Αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας ζητεί η ΚΕΔΕ

Την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με ψήφισμα που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιό της, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη με αφορμή τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζει την βαθιά του οδύνη στις οικογένειες των θυμάτων.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε τις ευθύνες του κράτους ενώ επέκρινε την προσπάθεια να μετακυληθούν στην Αυτοδιοίκηση οι όποιες ευθύνες. Αντίθετα ζήτησε «να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα μας».

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη αποκέντρωσης του κράτους και ισχυροποίησης της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, ως τον εγγύτερο θεσμό προς τον πολίτη, επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθούν πόροι και αρμοδιότητες στους Δήμους προκειμένου να προχωρούν σε έργα υπέρ των πολιτών. «Τέρμα με την υποκρισία. Απαιτούνται εδώ και τώρα σοβαρές και ουσιαστικές πολιτικές πρόληψης για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες και τη βοήθεια που προσέφεραν αμέσως τόσο η ΚΕΔΕ όσο και οι δήμοι.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», δήμαρχος Αμφιλοχίας , Απόστολος Κοιμήσης, ζήτησε να νομοθετηθούν fast track διαδικασίες στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, σε αντίθεση με τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν σήμερα .Επίσης ζήτησε την κατάρτιση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αστικής ανασυγκρότησης για τις πληγείσες περιοχές , με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης , επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νικαίας -Ρέντη, πρότεινε να αναλάβουν τα αντιπλημμυρικά έργα εξ΄ολοκλήρου οι Περιφέρειες . Επίσης τόνισε ότι ακόμη και αν είχε κατασκευαστεί το αντιπλημμυρικό που είχε προτείνει ο δήμος, δεν θα απέτρεπε την καταστροφή. «Η μελέτη που είχε η Μάνδρα ξεπεράστηκε τρεις φορές από τον όγκο του νερού» είπε χαρακτηριστικά .

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Δημήτρης Μπίρμπας , τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η ουσιαστική στήριξη των πληγέντων και η ανασυγκρότηση της περιοχής και ζήτησε, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, να ξεκαθαρίσουν οριστικά οι αρμοδιότητες.

Ακόμη σημείωσε ότι με την Κλιματική Αλλαγή τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά . Γι αυτό είπε, απαιτείται να τεθούν ως προτεραιότητα όλα όσα πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια των πολιτών.

Στο ψήφισμα η ΚΕΔΕ καλεί επίσης την Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων, εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τη Δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη, υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης , προκειμένου να ξεπεραστεί το σημερινό αναχρονιστικό πλαίσιο και η αλληλεπικάλυψη ευθυνών, που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα και οι Δήμοι να αποκτήσουν τους πόρους, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες για να διαχειριστούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.