ΑΠΕ: Πυρά ΣΥΡΙΖΑ και Ανδρουλάκη κατά της κυβέρνησης για ρουσφέτια

Πυρά για ρουσφέτια σε ημέτερους, πελατειακή νοοτροπία και εξυπηρέτηση συμφερόντων εξαπολύουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αφορμή για αυτή την κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης είναι η αλλαγή των όρων προτεραιότητας στη σύνδεση με το δίκτυο, η οποία αλλαγή σύμφωνα με την αντιπολίτευση αφήνει εκτός δικτύου ώριμες επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Φωτογραφικές διατάξεις
«Την ώρα που η ενεργειακή κρίση και οι επιλογές Μητσοτάκη για βίαιη απολιγνιτοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχουν φέρει την Ελλάδα στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση αντί να προωθεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάνει ρουσφέτια με φωτογραφικές διατάξεις σε ημέτερους», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Αντί εδώ και 3 χρόνια να αναβαθμίσει το ηλεκτρικό δίκτυο, να προχωρήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της αποθήκευσης, να ενισχύσει τις ενεργειακές κοινότητες και την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση, οδήγησε σε βραχυκύκλωμα και τις ΑΠΕ και τώρα κάνει ρουσφέτια, αλλάζοντας ακόμα και τον όρο της χρονικής προτεραιότητας», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολιάζει:

«Αντί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να πανηγυρίζει για την ηλεκτροδότηση της χώρας για 5 ώρες αποκλειστικά με «πράσινη ενέργεια» την περασμένη Παρασκευή, οφείλει να απαντήσει στις διαρκώς αυξανόμενες καταγγελίες για την αδιαφανή αλλαγή της προτεραιοποίησης των έργων ΑΠΕ που παίρνουν δεσμευτικούς όρους σύνδεσης στο δίκτυο».

«Εκατοντάδες επενδυτές, ακόμα και ενεργειακοί κολοσσοί από το εξωτερικό, κάνουν λόγο για πλήρη αδιαφάνεια και φωτογραφικές διατάξεις που αφήνουν εκτός δικτύου ώριμες επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε ΑΠΕ, οι οποίες θα μπορούν με την ολοκλήρωσή τους να μειώσουν την τιμή στο παραγόμενο ρεύμα, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς των καταναλωτών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει τα εξής ερωτήματα:

Ερωτήματα
«Με ποια κριτήρια καθορίστηκαν από την απόφαση του κ. Σκρέκα οι αυθαίρετοι όροι για προτεραιότητα στη σύνδεση με το δίκτυο, η οποία νοθεύει τον ανταγωνισμό και καταργεί τον κανόνα χρονικής προτεραιότητας, ερχόμενη σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Δίκαιο του Ανταγωνισμού;

»Για ποιο λόγο στο νέο πλαίσιο Σκρέκα ανατρέπεται η σειρά που είχαν τα έργα με το προηγούμενο καθεστώς, με αποτέλεσμα έργα που ήταν ήδη ψηλά στη σειρά προτεραιότητας για Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης, τώρα θα ενταχθούν στην τελευταία κατηγορία προτεραιότητας;

»Γιατί δεν δημοσιεύονται, ως οφείλουν, τα έργα που παίρνουν όρους σύνδεσης με την απόφαση Σκρέκα, ώστε να μπορούν όλοι οι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στους δεσμευτικούς όρους όλων των έργων;

»Αυτό είναι το φιλοεπενδυτικό πλαίσιο που ευαγγελιζόταν η ΝΔ προεκλογικά; Να πετάει εκτός δικτύου εκατοντάδες μικροεπενδυτές αλλά ακόμα και κολοσσούς από το εξωτερικό που σκέφτονται πλέον ακόμα και αποχώρηση από την Ελλάδα, για να μοιράσουν το ηλεκτρικό δίκτυο – και έναντι ποιου άραγε ανταλλάγματος – στους χορηγούς του κ. Μητσοτάκη;».

«Περιμένουμε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα αλλά και στην ερώτηση που έχουν καταθέσει στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς και την άμεση κατάργηση της υπουργικής απόφασης για τα ρουσφέτια του κ. Σκρέκα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πελατειακοί όροι
«Η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και να διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και όχι πελατειακές νοοτροπίες να τη μεταβάλουν σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συμφερόντων» τονίζει από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ως εξής:
«Από τον Αύγουστο επισημάναμε ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ότι η Υπουργική Απόφαση του κ. Σκρέκα, που πέρασε βιαστικά παραμονή Δεκαπενταύγουστου, αντιμετωπίζει με όρους πελατειακούς τις επενδύσεις σε ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια, υποθηκεύοντας το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

»Η πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού πρέπει να είναι ισότιμη και με διαφάνεια. Όχι να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική περιουσία της Κυβέρνησης προς διάθεση στα μεγάλα συμφέροντα, που θέλει κάθε φορά να εξυπηρετήσει. Στερεί τον ελάχιστο εναπομείναντα χώρο ΑΠΕ στο δίκτυο από τις ενεργειακές κοινότητες αγροτών, κτηνοτρόφων και μεταποιητών, το μοναδικό τους «όπλο» να σταθούν όρθιοι μέσα στην ενεργειακή κρίση. Ακυρώνει στην πράξη και τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες, ένα απαραίτητο μέτρο για την προστασία των πιο ευάλωτων.

»Η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και να διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και όχι πελατειακές νοοτροπίες να τη μεταβάλουν σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συμφερόντων, όπως πράττει η Κυβέρνηση της ΝΔ».

Τάσος Γαϊτάνης: «Το ποιος εξυπηρετεί συμφέροντα το λένε τα δεδομένα»
«Μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αντί να προωθούμε ΑΠΕ για μειώσεις τιμών, κάνουμε ρουσφέτια» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο εκπρόσωπος Τυπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, και παραθέτει στοιχεία σημειώνοντας τα εξής:

« Για να δούμε την προώθηση ΑΠΕ από κάθε κυβέρνηση. 2015-2018: 977 MW, 2019-2022: 4741 MW. Το ποιος τελικά εξυπηρετεί συμφέροντα και οδήγησε τις ΑΠΕ σε βραχυκύκλωμα το λένε τα πραγματικά δεδομένα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.