Απ. Τζιτζικώστας: Αναπτυξιακή ταφόπλακα τα 38 διόδια στην Εγνατία

Πρωτοβουλία κατά της απόφασης κατασκευής και λειτουργίας συνολικά 38 διοδίων στο μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της Βόρειας Ελλάδας, την Εγνατία Οδό, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ με αντικείμενο την προσπάθεια αλλαγής της σχετικής ΚΥΑ αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα οι τέσσερις περιφερειάρχες της βόρειας Ελλάδας.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση και ζητεί άμεση διόρθωση. «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Σπίρτζη αποτελεί αναπτυξιακή ταφόπλακα όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά συνολικά για τη χώρα, καθώς ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας είναι ο μεταφορικός, τουριστικός, συγκοινωνιακός και εξαγωγικός μοχλός της» σημειώνει σε δήλωσή του.

Προειδοποιεί για δραματικές επιπτώσεις από τη λειτουργία 18 μετωπικών και 20 πλευρικών διοδίων καθώς όπως αναφέρει η απόφαση αυτή είναι αντιαναπτυξιακή. .

«Η Εγνατία Οδός με τους κάθετους άξονές της αποτελούν τη βασική δίοδο για τις εξαγωγές μας, οι οποίες θα επιβαρυνθούν σημαντικά. Επίσης, επιβαρύνονται οικονομικά όλες οι εγχώριες δραστηριότητες μεταφορών και μετακινήσεων και συνεπώς τα οικονομικά των νοικοκυριών, που ήδη βιώνουν τις ανυπέρβλητες συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης» σημειώνει.

Τονίζει ότι οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές και στον τουρισμό, με δεδομένο ότι στην Κεντρική Μακεδονία ο οδικός τουρισμός (που εξυπηρετείται κυρίως μέσω της Εγνατίας Οδού) είναι βασική πηγή εισοδήματος, αφού η Περιφέρειά μας είναι σταθερά ο πρώτος προορισμός πανελλαδικά για τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες.

Τέλος ζητεί επανεξέταση της απόφασης καθώς «υποθηκεύει την ανάπτυξη και το μέλλον όλης της Βόρειας Ελλάδας, ολόκληρης της χώρας».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αλλαγής της ΚΥΑ, την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλείται σύσκεψη των τεσσάρων Περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας (Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος) στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (αίθουσα συσκέψεων, Β. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.