Αντιπαράθεση για το φύλο στην Κεντροαριστερά

H επαμφοτερίζουσα στάση του ΠΑΣΟΚ -και της ΔΗΣΥ- στο νομοσχέδιο για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», όπως και η απουσία της ηγεσίας του από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή πυροδότησε αντιπαράθεση μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών της παράταξης, αλλά και ανέδειξε τις μεταξύ τους πολιτικές διαφορές, γεγονός το οποίο θα κληθούν να συνεκτιμήσουν οι ψηφοφόροι στην εκλογική διαδικασία στις 12 και 19 Νοεμβρίου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται ενοχλημένη από την κριτική που της άσκησε ο δήμαρχος Αθηναίων -και υποψήφιος- Γιώργος Καμίνης, ο οποίος χαρακτήρισε «προσχηματική» την απουσία της από τη συζήτηση-ψηφοφορία στη Βουλή.

Χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τηλεφώνησε στον κ. Καμίνη -ήταν στις Βρυξέλλες-, αλλά εκείνος δεν απάντησε.

«Τον Γιώργο Καμίνη τον εκτιμώ απεριόριστα, αλλά (προ-) χθες έπεσα από τα σύννεφα. Δεν σηκώνει το τηλέφωνο να πάρει τη Γεννηματά ή εμένα να ρωτήσει, αλλά -όπως παραδέχτηκε- μιλάει στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες» είπε ο κ. Κεγκέρογλου (Real Fm).

Όπως είπαν, πάντως, αυτόπτες μάρτυρες την ώρα του τηλεφωνήματος της κ. Γεννηματά, ο κ. Καμίνης ήταν δίπλα στον πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εκείνη την ώρα ομιλούσε.

Συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων απέφυγαν να απαντήσουν στον κ. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας πως «το σημαντικό είναι ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, ευχαριστούμε όσους το ψήφισαν».

Από το Ηράκλειο Κρήτης χθες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης του αρχηγού, σημειώνοντας: «Το εγχείρημά μας συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Γιατί στόχος μας είναι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Το Κίνημά μας όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα. Αυτός είναι ο στόχος μας: Να γίνουμε και πάλι πλειοψηφικό ρεύμα».

Η κα Γεννηματά υποστήριξε πως «οι προοδευτικοί πολίτες προσβλέπουν ξανά σε μας. Η μεγάλη προοδευτική παράταξη σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. στο αληθινό μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής. Οι επόμενες εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις».

Από την Πρέβεζα, ο κ. Γ. Καμίνης τόνισε πως «πολλοί, από αριστερά και δεξιά, δεν είχαν υπολογίσει στη δύναμή μας και λειτουργούσαν σαν να μην υπήρχαμε. Αυτές οι μέρες τελείωσαν και το έχουν καταλάβει. Η νέα μεγάλη παράταξη θα ενωθεί ξανά και θα επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο, εμείς θα βάλουμε τους όρους στην πολιτική ζωή της χώρας. Μέρα με τη μέρα δυναμώνουμε και για τον λόγο αυτό έχουμε ενοχλήσει πάρα πολύ».

Την πολιτική και προγραμματική πρότασή του «που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χαμογελάσει ξανά» παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Μανιάτης.

Έκανε λόγο για ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση, η οποία έχει ως βασικό άξονά της την παραγωγή πλούτου και συνοψίζεται στον τίτλο «Παραγωγική σοσιαλδημοκρατία σε μία παραγωγική Ελλάδα».

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε τέσσερις πηγές εθνικού πλούτου, που μπορούν -εκτός των άλλων- να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη: Αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με την κατάργηση του Υπερταμείου. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων των πανεπιστημίων της χώρας και ο μετασχηματισμός του Δημοσίου σε επιτελικό κράτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.