Αντίθετοι οι γιατροί στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Την αντίθεση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άλλες διατάξεις», εξέφρασε ο πρόεδρος Μιχαήλ Βλασταράκος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που συνεδρίασε την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Βλασταράκος, το Σχέδιο Νόμου βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις διαχρονικές και πάγιες θέσεις του ΠΙΣ, οι οποίες συνίστανται στην ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον πολίτη και την αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού και της ιατρικής λειτουργίας, μέσα από θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα.

Ο ΠΙΣ αντιδρά έντονα στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού ως «πυλωρού» στη νέα ΠΦΥ και αντιπροτείνει να έχει ρόλο συμβούλου της οικογένειας στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς και στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, που αποτελούν κύριο πρόβλημα του συστήματος υγείας.

Ακόμα, το θεσμικό όργανο των γιατρών αντιτίθεται στην εκχώρηση ιατρικών πράξεων σε άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως οι μαίες και οι φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την:
– στελέχωση των δημόσιων δομών με ιατρούς βασικών ειδικοτήτων και λοιπό προσωπικό,
– λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα έχουν όλες τις ειδικότητες και θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση,
– δημιουργία ανεξάρτητων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία από περιστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να επιτρέψουν στους νοσοκομειακούς ιατρούς, ο αριθμός των οποίων είναι αρκετά μειωμένος,να παρέχουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.

«Η χώρα μας παράγει ιατρούς ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρέπει να αξιοποιηθούν, να συμβληθούν -όσοι το επιθυμούν- με τον ΕΟΠΥΥ με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, μέσα από συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και όχι με πάγια αντιμισθία, όπως προβλέπεται στο Νομοσχέδιο. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις νησιωτικές, ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, με κίνητρα οικονομικά και όχι μόνο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα ΠΦΥ είναι και η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας κάθε πολίτη και ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου, ώστε να μην υπάρχει προκλητή ζήτηση.

Τέλος, ο κ. Βλασταράκος υπενθύμισε την ανάγκη αύξησης των δαπανών για την Υγεία γενικότερα, τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε το νέο σύστημα να χτιστεί σε στέρεες βάσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.