από το Αμερικανικό Κέντρο Λοιμώξεων -καθώς στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί πλήρως ένα 30% του πληθυσμού και με την πρώτη δόση ένα 50%- είναι να μη χρησιμοποιεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί τις μάσκες σε εξωτερικούς ή και εσωτερικούς χώρους, όταν όλα τα άτομα εντός αυτών είναι εμβολιασμένα. Όταν περάσουμε το 30-40% πλήρους εμβολιασμού και στη χώρα μας, μπορούμε να το συζητήσουμε και εμείς. Το πότε θα γίνει εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών, είναι κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες».

Για το πότε θα βγάλουμε τη μάσκα, ο Αλκιβιλάδης Βατόπουλος αναφέρθηκε σε 3 προϋποθέσεις. Όπως είπε «πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα» και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι εφικτό «όταν ο μισός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί». Σημείωσε ακόμα ότι «η επιτροπή θέλει να γίνονται τα πράγματα σιγά σιγά, για να μπορεί να υπάρχει μια αξιολόγηση» και παραδέχτηκε ότι «η άρση των μέτρων είναι ένα ρίσκο».

Ο πονοκέφαλος

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των επιστημόνων είναι να πειστούν να εμβολιαστούν οι αναποφάσιστοι. Οι αρχές εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι το 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεταδοτικότητα του ιού στους εσωτερικούς χώρους είναι 15 με 20% φορές περισσότερη απ’ ότι στους εξωτερικούς χώρους.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας ίσως αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη αντίδραση, απ’ όλα τα μέτρα προστασίας.

Με τον ιό πάντα παρόντα, όμως, πόσο διατεθειμένοι είναι οι πολίτες να βγάλουν τις μάσκες;

Στα τέλη Μαΐου τα ραντεβού για εμβολιασμό θα ανοίξουν και για τις ηλικιακές ομάδες 18-29, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τον Ιούνιο πάνω από 505 του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.