ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και τουρκική προκλητικότητα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι

Σε κοινές διαπιστώσεις και σύμπτωση απόψεων για την τουρκική προκλητικότητα κατέληξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύτπου. Ο κ. Σίσι συναντήθηκε νωριτερα και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, ενώ παράλληλα οι δύο ηγέτες επεσήμαναν την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και υπογράμμισαν τα πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ως προς την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίσαν την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη όσον αφορά στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου.Η Ελλάδα επιβεβαίωσε την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη, ενώ διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση «μετά τη σημαντικότατη υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, για την οποία και οι δυο μας εργαστήκαμε πολύ και αποτελεί ένα τόσο σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τη συνεργασία και την επίτευξη της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε «αμοιβαία ωφέλιμη» και οδηγό «για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση,επιβεβαίωσε την πρόθεση της Αιγύπτου για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων «είτε σε διμερές είτε σε τριμερές επίπεδο και βέβαια η σύγκληση της όγδοης σημερινής τριμερούς διάσκεψης κορυφής αντανακλά αυτήν την επιθυμία των δύο πλευρών». Επεσήμανε τη δυναμική των διαχρονικών σχέσεων μεταξύ των χωρών.

«Η κύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών από τα κοινοβούλια στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από την συγκεκριμένη συμφωνία. Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμίων του Διεθνούς Δικαίου».

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργούπρέσβης Ελένη Σουρανή και η γενική διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Τερέζα Αγγελάτου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.